Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Πιθανή νέα χαλάρωση των capital controls εντός Μαΐου

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Νέα χαλάρωση των capital controls έως τα τέλη Μαΐου μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της περαιτέρω διευκόλυνσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων.

ν

ΤΟ ΘΕΜΑ της πιθανής νέας χαλάρωσης των capital controls έως τα τέλη Μαΐου  συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, καθώς και στις συναντήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, τα θέματα που κυριάρχησαν αφορούσαν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη και τα δύο εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων, με προτεραιότητα την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η τελική μορφή της οποίας θα αποσταλεί προς έγκριση στην DG Comp, επίσης έως τα τέλη Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των capital controls και με δεδομένο ότι το προεκλογικό κλίμα είναι απαγορευτικό για την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κυρίως προς το εξωτερικό, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε μικρές κινήσεις σταδιακής χαλάρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να διευρύνει το όριο για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό και ενδεχομένως το όριο για τα εμβάσματα ιδιωτών στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό έως το όριο των 100.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη, έπειτα από προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και παραστατικών.
Οι συγκεκριμένες συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα. Πρόθεση είναι το όριο να διευρυνθεί και οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες κινήσεων έναντι της Επιτροπής Εγκρίσεως Συναλλαγών.
ν

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Διεξοδική ήταν η συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου για τον χρόνο ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων όσων θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.
Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, καθώς τότε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, θα είναι έτοιμοι οι αναγκαίοι αυτοματισμοί, έτσι ώστε οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται να ελέγχονται αυτόματα ως προς την επιλεξιμότητά τους.
Υπενθυμίζεται πως η επιλεξιμότητα αξιολογείται με βάση τα όρια για το ύψος της οφειλής, την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.
Από την πλευρά των θεσμών τέθηκε επιτακτικά το θέμα της συνολικής αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη, που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τις τράπεζες και τους θεσμούς.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική πρωτοβουλία και στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει το νέο πλαίσιο που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020, ενοποιώντας το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα και θα ισχύσει έως τα τέλη του χρόνου και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.
ν

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Όσον αφορά τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η κυβέρνηση έχει προκρίνει το σχέδιο του ΤΧΣ, δηλαδή τη δημιουργία ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS), χωρίς να έχει απορρίψει την πρόταση της ΤτΕ, η οποία ωστόσο τοποθετείται σε δεύτερο χρόνο.
Η τελική πρόταση, όπως έχει εξειδικευθεί από την JP Morgan ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της ΕΕ για τη δημιουργία του APS, στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους 15 – 20 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποσταλεί έως τα τέλη Μαΐου.
Η μεθοδολογία που έχει εφαρμόσει η JP Morgan μειώνει την προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες προκειμένου να κάνουν χρήση της κρατικής εγγύησης μεταξύ 1,5% – 2% τα τρία πρώτα χρόνια, ενώ μετά την τριετία το κόστος ανεβαίνει άνω του 3%.
Ο χρόνος, πάντως, για την έγκριση της σχετικής πρότασης μετράει αντίστροφα, με δεδομένο ότι οι ρυθμοί στους μηχανισμούς της ΕΕ έχουν ήδη ατονήσει ενόψει των ευρωεκλογών.
ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post