Τα δύσμορφα φρούτα είναι εξίσου θρεπτικά με τα όμορφα

Κατηγορία NEWS, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

Η έξυπνη επιχειρηματική ιδέα τριών μαθητών με την οποία θα λάβουν μέρος στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό Diamond Challenge.

Τρεις 15χρονοι μαθητές, οι Θοδωρής Πρωτέκδικος, Παντελής Καρασάββας και Χάρης Σεϊμανίδης, συνέλαβαν μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα. Πηγή: Καθημερινή

ν

Η ΛΕΜΟΝΙΑ στον κήπο του σπιτιού στα Βριλήσσια κέντριζε ανέκαθεν την προσοχή του 15χρονου Θοδωρή Πρωτέκδικου. «Τα λεμόνια μας σπάνια μοιάζουν με αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ» παρατηρεί ο 15χρονος μαθητής του Pierce College, που γρήγορα ανακάλυψε ότι τα «δύσμορφα» φρούτα και λαχανικά δεν είναι καλοδεχούμενα στο εμπόριο, κάτι που συνεπάγεται σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Με άξονα την εν λόγω διαπίστωση, ο Θοδωρής, μαζί με τους συμμαθητές του Παντελή Καρασάββα και Χάρη Σεϊμανίδη, συνέταξε μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα, που σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί ενώπιον ενός διεθνούς κοινού, στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού «Diamond Challenge», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Delaware των ΗΠΑ, με συμμετοχές από 25 χώρες.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η επιχειρηματική τους πρόταση περιλαμβάνει τη συλλογή όλων των φρούτων και λαχανικών που μένουν στα «αζήτητα» και την προώθησή τους μέσω του Διαδικτύου στους καταναλωτές.
«Θα λειτουργεί ιστοσελίδα και ηλεκτρονικό κατάστημα που θα απευθύνεται σε πολίτες αλλά και σε εστιάτορες», επισημαίνει ο Χάρης. «Το πελατολόγιό μας θα περιλαμβάνει ανθρώπους που θέλουν να κάνουν οικονομία, όσους τους ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή και έχουν οικολογική συνείδηση».
ν

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ

Η ομάδα έχει κάνει έρευνα σε βάθος. «Διεθνώς χάνονται κάθε χρόνο 1 τρισ. δολάρια από τα ζαρζαβατικά που δεν επιτρέπεται λόγω των επιβεβλημένων standards να πωληθούν, ενώ οι αγρότες χάνουν από 30% έως 70% της παραγωγής τους λόγω κακής… εμφάνισης», σημειώνει ο Χάρης.
Τεράστια, επομένως, είναι η απώλεια ενέργειας, νερού και χρήματος, τη στιγμή που σε πολλές χώρες ο υποσιτισμός του πληθυσμού λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.
«Στο μεταξύ, ένα δύσμορφο φρούτο περιέχει τα ίδια ακριβώς θρεπτικά συστατικά, ίσως και περισσότερα, γιατί η… άναρχη μορφή του συχνά μαρτυρά τη μη χρήση χημικών», σχολιάζει ο Θοδωρής.
Λόγω των παραπάνω συνθηκών, οι αγρότες, απογοητευμένοι, άλλοτε τα στέλνουν στις χωματερές και άλλοτε τα χαρίζουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες.
«Εμείς θα τους προτείνουμε αντί να τα διαθέτουν δωρεάν, να τα δίνουν σε μια χαμηλή τιμή, κάτι που εντέλει θα τους συμφέρει», διευκρινίζει ο Χάρης. «Θα έχουμε μια μεγάλη κεντρική αποθήκη στην Αττική, όπου θα φυλάσσονται τα αγαθά», εξηγεί ο Παντελής. «Βάσει των υπολογισμών μας είναι οικονομικά βιώσιμο».
Οι φερέλπιδες επιχειρηματίες, μαθητές της Α’ Λυκείου, είναι ήδη σε επικοινωνία με παραγωγούς. «Έχουμε κάνει καταμερισμό αρμοδιοτήτων βάσει της προσωπικότητάς μας, αλλά και των γνώσεών μας», λέει ο Παντελής. «Ο Χάρης διαχειρίζεται τα οικονομικά, εγώ το μάρκετινγκ και το Διαδίκτυο, ενώ ο Θοδωρής επιμελείται το όλο concept».
ν

ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οι τρεις φίλοι είχαν ελάχιστες προσδοκίες να συναγωνιστούν τους συνομηλίκους τους. «Ήμασταν συνολικά υποψήφιες 22 ομάδες των τεσσάρων ατόμων και δύο των τριών ατόμων», θυμάται ο Χάρης.
Ωστόσο, η κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, επέλεξαν την ομάδα τους να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Diamond Challenge, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Delaware των ΗΠΑ, και αναλαμβάνουν ως μέντορές τους.
Διευκρινίζεται ότι είναι η πρώτη χρονιά που στον διεθνή διαγωνισμό θα δώσει το «παρών» η Ελλάδα.
Ο χρόνος, λοιπόν, μετράει αντίστροφα για τους τρεις μαθητές που θα μεταβούν στις ΗΠΑ μαζί με τον καθηγητή τους Γιώργο Τζήρο και τον γενικό διευθυντή του σχολείου κ. Έρικ Τρουχίλλο. Οι τρεις ομάδες που θα διακριθούν, θα λάβουν χρηματικό έπαθλο, υπό την προϋπόθεση αυτό να αξιοποιηθεί στις σπουδές τους.
Ωστόσο, το κέρδος από τη συμμετοχή θα είναι μεγάλο και για τους μη νικητές, καθώς μέσω της διαδικασίας θα δικτυωθούν και ενδέχεται να έρθουν σε επικοινωνία με πιθανούς επενδυτές.
«Εμείς σκοπεύουμε, ανεξάρτητα από την έκβαση του Diamond Challenge, να δώσουμε σταδιακά και ειδικά μετά την αποφοίτησή μας σάρκα και οστά στην ιδέα μας», λέει ο Θοδωρής. Ο ίδιος αλλά και οι δύο φίλοι του φλερτάρουν με την προοπτική να φύγουν μετά το Λύκειο στο εξωτερικό για σπουδές.
«Όμως, αν το πρότζεκτ μας πάει καλά, θα αποτελέσει για εμένα κίνητρο, ώστε να μείνω εδώ για σπουδές», υπογραμμίζει ο Παντελής με νόημα.
ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post