Βρέθηκε το πιο φωτεινό κβάζαρ στο σύμπαν (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το πιο φωτεινό σώμα που έχει ποτέ παρατηρηθεί στο σύμπαν, ενώ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβε την εκπληκτική εικόνα ενός γαλαξία.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του J043947.08+163415.7, ενός πολύ μακρινού κβάζαρ που τροφοδοτείται από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Αυτό το ουράνιο σώμα είναι τόσο λαμπρό όσο 600 τρισεκατομμύρια ήλιοι! Photo: ESA /Hubble, NASA, M. Kornmesser. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ανακάλυψαν το πιο φωτεινό σώμα που έχει ποτέ παρατηρηθεί στο νεαρό σύμπαν, όταν αυτό είχε ηλικία μικρότερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών. Πρόκειται για ένα κβάζαρ, δηλαδή το κέντρο ενός νεαρού γαλαξία όπου μια τεράστια μαύρη τρύπα «τρώει» αχόρταγα το υλικό που την περιβάλλει.
Το κβάζαρ, που φέρει το… εντυπωσιακό όνομα J043947.08+163415.7, απέχει πάρα πολύ στον χώρο και στον χρόνο, περίπου 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ η λάμψη του ισοδυναμεί με 600 τρισεκατομμύρια ήλιους!
Για την ανακάλυψη συνεργάστηκαν πολλά μαζί τηλεσκόπια της Χαβάης (Gemini, James Clerk Maxwell, UKIRT, Keck και Pan-STARRS1). Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Σιαοχούι Φαν του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters και ανακοίνωση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.
Οι αστρονόμοι αναζητούν εδώ και 20 χρόνια τόσο μακρινά κβάζαρ και για πρώτη φορά πέτυχαν να βρουν ένα, χάρη σε ένα κοντινότερο γαλαξία, ο οποίος έδρασε ως φακός που μεγέθυνε κατά 50 φορές το φως του μακρινότερου κβάζαρ (το λεγόμενο φαινόμενο του βαρυτικού φακού).
«Δεν περιμένουμε να βρούμε πολλά κβάζαρ φωτεινότερα από αυτό σε όλο το παρατηρήσιμο σύμπαν», δήλωσε ο Φαν.
Ως κβάζαρ στην Αστρονομία εννοείται κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως σημειακή πηγή, παρά ως εκτεταμένο σώμα. Από εκεί προέρχεται και η ονομασία των κβάζαρ, αφού quasi-stellar σημαίνει «παρόμοιος με αστέρα».
Στο μεταξύ, και πριν υποστεί βλάβη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβε την εκπληκτική εικόνα ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γαλαξία του Τριγώνου (Triangulum), ενός σπειροειδή γαλαξία σε απόσταση 3 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον δικό μας, στον αστερισμό Τρίγωνον. Είναι ο δεύτερος κοντινότερος σπειροειδής γαλαξίας μετά τον Γαλαξία της Ανδρομέδας και ανήκει στην Τοπική Ομάδα Γαλαξιών.
ν

Το Hubble συνέλαβε μια εκπληκτική εικόνα του γαλαξία Triangulum

ν

ν

 


Translate this post