Η έκδοση του Ασάνζ απειλή για τη δημοσιογραφία (vid)

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ είναι διαδικασία «ζωής ή θανάτου» τόσο για τον ίδιο όσο και για την ελευθερία του Τύπου.

Λονδρέζοι διαμαρτύρονται έξω από το δικαστήριο, όπου καταδικάστηκε σήμερα ο Τζούλιαν Ασάνζ σε φυλάκιση 50 εβδομάδων. Image: Reuters / Henry Nicholls. Πηγή: Supplied

ν

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 50 εβδομάδων καταδικάστηκε σήμερα 1η Μαΐου 2019 από δικαστήριο του Σάουθγουορκ, ο Τζούλιαν Ασάνζ επειδή παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, πριν από επτά χρόνια. 
Ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους όταν μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, ζητώντας άσυλο. Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη.
Για κάποιον που δεν έχει διαπράξει κάποιο ουσιαστικό αδίκημα, πέρα από το να προστατεύσει τον εαυτό του, η ποινή είναι μάλλον βαριά.
Η Δικαιοσύνη πρέπει ορισμένες φορές να είναι και δίκαιη. Και στην περίπτωση αυτή δεν ήταν.
Η δικαστής έπρεπε να λάβει υπόψη της την επτάχρονη αυτοφυλάκιση του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, για ν’ αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη είναι στις μέρες μας εξαρτημένη, σε μεγάλο βαθμό, από τους πολιτικούς.
Ο ιδρυτής των WikiLeaks έφτασε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ με βαν της αστυνομίας και χαιρέτισε, με υψωμένη τη γροθιά, τους υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα».
Ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ» και ένας άλλος με τη φράση «Η ελευθερία του Ασάνζ ισοδυναμεί με τη δική μας ελευθερία».
ν

Ο Αυστραλός ακτιβιστής φτάνει στο δικαστήριο όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων. Image: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΕΚΔΟΣΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ

Ο Ασάνζ θα οδηγηθεί και πάλι αύριο ενώπιον δικαστηρίου όπου θα εξεταστεί το επίμονο αίτημα της Ουάσιγκτον να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κυβερνοπειρατεία.
Πιθανή έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ ισοδυναμεί με καταδίκη του σε θάνατο.
Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και καυχώνται ότι υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, την δημοκρατία και την ελευθερία, με τη στάση τους δείχνουν ότι αυτά είναι μόνο λόγια.
Αυτό που έκανε ο Ασάνζ ήταν ότι μέσα από τον ιστότοπο των WikiLeaks αποκάλυπτε την αλήθεια. Δηλαδή αυτά που κρατούσαν οι κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών κρυφά από τους λαούς τους. Φαίνεται όμως ότι η αποκάλυψη της αλήθειας ισοδυναμεί στις μέρες μας με έγκλημα.
Μάλιστα πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αν η έκδοση του Ασάνζ στη χώρα τους είναι το προοίμιο για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Διαδικτύου, και συνακόλουθα την εγκαθίδρυση λογοκρισίας, όπως συμβαίνει στα δικτατορικά καθεστώτα.
Με τον καιρό, η έλλειψη ελεύθερης ενημέρωσης, η ανελευθερία λόγου και σκέψης, θα μεταμορφώσει τους ανθρώπους σε πρόβατα, που θα τρέχουν πίσω από τους πολιτικούς δυνάστες τους για ένα δεμάτι σανό.
ν

ν

 


Translate this post