40 νεκροί από επιθέσεις σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το τρομακτικό βίντεο του ενόπλου που σκότωσε τουλάχιστον 40 ανθρώπους σε δύο τζαμιά στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Η σύλληψη του δράστη από την αστυνομία. Photo: Kurt Bayer/NZ Herald. Πηγή: Supplied

ν

ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40 νεκρούς κάνει λόγο τώρα η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας από τις ένοπλες επιθέσεις σε δύο μουσουλμανικά τζαμιά της πόλης Κράισττσερτς (Christchurch – Εκκλησία του Χριστού). Το τζαμί Al Noor βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ το άλλο βρίσκεται στο προάστιο Λίνγουντ.
Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι στιγμής τέσσερις υπόπτους. Ένας από αυτούς είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία, ο οποίος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα “Brenton Tarrant” και θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος της σφαγής.
Ο δράστης, που δημοσίευσε ένα μανιφέστο 73 σελίδων όπου αναλύει τους λόγους της επίθεσης, δεν βρισκόταν στους καταλόγους της αστυνομίας.
Όπως γράφει, «τα εδάφη μας δεν θα γίνουν ποτέ εδάφη τους (εννοώντας τους μουσουλμάνους), οι πατρίδες μας είναι δικές μας» και ότι «όσο ζει έστω κι ένας λευκός, ΠΟΤΕ δεν θα κατακτήσετε τα εδάφη μας και ποτέ δεν θα αντικαταστήσετε τους ανθρώπους μας».
Η επίθεση στο τζαμί Al Noor έγινε στις 13:40 τοπική ώρα, ημέρα Παρασκευή.
ν

Ο 28χρονος δράστης, με το όνομα στα social media “Brenton Tarrant”, έστρεψε την κάμερα στον εαυτό του πριν εξαπολύσει τη θανατηφόρα επίθεσή του στο τζαμί Al Noor της πόλης Κράισττσερτς. Image: Supplied
ν

Ο ένοπλος, κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στο τζαμί, έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιης πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.
Αυτό είναι το βίντεο του τρόμου:

ν

ν

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος και ότι χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τζαμιά, στο κέντρο της πόλης. «Δεν έχουν καμία θέση σε αυτή τη χώρα πράξεις τόσο ακραίας βίας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.
ν

Η στιγμή που ο ένοπλος εισβάλλει στο τζαμί Al Noor. Είναι 13:40 της Παρασκευής. Image: Supplied
ν

Τα όπλα και τα εκρηκτικά στο πορτμπαγκάζ του λευκού αυτοκινήτου του δράστη. Image: Supplied
ν

Ο δράστης, οπλισμένος, κατευθύνεται προς την είσοδο του τζαμιού. Image: Supplied
ν

Ο επιτιθέμενος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κατάγεται από το Γκράφτον στα βόρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπλισε το τουφέκι του πολλές φορές, θερίζοντας τους ανύποπτους πιστούς. Περπατούσε μέσα και έξω από το χώρο προσευχής σε μια προφανή προσπάθεια να σιγουρευτεί ότι όλοι οι άνθρωποι στο εσωτερικό του τζαμιού ήταν νεκροί.
Αφήνει το τζαμί μετά από λίγα λεπτά και στη συνέχεια βγαίνει από την μπροστινή πύλη, πυροβολώντας πάνω-κάτω στο δρόμο.
Το βίντεο δείχνει το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου που περιέχει δύο μαύρα τουφέκια που καλύπτονται με λευκά γράμματα, μπιτόνια βενζίνης και μια τσάντα που γράφει “PROUDLY KIWI AS”. Kiwi είναι το προσωνύμιο που έχουν οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας.
ν

Ο δράστης ανέβασε φωτογραφίες ενός τουφεκιού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο μέρες πριν από την επίθεση. Στο όπλο διακρίνεται καθαρά η λέξη “Τουρκοφάγος”. Δεξιά είναι γραμμένη η φράση “Βιέννη 1683” που αναφέρεται στη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους και την οριστική εκδίωξη των Οθωμανών από την Ευρώπη. Image: Supplied
ν

Η αστυνομία ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης, ενώ προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν τα τζαμιά αυτή τη μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε όλη τη χώρα. «Εξ όσων γνωρίζουμε, τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τζαμιά», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι. 
Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές που είχαν πάει στο ένα από τα δύο τζαμιά με λεωφορείο για να προσευχηθούν και ήταν παρόντα όταν έγινε η επίθεση, κατάφεραν να διαφύγουν.
«Είναι όλοι σώοι», είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

ν

ν

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.
Εκτός από τους 40 νεκρούς υπάρχουν και 50 τραυματίες. Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιληφθούν οτιδήποτε ύποπτο.
ν

Ένα από τα θύματα στον εξωτερικό χώρο του τζαμιού Αλ Νουρ. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Η εφημερίδα New Zealand Herald δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός οπλοφόρου που συνελήφθη έξω από το Λύκειο Papanui, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. Image: Supplied
ν

Την ώρα της επίθεσης στο τζαμί Αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τζαμί, αφηγήθηκε κλαίγοντας.
Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.
Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο φαινόμενο».
ν

ν

 


Translate this post