Ξεκίνησε η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή για το φεγγάρι (vid)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ  | Ενημέρωση 11/04/2019, 23:43

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πρώτη ιδιωτική αποστολή για το φεγγάρι δεν είναι ούτε της Κίνας, ούτε της Ρωσίας, ούτε καν των ΗΠΑ, αλλά του μικρού κράτους του Ισραήλ!

Το ισραηλινό ρομπότ μεταφέρεται στο φεγγάρι από έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX. Πηγή: YouTube / SpaceX. Image: Supplied

ν

Η ΠΡΩΤΗ ιδιωτική ρομποτική συσκευή ξεκίνησε το ταξίδι της προς τον δορυφόρο της Γης αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, στις 20:45 ανατολική ζώνη ώρας των ΗΠΑ.

Η διαστημοσυσκευή, που έχει μέγεθος πλυντηρίου και ζυγίζει 585 κιλά, ταξιδεύει προς το φεγγάρι πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX του Έλον Μασκ.

Το όνομα της συσκευής είναι Μπέρεσιτ (Beresheet), που είναι η εβραϊκή λέξη για τη Γένεση.
ν

Η ισραηλινή διαστημοσυσκευή της SpaceIL που θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού. Πηγή: SpaceIL
ν

«Θεωρήσαμε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή και θέλουμε να βάλουμε λίγο Ισραήλ στην κούρσα για το φεγγάρι», δήλωσε ο Yonatan Winetraub, συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SpaceIL.

Η αποστολή, που κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες, μεταξύ των οποίων ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Μόρις Καν, από τη Νότια Αφρική, και η Αμερικανο-Ισραηλινή φιλάνθρωπος Μίριαμ Άντελσον.

Αν όλα πάνε καλά, το Beresheet θα πρέπει να αγγίξει την επιφάνεια του φεγγαριού στις 11 Απριλίου.

ν

ν

ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ

Άδοξο τέλος είχε τελικά το ισραηλινό διαστημόπλοιο Beresheet («Γένεση» ή «Προέλευση» στα εβραϊκά), το οποίο συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας προσγείωσης στην Σελήνη την Πέμπτη 11 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε σε ζωντανή μετάδοση.

Σύμφωνα με αναφορές, το Beresheet έχασε πρώτα την επαφή με τη Γη και στη συνέχεια συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απόπειρας προσγείωσης στο φεγγάρι.

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να προσγειώσουμε το σκάφος», δήλωσε ένας από τους διοικητές της αποστολής κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης.
ν

LIVE broadcast – Beresheet lands on the Moon Fasten your seatbelts, we are about to land | SpaceIL
ν

ν

 


Translate this post