Ίχνη της θρυλικής Ατλαντίδας στις ακτές της Ισπανίας (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Βρετανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την πόλη της Ατλαντίδας στις ακτές της Ανδαλουσίας, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι μυστηριώδεις κύκλοι που βρέθηκαν στην ισπανική ακτή πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια από τα κυκλικά πυραμιδωτά κτίρια της Ατλαντίδας. Πηγή: YouTube

ν

ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ονομαζόταν η χώρα του Άτλαντα, ο οποίος, κατά τον Ησίοδο, ήταν γιος του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Αδέλφια του ήταν ο Προμηθέας και ο Επιμηθέας. Επειδή κατά την Τιτανομαχία εναντίον των θεών υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) και, μάλιστα, ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος, ο Δίας, μετά τη νίκη του, τον τιμώρησε να φέρει στους ώμους του τον ουράνιο θόλο.
Επειδή τη “θεία τιμωρία” ετούτη την υπέμενε με θαυμαστή και παραδειγματική εγκαρτέρηση, έλαβε το όνομα Άτλας (εκ του προσθετικού α και του τλαν = ο τα πάντα υπομένων).
Προς τιμήν του ονομάστηκε Ατλαντίδα η ήπειρος που υπήρχε μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, στον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία βυθίστηκε εξαιτίας γεωλογικών αναστατώσεων, όπως αναφέρει ο Πλάτωνας.
Πριν από τον δικό μας πολιτισμό, στη Γη κυριαρχούσε ο πολιτισμός των Ατλάντων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι ήταν κατάλοιπα της Ατλάντειας φυλής και δεν ανήκαν στη σημερινή Άρια φυλή.
Το γεγονός ότι ο Πλάτωνας άκουσε γι’ αυτό το λαό με τον ανώτερο πολιτισμό, το τελευταίο λείψανο του οποίου καταβυθίστηκε 9.000 χρόνια πριν από την εποχή του, από τον Σόλωνα, που το είχε ακούσει από τους ιερείς της Αιγύπτου, δείχνει ότι οι Άτλαντες ήταν πρόγονοι των Φαραώ και προπάτορες των Αιγυπτίων. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ήταν έργο του ατλάντειου ή ατλαντικού πολιτισμού.
Σήμερα, η θαυμαστή εκείνη ήπειρος εντάσσεται στη σφαίρα του θρύλου. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο τον οποίο ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε στα έργα του Τίμαιο και Κριτία ως ηθική αλληγορία.
ν

Στοιχεία που ταιριάζουν με την αφήγηση του Πλάτωνα

Όχι όμως όλοι. Το γεγονός ότι, μαζί με άλλα στοιχεία, ο περίφημος Κήπος των Εσπερίδων, όπου ο Ηρακλής εκτέλεσε έναν από τους άθλους του, ήταν τμήμα της Ατλαντίδας, τοποθετεί τη μυθική πολιτεία στα δυτικά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου το τελευταίο απομεινάρι της πιθανώς περιλάμβανε τη νότια Ισπανία (Ανδαλουσία), το σημερινό Γιβραλτάρ (Ηράκλειες Στήλες) και το βόρειο τμήμα του Μαρόκου.
ν

Χάρτης της Ανδαλουσίας με το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα. Πηγή: Google
ν

Πράγματι, στο Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα, στην Ανδαλουσία, μεταξύ των πόλεων Ουέλβα και Κάντιθ (η τελευταία ήταν αποικία των Ιώνων με το όνομα Γάδειρα), Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα ίχνη μιας αρχαίας πολιτείας, το τοπογραφικό της οποίας ταιριάζει με την λεπτομερή εικόνα της μυθικής πόλης που δίνει ο Πλάτωνας στον Κριτία.
ν

Τα κυκλικά ίχνη που ανακάλυψαν στο παραθαλάσσιο πάρκο Ντονιάνα οι ερευνητές της εταιρείας δορυφορικών συστημάτων Merlin Burrows, που εδρεύει στο Γιορκσάιρ. Image: Supplied
ν

Η ομάδα ερευνητών από την εταιρεία δορυφορικών συστημάτων Merlin Burrows, που εδρεύει στο Γιορκσάιρ, ισχυρίζεται ότι τα τεράστια, μυστηριώδη κυκλικά ίχνη που ανακάλυψαν στο Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα, είναι οι βάσεις όπου κάποτε υψώνονταν μεγαλοπρεπή κτίρια εν είδη βαθμιδωτών κόλουρων πυραμίδων.
Τα κτίρια αυτά κατασκευάστηκαν πάνω σε ένα μίγμα φυσικών και ανθρωπογενών νησιωτικών δομών, με μια εσωτερική θάλασσα, που από τότε έχει γεμίσει με ιζήματα και έχει γίνει αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα (Doñana) στην Ισπανία.
Μεταξύ των γνωρισμάτων που είχε η πόλη της Ατλαντίδας, όπως αναφέρει ο Πλάτωνας, ήταν το τεράστιο τείχος που προστάτευε το λιμάνι, καθώς και οι τεράστιοι κίονες που σημάδευαν εισόδου του λιμανιού. Στο κέντρο της πόλης υπήρχε ο μεγάλος ναός του Ποσειδώνα και γύρω από αυτόν απλώνονταν οι τεράστιες κυκλικές λωρίδες γης όπου κατοικούσαν οι Άτλαντες.
Είναι γεγονός ότι στο μέρος αυτό έχουν βρεθεί αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια, όμως οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι όσα από τα ερείπια είναι κυκλώπεια, προέρχονται στην πραγματικότητα από την πόλη της Ατλαντίδας.
ν

Στην παραλία της Ανδαλουσίας βλέπει κανείς τμήματα από τα κυκλώπεια τείχη που θεωρείται ότι κάποτε προστάτευαν το λιμάνι της Ατλαντίδας. Τα τείχη είχαν πάχος 75 μέτρα. Πηγή: YouTube
ν

Ένα ακόμη τμήμα των γιγαντιαίων τειχών. Πηγή: YouTube
ν

Δορυφορική φωτογραφία με το τμήμα των τειχών που βρίσκεται σήμερα βυθισμένο στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Πηγή: YouTube
ν

Οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα παράξενα ερείπια που βρίσκονται βυθισμένα σε μια κοντινή παραλία είναι υπολείμματα του λιμανιού του Ατλαντίδα, που λέγεται ότι είχε μήκος πεντέμισι μίλια (8 χλμ.).
Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι το θαλάσσιο προστατευτικό τείχος είχε μήκος «50 στάδια», μέγεθος που μεταφράζεται στα 5,5 μίλια ή 8 χλμ.
Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το τεράστιο μεγαλιθικό κτίσμα που ονομάζεται Ντόλμεν του Μένγκα (Dolmen de Menga), βόρεια της Μάλαγας, αποτελούσε τμήμα της μυθικής πόλης.
ν

Η είσοδος του Ντόλμεν του Μένγκα. Πρόκειται για έναν απίστευτο τάφο 5.500 ετών που κτίστηκε σε ένα βουνό κοντά στην περιοχή της αρχαίας Ατλαντίδας. Image: Supplied
ν

Το εσωτερικό του Ντόλμεν του Μένγκα. Το ταφικό συγκρότημα, που έχει μήκος 275 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και συνολικό ύψος 35 μέτρα αποτελείται από 32 μεγάλιθους, ο μεγαλύτερος των οποίων ζυγίζει 200 τόνους! Image: Supplied
ν

Το Ντόλμεν του Μένγκα απέχει 70 μέτρα από το Dolmen de Viera, ένα άλλο κυκλώπειο θολωτό μνημείο) και 4 χιλιόμετρα από μια άλλη υπόγεια κατασκευή που ονομάζεται Θόλος του Ελ Ρομεράλ (Tholos de El Romeral).
Βορειοδυτικά του Ντόλμεν του Μένγκα βρίσκεται μια άλλη μυστηριώδης μεγαλιθική κατασκευή που ονομάζεται Καταφύγιο του Ματακάμπρας (Abrigo de Matacabras). Το ποιοι έχτισαν αυτά τα ταφικά μνημεία, που τοποθετούνται στην 4η χιλιετία π.Χ. παραμένει άγνωστο.
Το γεγονός ότι «Ατλαντίδες» έχουν εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου (π.χ. Σαντορίνη, Σαχάρα, Ανταρκτική, Βερμούδες κ.ά.) δεν πρέπει να μας ξενίζει. Όπως είπαμε, πριν από 11.000 χρόνια κυριαρχούσε στη Γη ο Ατλάντειος πολιτισμός. Είναι φυσικό πολλοί άλλοι τόποι να επηρεάστηκαν από το μέγεθος και τη δύναμη της μητρόπολης που ήταν το πρότυπο και να την είχαν μιμηθεί.
ν


ν

Είτε οι Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν την Ατλαντίδα είτε όχι, ο θρύλος της βυθισμένης πολιτείας θα μένει πάντα ζωντανός, παρακινώντας και εμπνέοντας όσους θέλουν να ξαναγράψουν την ανθρώπινη ιστορία.

ν

ν

 


Translate this post