Με… χιονάνθρωπο μοιάζει η Έσχατη Θούλη (vid)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA ανακάλυψε ένα περίεργο, μακρινό διαστημικό σώμα που μοιάζει με χιονάνθρωπο ή με κορίνα του μπόουλινγκ. Και το όνομα αυτού Έσχατη Θούλη.

Η Έσχατη Θούλη είναι το παλαιότερο και πιο περίεργο κοσμικό σώμα που συναντά ο άνθρωπος στο διάστημα. Photo: NASA. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ της αποστολής του σκάφους New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νέες καλύτερης ανάλυσης φωτογραφίες της Έσχατης Θούλης, του πιο μακρινού διαστημικού σώματος που έχει ποτέ εξερευνηθεί από τον άνθρωπο, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι έχει σχήμα χιονάνθρωπου, διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Το περίεργο διαστημικό σώμα βρίσκεται στη Ζώνη του Κάιπερ, που είναι περίπου 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο κοσμικό σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ.
Η Έσχατη Θούλη, όπως ονομάστηκε το περίεργο σώμα έχει μήκος 33 χλμ. και βρίσκεται περίπου 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα, που είναι ο πιο μακρινός έως τώρα γνωστός πλανήτης του ηλιακού συστήματος.

ν

ν

Οι νέες φωτογραφίες από απόσταση περίπου 27.000 χιλιομέτρων δείχνουν ότι η Έσχατη Θούλη (επισήμως γνωστή ως «2014 MU69») αποτελείται από δύο ανισομεγέθεις ακανόνιστες σφαίρες κολλημένες μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ενιαίο σώμα συνολικής διαμέτρου 33 χιλιομέτρων, δηλαδή, όσο το μέγεθος μιας πόλης. Οι επιστήμονες εκμεταλλεύθηκαν το διπλό όνομα του σώματος για να βαφτίσουν τη μια σφαίρα Έσχατη (διαμέτρου 19 χιλιομέτρων) και την άλλη Θούλη (14 χιλιομέτρων).
Το όλο σώμα είναι πολύ σκούρο, καθώς η μεγαλύτερη σφαίρα αντανακλά μόνο το 13% του φωτός που πέφτει πάνω της, ενώ η μικρότερη ποσοστό 6%. Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες επίσης δείχνουν ότι η Έσχατη Θούλη έχει κοκκινωπή απόχρωση, πιθανώς επειδή η ισχυρή κοσμική ακτινοβολία έχει δώσει μια εξωτική απόχρωση στους επιφανειακούς πάγους της (κάτι ανάλογο συμβαίνει σε τμήματα του Πλούτωνα).
ν

Η ανάλυση έδειξε ότι η Έσχατη Θούλη είναι στην πραγματικότητα κόκκινη. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
ν

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι δύο σφαίρες ενώθηκαν με μη βίαιο τρόπο στην αρχική φάση σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, κινούμενες η μια προς την άλλη με χαμηλή ταχύτητα δύο έως τριών χιλιομέτρων την ώρα.
Ακόμη υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει με τα όργανά του το σκάφος θα συνεχίσουν να φθάνουν στη Γη τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες έως το 2020, καθώς η Έσχατη Θούλη απέχει όπως είπαμε 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Μέχρι τώρα ούτε το 1% των δεδομένων αυτών δεν έχει έλθει στη Γη. Η πρώτη καλής ανάλυσης φωτογραφία, από απόσταση μόνο 3.500 χιλιομέτρων, αναμένεται να «κατέβει» μέσα στο Φεβρουάριο.
ν

Μια κοντινή ματιά στην Έσχατη Θούλη. Το όνομα αυτό δόθηκε αρχικά σε μια άγνωστη περιοχή της πιο βόρειας άκρης του κόσμου από τον Έλληνα θαλασσοπόρο Πυθέα Μασσαλιώτη, τον 4ο αιώνα π.Χ. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post