Αποκτώντας ηλεκτρονική ταυτότητα με ένα «κλικ»

Κατηγορία NEWS, Καινοτομίες

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Με ένα «κλικ», πολίτες και επιχειρήσεις θα αποκτούν ηλεκτρονική ταυτότητα (eID) και θα μπορούν να ζητούν όποιο έγγραφο θέλουν.

Μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας ο πολίτης θα μπορεί να ζητεί οποιοδήποτε έγγραφο και πιστοποιητικό θέλει. Image: Supplied

ν

ΣΤΗΝ απόδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας (eID) στους πολίτες και στις επιχειρήσεις προχωρεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πρόκειται να προκηρύξει μέσα στον επόμενο μήνα ένα ακόμη έργο «μαμούθ» πληροφορικής, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό, υπόσχεται να αλλάξει τόσο το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, όσο και τον τρόπο συναλλαγών μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.
Το έργο ονομάζεται «Ενιαία ψηφιακή πύλη, κεντρικός κόμβος διαλειτουργικότητας, υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης προς λοιπούς φορείς και ηλεκτρονική ταυτοποίηση πολιτών (eID)».
Στην πράξη το έργο απαρτίζεται από πολλαπλά μικρότερα έργα τα οποία θα αναπτυχθούν σχεδόν παράλληλα σε ορίζοντα τριετίας, με στόχο τη δημιουργία στον δημόσιο τομέα των υπηρεσιών μιας στάσης προς πολίτες και επιχειρήσεις (one stop shop).
Κεντρικό ρόλο σε αυτό το έργο θα έχει η ψηφιακή πύλη «Ερμής» που θα αναβαθμισθεί και η απόδοση eID σε πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα του κόμβου αλλά και τη δυνατότητα συναλλαγών μαζί του.
Η λειτουργία της πύλης θα στηρίζεται στην ενιαία ταυτοποίηση των πολιτών και στη διαλειτουργικότητα των μητρώων (αριθμός δελτίου ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) που θα επιτρέπει την online και σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση στοιχείων.
H απόδοσή του eID, πλέον, αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς οι πολίτες σε σημαντικό βαθμό έχουν εξοικειωθεί με τα αντίστοιχα συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των τραπεζών (e-banking).
ν

Η ψηφιακή πύλη «Ερμής»

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ), Στέλιο Ράλλη, o σχεδιασμός του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο, ενώ σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται η προκήρυξη. Στόχος είναι έως το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου. 
Το έργο, όπως αναφέρει, θα «χτίζεται» σταδιακά και σε πρώτη φάση θα σχεδιαστεί το σύστημα αλληλεπίδρασης (interface) της ψηφιακής πύλης με τους χρήστες, το οποίο θα αποτελεί συμπληρωματικό έργο στο Ενιαίο Σύστημα Εξυπηρέτησης Πολιτών του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αποτελεί εξέλιξη της γνωστής πύλης «Ερμής» σε σύγχρονη μορφή.
Οι πρώτες υπηρεσίες υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμες σε φορείς και πολίτες ύστερα από διάστημα περίπου εννέα μηνών και ενώ το έργο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά, ώστε να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σε δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη, ο πολίτης θα μπορεί να ζητεί οποιοδήποτε έγγραφο και πιστοποιητικό θέλει, ενώ αντίστοιχα και οι υπηρεσίες θα μπορούν να «τραβήξουν» μόνες τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να διεκπεραιώσουν μία εργασία. Σταματά δηλαδή ο πολίτης να αποτελεί τον ενδιάμεσο επικοινωνίας, μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΨΠ, εφόσον το νέο έργο υλοποιηθεί, στη αρχική του φάση αναμένεται να αξιοποιηθεί κυρίως από επιχειρήσεις για την υποβολή επικυρωμένων εγγράφων σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες (ΟΤΑ, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά.), που απαιτούν συχνή και μεγάλου όγκου υποβολή εγγράφων με ασφαλή τρόπο, όπως συμβαίνει π.χ. σε δημόσιους διαγωνισμούς κτλ.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα έργα είχαν αρχίσει να υλοποιούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013), τα οποία όμως με απόφαση του ΓΓΨΠ ακυρώθηκαν. Πρόκειται για το έργο «eGOV» προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, το οποίο στόχο είχε τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφορικής στο ελληνικό Δημόσιο και την ανταλλαγή εγγράφων και πληροφοριών μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη, το έργο ακυρώθηκε, παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει η υλοποίησή του καθώς, όπως ανέφερε, «ήταν βασισμένο σε ξεπερασμένη αρχιτεκτονική. Έπρεπε να συνδεθούν», προσέθεσε, «όλα τα συστήματα μεταξύ τους ανά δύο, πράγμα χρονοβόρο, κοστοβόρο και μη συντηρήσιμο. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει διασύνδεση κάθε συστήματος μόνο με έναν κεντρικό κόμβο και μέσω αυτού θα ανταλλάσσεται η πληροφορία που απαιτείται».
ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post