Η ατμόσφαιρα της Γης εκτείνεται πέραν της Σελήνης (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ατμόσφαιρα της Γης εκτείνεται πολύ μακρύτερα απ’ ό,τι νόμιζαν, φτάνοντας πολύ πιο πέρα κι από τη Σελήνη!

Η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο εκτεταμένη από όσο νομίζαμε. Image: Supplied

ν

ΜΙΑ νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας εκτείνεται στο διάστημα σε σημείο που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Οι αστρονόμοι έφτασαν σε αυτό το εκπληκτικό συμπέρασμα μελετώντας στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί πριν από 20 χρόνια και δείχνουν ότι το ανώτατο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, που ονομάζεται γεωκορώνα, φτάνει σε απόσταση περίπου 630.000 χιλιομέτρων, εκτείνεται δηλαδή πολύ πέρα από την τροχιά της Σελήνης.

Η απόσταση της Σελήνης από τη Γη είναι περίπου 385.000 χιλιόμετρα.

Με βάση τα νέα δεδομένα, τα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας είναι έξι και διαμορφώνονται ως εξής:

Τροπόσφαιρα, εκτείνεται μέχρι τα 18 χλμ.

Στρατόσφαιρα, μέχρι τα 50 χλμ.

Μεσόσφαιρα, μέχρι τα 80 χλμ.

Ιονόσφαιρα, μέχρι 800 χλμ. Σε αυτό το κομμάτι της ατμόσφαιρας βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS).

Εξώσφαιρα, μέχρι 3.500 χλμ.

Γεωκορώνα, μέχρι 630.000 χλμ.
ν

Η γεωκορώνα της Γης εκτείνεται σε απόσταση 630.000 χιλιομέτρων,
περίπου 50 φορές όσο η διάμετρος του πλανήτη μας. Πηγή: ESA

ν

Η γεωκορώνα αποτελείται από ένα λεπτό σύννεφο ατόμων υδρογόνου. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι σε απόσταση 60.000 χιλιομέτρων από τη Γη υπάρχει μια πυκνότητα 70 ατόμων υδρογόνου ανά κυβικό εκατοστό, ενώ στην απόσταση της Σελήνης υπάρχουν μόνο 0,2 άτομα ανά κυβικό εκατοστό.

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε αυτή τη νέα εκτίμηση αναλύοντας παλαιότερες παρατηρήσεις του ευρω-αμερικανικού ηλιακού παρατηρητηρίου SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) μεταξύ των ετών 1996 και 1998.

«Ουσιαστικά η Σελήνη κινείται διαμέσου της ατμόσφαιρας της Γης. Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό, έως ότου ξεσκονίσαμε παρατηρήσεις που είχαν γίνει πριν από δύο δεκαετίες από τη διαστημοσυσκευή SOHO» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ίγκορ Μπαλιούκιν (Igor Baliukin) του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσίας.

Στην εξώσφαιρα, εκεί όπου η γήινη ατμόσφαιρα αναμειγνύεται με το διάστημα, υπάρχει ένα νέφος ατόμων υδρογόνου που λέγεται γεωκορώνα. Το όργανο SWAN του SOHO ανίχνευσε την «υπογραφή» του υδρογόνου και αποκάλυψε ότι τελικά η ατμόσφαιρα, αν και πολύ αραιή, φθάνει αρκετά πέρα από το φεγγάρι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research: Space Physics. Το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια δεν είχαμε ανακαλύψει αυτό το λεπτό νέφος υδρογόνου, δείχνει πόσο περιορισμένες είναι οι γνώσεις μας σχετικά με τον κόσμο.

Από την άλλη μεριά, όμως, μπορεί να μην φταίει η αντιληπτικότητά μας, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δούμε καθαρά τα πράγματα, επειδή ο κόσμος μας είναι η σκιά ενός άλλου μεγαλύτερου κόσμου.

ν

ν

 


Translate this post