Ο αποχαιρετισμός ενός θρύλου του κινηματογράφου

Κατηγορία Τέχνες

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η ταινία “Old Man & the Gun” με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι το στερνό αντίο του θρυλικού ηθοποιού μετά από 58 χρόνια στον κινηματογράφο.

«Σ’ έπιασα!» Photo: Eric Zachanowich. Πηγή: AskMen

ν

ΕΝΑΣ ηλικιωμένος κύριος μπαίνει σε μια τράπεζα. Φοράει μια μπεζ καμπαρντίνα, σκούρο κοστούμι με κίτρινη ριγέ γραβάτα και καφέ καπέλο. Έχει μουστάκι και στο αυτί ένα ακουστικό βαρηκοΐας.
Πλησιάζει την ταμία, της χαμογελάει ευγενικά και την ενημερώνει ότι πρόκειται για ληστεία.
Η ταμίας, γοητευμένη ίσως από το χαμόγελο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, συναινεί να του παραδώσει το περιεχόμενο του ταμείου.
Η ταινία “Ο Γέρος και το Όπλο” (Old Man & the Gun) είναι η αληθινή ιστορία του Φόρεστ Τάκερ (Forrest Tucker) ενός αμετανόητου εγκληματία και αριστοτέχνη στις δραπετεύσεις από τη φυλακή. Είναι η απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου που πάντα κυνηγούσε την έξαψη, κάνοντας μια ανορθόδοξη ζωή σύμφωνα με τους δικούς του όρους, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πολυετή εγκλεισμό στη φυλακή.
Την ταινία που βασίζεται σε παρουσίαση του αρθρογράφου του New Yorker, Ντέιβιντ Γκραν (David Grann), που έκανε το πορτρέτο του Φόρεστ, έχει σκηνοθετήσει ο Ντέιβιντ Λάουρι (David Lowery) του “A Ghost Story” και εκτός του Ρέντφορντ παίζουν η Σίσυ Σπέισεκ, ο Ντάνι Γκλόβερ, η Ελίζαμπεθ Μος και ο Κέισι Άφλεκ.
Η υπόθεση διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1970, όταν ο Φόρεστ ήταν 70 ετών και είχε μόλις βγει από τη διαβόητη φυλακή του Σαν Κουέντιν. Χωρίς καθυστέρηση, επιστρέφει στις παλιές του μεθόδους, κόντρα στον ήσυχο, αστικό τρόπο ζωής.

ν

ν

Ο 82χρονος σήμερα Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι ο τελευταίος από τους θρυλικούς αστέρες του Χόλυγουντ και ο τελευταίος τζέντλεμαν. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ: το πρώτο για τη σκηνοθεσία της ταινίας “Συνηθισμένοι Άνθρωποι” και το δεύτερο για τη συνολική του προσφορά στο χώρο του κινηματογράφου.
Αξέχαστες θα μείνουν οι ερμηνείες του σε ταινίες όπως “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, μαζί με τον Πωλ Νιούμαν, “The Candidate” του Μάικλ Ρίτσι (1972), “The Sting” (Το κεντρί), στο πολιτικό θρίλερ “Three Days of the Condor” (Τρεις μέρες του Κόνδορα) το 1975 και “A Bridge too Far” (1977).
ν

Με τη Σίσι Σπέισεκ στην ταινία “Old Man & the Gun”. Photo: Eric Zachanowich. Πηγή: The Advertiser
ν

Το «αντίο» του στον κινηματογράφο γίνεται μέσα από το “Old Man & the Gun”, μια ταινία που δεν έχει περιπετειώδεις καταδιώξεις, όπως οι κλασικές ταινίες με κλέφτες και αστυνόμους, αλλά επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, θυμίζοντας ταινίες όπως το “Bullitt” και το “The French Connection” (Ο άνθρωπος από τη Γαλλία).
Υπάρχει κάτι ποιητικό στην ερμηνεία του Ρέντφορντ όπως υποδύεται τον Φόρεστ. Αν και διαμετρικά αντίθετες, οι δύο ζωές, του ηθοποιού και του επαγγελματία ληστή, κάπου διασταυρώνονται, ειδικά στο σημείο όπου η ταινία χρησιμοποιεί αρχειακές φωτογραφίες και κλιπ ενός νεότερου Ρέντφορντ που εμφανίζεται ως νεότερος Φόρεστ.
Το “Old Man & the Gun” είναι μια παρέλαση χαρακτήρων και ταλαντούχων ηθοποιών και μια ταινία που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα, καθώς θα βγείτε από τον κινηματογράφο ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι.
ν

 


Translate this post