Εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ προβλέπει η Ρωσία

Κατηγορία Κόσμος

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ έως το 2020 προβλέπει η Ρωσία. Κακόβουλη πρόβλεψη της Μόσχας ή μια τρομακτική μελλοντική πιθανότητα;

Γκράφιτι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Η συζήτηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διολισθαίνουν προς έναν δεύτερο εμφύλιο πόλεμο έχει ανάψει για τα καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865) ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία.
Οι απώλειες στις μάχες ξεπέρασαν τις 600.000, οι θάνατοι στον άμαχο πληθυσμό τις 500.000, ενώ καταστράφηκε περίπου το 40% της εθνικής οικονομίας. Ο πόλεμος αυτός ήταν αποτέλεσμα κυρίως των πολύ σοβαρών οικονομικών διαφορών μεταξύ των πολιτειών αλλά και των πολιτικών διαφορών μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η δουλεία ήταν μια άλλη αιτία του εμφυλίου πολέμου, στενά συνδεδεμένη με τις ευρύτερες αντιθέσεις που παρατηρούνταν μεταξύ του βιομηχανικού Βορρά και του αγροτικού Νότου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο πρόεδρος Λίνκολν επιχείρησε να κατανικήσει το Νότο και χρησιμοποίησε τη δουλεία σαν ένα ηθικό αντίβαρο ενός μακρόχρονου και πολύ αιματηρού αγώνα. Εκ του αποτελέσματος, θεωρείται ο πρόεδρος που διατήρησε την ενότητα των ΗΠΑ και επέβαλε μια ισχυρότερη προεδρική θέση στην ομοσπονδιακή αυτή χώρα που σήμερα δρα πολύ περισσότερο σαν ενιαίο κράτος απ’ όσο το θέλησαν οι ιδρυτές του, το 1776.
Αυτή η ενότητα απειλείται σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ρώσων αναλυτών.
ν

Ορόσημο οι προεδρικές εκλογές του 2020

Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν έναν νέο εμφύλιο πόλεμο. Η δήλωση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και επειδή η Μόσχα ανακατεύεται κρυφά στις πολιτικές ζυμώσεις των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, μάλλον κάτι θα ξέρει.
«Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστική διάσπαση την αμερικανική κοινωνία σπρώχνοντάς την σε νέο εμφύλιο πόλεμο», αναφέρει σε άρθρο του το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.
«Πρόσφατα, αυξήθηκε η εσωτερική αντιπαλότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ενώ έχει ενταθεί μια “πολιτισμική σύγκρουση”. Οι πρόσφατες περιπτώσεις αποστολής βόμβων σε εξέχοντες επικριτές του αμερικανικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, δίνουν έδαφος στις “νέες προφητείες” για έναν εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ».
ν

Εικόνα του 16ου προέδρου των ΗΠΑ και νικητή του πρώτου αμερικανικού εμφύλιου πολέμου Αβραάμ Λίνκολ από τον John Tiedemann. Image: Supplied
ν

Αμερικανοί αναλυτές αντεπιτίθενται λέγοντας ότι στρατηγική της Ρωσίας είναι να προωθεί ταυτόχρονα πολλά συγκρουόμενα αφηγήματα, με σκοπό να διευρύνει τις υπάρχουσες διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία και να υποσκάψει την εμπιστοσύνη στους δυτικούς θεσμούς και στη δημοκρατία.
Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έκθεση του think tank διεθνών υποθέσεων RAND.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το σκιώδες think tank RAND, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εδρεύει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, είναι αυτό που ελέγχει ουσιαστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαγοράζοντας με τα κολοσσιαία κέρδη του μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολιτικούς και ανώτατους στρατιωτικούς.
Όπως και να ’χει, το αφήγημα ενός νέου εμφυλίου πολέμου κερδίζει έδαφος ακόμη και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, το διαδικτυακό περιοδικό The Intercept είναι ένα από τα πολλά ΜΜΕ που δημοσιεύει σε καθημερινή βάση άρθρα που σχετίζονται με τις μειονότητες στις ΗΠΑ, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, αλλά και τις συνέπειες του αυξανόμενου εξτρεμισμού, όπως βλέπουμε να συμβαίνει την τελευταία περίοδο.
Ο ιστορικός Alfred McCoy πιστεύει ότι η λαϊκή αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα χειροτερεύσει μέχρι το 2020 και ότι θα δημιουργήσει μια νέα κρίσιμη μάζα το αργότερο μέχρι το 2030.
Ο τίτλος του άρθρου του είναι αποκαλυπτικός: “Ο Ντόναλντ Τραμπ και η επερχόμενη πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας” (Donald Trump and the coming fall of the American Empire).
ν

Εικονογραφήσεις άρθρων με θέμα την πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας.
ν

Πολικό χάσμα

Ο Βρετανός ιστορικός και ανατόμος των σύγχρονων κοινωνιών, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, αρθρογραφώντας τον προηγούμενο μήνα στην Boston Globe αναφέρθηκε στον «εμφύλιο πόλεμο» των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μιλώντας για δύο αντίθετους πόλους που ίσως οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε διχασμό.
«Όπως υποστηρίζω εδώ και καιρό, υπάρχει ένας πολιτιστικός εμφύλιος πόλεμος που ήδη διεξάγεται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram. Με τις ενδιάμεσες εκλογές στο προσκήνιο, αυτός ο πολιτιστικός πόλεμος γίνεται μέρα τη μέρα πιο έντονος».
Και συνέχισε λέγοντας: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά είναι δύο θορυβώδεις μειοψηφίες. Η καθεμιά θα χανόταν αν δεν υπήρχε η άλλη, η σύγκρουσή τους όμως διώχνει μακριά όλους τους άλλους».
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Μπεν Νίμμο, αναλυτής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Εγκληματολογικών Ερευνών του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο οποίος πιστεύει ότι παρ’ όλες τις κοινωνικές αντιθέσεις –ή ίσως εξαιτίας αυτών– οι ΗΠΑ είναι προορισμένες να μακροημερεύσουν.
«Η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι ούτε δυστοπική ούτε αποτυχημένη», δήλωσε στο περιοδικό Foreign Policy. «Πρόκειται για προπαγάνδα του Κρεμλίνου για να πεισθούν οι Ρώσοι ότι οι ΗΠΑ είναι μια αδύναμη χώρα που δεν πρέπει να τη μιμηθούν, καθώς βαδίζει προς διάλυση».
ν

Οι ακροδεξιές και ρατσιστικές ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε άνοδο. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Στο χορό μπήκε πρόσφατα και η Κίνα με σχόλια για την εσωτερική αναταραχή στις ΗΠΑ. Το σχόλιο του εκδότη του China Plus απευθύνει έκκληση στους Αμερικανούς για ηρεμία και καταλάγιασμα των παθών:
«Σταματήστε να εξαπλώνετε το μίσος και τη διαίρεση, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσετε σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο».
Η Κίνα επισημαίνει τις πρόσφατες πράξεις πολιτικής τρομοκρατίας στις ΗΠΑ. «Η κοινή αιτία πίσω από τέτοιες πράξεις τρόμου ή βίας είναι το μίσος εναντίον πολιτικών αντιπάλων, εναντίον διαφορετικών φυλών και εναντίον διαφορετικών θρησκειών, μετατρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από χώρα των γενναίων σε χώρα των περιθωριακών».
Και το σχόλιο του China Plus καταλήγει: «Ίσως οι ΗΠΑ πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών, πολλές από τις οποίες έχουν εκδώσει νόμους για την διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) καθώς και αναρτήσεις που υποδαυλίζουν το μίσος στις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Διαφορετικά, η χώρα κινδυνεύει πράγματι να ολισθήσει σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο, όπως προειδοποιούν πολλοί αναλυτές».
ν

Η επιθετική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ στην εκστρατεία του εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ένδειξη ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν έως το 2020. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως τα ρωσικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της Gazeta.ru που υποστηρίζει πως «οι Αμερικανοί πολίτες θα καταφύγουν σε πράξεις βίας εάν ο πρόεδρος Τραμπ χάσει τις εκλογές το 2020», συνιστούν επέμβαση στα εσωτερικά των ΗΠΑ με σκοπό να ενισχυθεί ο Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές, που γίνονται σήμερα Τρίτη 6 Νοεμβρίου.
Όπως γράφει ο αναλυτής Bruce McClintock για το think tank διεθνών υποθέσεων RAND: «Για περισσότερο από έναν αιώνα, η Μόσχα έχει βασιστεί στην παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα και άλλα παρόμοια μέτρα για την επίτευξη των στόχων της. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχει εκμεταλλευτεί τις αυξανόμενες δυνατότητές της στον κυβερνοχώρο για να κατασκοπεύει, να επηρεάζει και να τιμωρεί τους άλλους».
Και συστήνει την αλλαγή της εσωτερικής νομοθεσίας, καθώς και τη θέσπιση νέων διεθνών κανόνων αποδεκτής κρατικής συμπεριφοράς, που θα στοχεύουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας όταν φαίνεται ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων κρατών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Από τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των υπερδυνάμεων είναι δύσκολο να βγάλει κάποιος συμπέρασμα για το ποιος έχει δίκιο. Δεν αποκλείεται να έχουν και οι δύο πλευρές. Χωρίς αμφιβολία, στις ΗΠΑ αναπτύσσονται μεγάλες τριβές και αντιθέσεις, και είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά όλου του κόσμου, μια σταθερή και ευημερούσα Αμερική. Τυχόν αναταραχή στο εσωτερικό των ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο τον πλανήτη.
ν

Καπνοί από τις βολές του πυροβολικού των Βορείων καλύπτουν τους ηθοποιούς που αναπαριστούν τη μάχη του Γκέτισμπεργκ. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post