Ρωσία: Στους 41 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών (vid)

Κατηγορία Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ/ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ  | Ενημ. 14:09

Posted by Youmagazine Staff

 

• Ο εγωισμός και η απληστία των επιβατών του ρωσικού αεροσκάφους που εξερράγη ευθύνονται για το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά.

• Άγνωστα παραμένουν ακόμη τα αίτια της πυρκαγιάς.

Το ρωσικό Superjet-100 στις φλόγες στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο έξω από τη Μόσχα. Πηγή: YouTube

ν

ΜΟΛΙΣ 37 από τους 78 επιβαίνοντες κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Sukhoi Superjet 100  το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.
Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος της επιτροπής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος, Σβετλάνα Πετρένκο.
Οι νεκροί έφτασαν τους 41 και ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον δύο παιδιά.
Όμως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότεροι ή και όλοι, αν δεν επικρατούσαν ο εγωισμός και η απληστία.
Το αεροσκάφος της πτήσης Su-1492, ένα Sukhoi Superjet-100, αναχώρησε από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στις 18:02 τοπική ώρα (15:02 GMT) στις 5 Μαΐου για την πόλη Μουρμάνσκ στον Αρκτικό Ωκεανό. Επέστρεψε ύστερα από περίπου μισή ώρα, στις 18:30, κάνοντας αναγκαστική προσγείωση.
Το Sukhoi SSJ100, σύμφωνα με την εθνική αεροπορική εταιρεία Aeroflot μετέφερε 73 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος. Λίγο μετά την αναχώρηση, το πλήρωμα εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αναφέροντας όταν εμφανίστηκαν «δυσλειτουργίες». Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση, με τις μηχανές του τυλιγμένες σε τεράστιες φλόγες να βγάζουν πυκνό μαύρο καπνό.
Σύμφωνα μες την αεροπορική εταιρεία Aeroflot, οι μηχανές του αεροπλάνου εξερράγησαν μόλις άρχισε να τροχοδρομεί στον διάδρομο προσγείωσης.
Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα δείχνουν έντρομους επιβάτες να πηδούν έξω από το αεροπλάνο πάνω σε μια φουσκωτή ράμπα εκκένωσης, πετώντας στον αεροδιάδρομο και στο γρασίδι του αεροδρομίου τις αποσκευές που κρατούσαν.

ν

ν

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ το πίσω μέρος του αεροπλάνου είχε τυλιχτεί στις φλόγες και οι επιβάτες στις πίσω θέσεις συνωθούνταν με φωνές τρόμου και αγωνίας στον διάδρομο για να φτάσουν στην έξοδο διαφυγής, αυτοί που βρίσκονταν μπροστά άνοιγαν τα ντουλάπια με τις χειραποσκευές που υπάρχουν πάνω από τις θέσεις των επιβατών, για να πάρουν τα πράγματά τους κι έπειτα να βγουν έξω!
Αυτή η πράξη καθυστέρησε την εκκένωση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα οι πίσω επιβάτες να καούν ζωντανοί.
ν

Η φωτογραφία αυτή δείχνει μερικούς από τους επιβάτες να απομακρύνονται από το φλεγόμενο αεροπλάνο, κρατώντας αποσκευές στα χέρια τους. Πηγή: YouTube
ν

Σύμφωνα με αναφορές, ένας υπάλληλος του αεροδρομίου δήλωσε ότι «πολλοί επιβάτες καθυστέρησαν την εκκένωση έκτακτης ανάγκης, επειδή, ενάντια σε όλες τις οδηγίες, έπαιρναν τις χειραποσκευές από τα ντουλάπια του αεροπλάνου».
Οι ανακοινώσεις ασφαλείας στα αεροπλάνα προειδοποιούν τους επιβάτες να μην παίρνουν αποσκευές μαζί τους κατά την εκκένωση των αεροσκαφών.
ν

Επιβάτες με χειραποσκευές από το αεροσκάφος της Aeroflot που έπιασε φωτιά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Πηγή: YouTube
ν

Παρόμοια τραγικά περιστατικά, εξαιτίας αυτής της κακής συνήθειας, έχουν υπάρξει το 2016 σε φλεγόμενο αεροπλάνο των Εμιράτων που προσγειώθηκε στο Ντουμπάι και το 2013 σε ένα Asiana 777 που συνετρίβη στο διάδρομο στο Σαν Φρανσίσκο.
Και στις δύο περιπτώσεις άνθρωποι πέθαναν γιατί, αντί να σώσουν τις ζωές τους, προσπάθησαν να αρπάξουν και να σώσουν τα υπάρχοντά τους, ενώ οι καμπίνες είχαν γεμίσει καπνό και οι αεροσυνοδοί φώναζαν να αφήσουν τις αποσκευές και να βγουν έξω.
ν

Σκηνή από την αναγκαστική προσγείωση και εκκένωση του αεροσκάφους των Εμιράτων στο Ντουμπάι το 2016. Πηγή: YouTube
ν

Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκα κατά την διαδικασία εκκένωσης ενός φλεγόμενου αεροσκάφους της American Airlines  το 2016 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο΄Χερ του Σικάγου.
Τέλος, το 2015, ένα άλλο 777 της British Airways, έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια της απογείωσης στο Λας Βέγκας, τραυματίζοντας 20 άτομα. Και πάλι, τα μέλη του πληρώματος καμπίνας ήταν συγκλονισμένα από αυτό που είδαν – τους επιβάτες να σπρώχνονται για το ποιος θα αρπάξει πρώτος την χειραποσκευή του.
ν

Σκηνές φρίκης εκτυλίχτηκαν στο εσωτερικό του ρωσικού αεροσκάφους όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Πηγή: YouTube
ν

Κατά την εκκένωση ενός αεροσκάφους, οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους περίπου 90 δευτερόλεπτα για να σωθούν.
Σε έρευνα που έγινε, περίπου οι μισοί επιβάτες (208 από τους 419 που ρωτήθηκαν) δήλωσαν ότι θα προσπαθούσαν να σώσουν πρώτα τα υπάρχοντά τους.
ν

Οι επιβάτες προσπαθούν να σωθούν πηδώντας στην ράμπα εκκένωσης του αεροσκάφους. Πηγή: YouTube
ν

Το αεροσκάφος τροχοδρομεί τυλιγμένο στις φλόγες. Πολλοί από τους επιβάτες του θα έχουν τραγικό τέλος, ενώ θα μπορούσε να είχαν σωθεί. Πηγή: YouTube

ν

ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Άγνωστα παραμένουν ακόμη τα αίτια της πυρκαγιάς. Όπως αναφέρει το BBC, ένας επιβάτης, ο Πετρ Εγκόροφ, δήλωσε ότι το αεροσκάφος Aeroflot «μόλις απογειώθηκε χτυπήθηκε από κεραυνό».
«Η προσγείωση ήταν ανώμαλη και τότε το αεροσκάφος έπιασε φωτιά», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο πιλότος του αεροσκάφους Ντένις Υβντοκίμοφ, δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι το αεροσκάφος έχασε την επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου και έπρεπε να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «εξαιτίας μιας αστραπής».
Απέφυγε όμως να πει ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε απευθείας από κεραυνό.
«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης. Αλλά αυτό ήταν μόνο για λίγο», δήλωσε ο Υβντοκίμοφ στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda. «Μπόρεσα να πω μόνο λίγα λόγια».
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε ότι η επιτροπή έρευνας δεν έχει βγάλει κάποιο πόρισμα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί κεραυνού. «Το αεροπλάνο επέστρεψε στο αεροδρόμιο για τεχνικούς λόγους», δήλωσε.
Το αεροσκάφος παρέμεινε στον αέρα για τριάντα λεπτά.
Μεταξύ των 37 διασωθέντων υπάρχουν 11 τραυματίες. Τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, χωρίς η κατάστασή τους να είναι σοβαρή.
ν

Το κατεστραμμένο εσωτερικό του Sukhoi SSJ100 της Aeroflot Airlines που έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post