Το χρώμα του σκύλου δείχνει πόσα χρόνια θα ζήσει (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον, Σπίτι

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν έναν σύνδεσμο ανάμεσα στο χρώμα των σκύλων, στη φυσική τους κατάσταση και στη διάρκεια ζωής τους.

Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο χρώμα των σκυλιών και στα γονίδια που σχετίζονται με τη διάρκεια ζωής και την εμφάνιση ασθενειών. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΧΡΩΜΑ των σκύλων συνδέεται άμεσα με τη διάρκεια ζωής τους, καθώς και την πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές ασθένειες.
Αυτό αποκάλυψε μελέτη Αυστραλών ερευνητών που εξέτασε τα «βιογραφικά» χιλιάδων σκύλων ράτσας Λαμπραντόρ – μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στον κόσμο, για την αφοσίωση, τη φιλικότητα και νοημοσύνη τους, μαζί με τα Μπουλ Τεριέ.
Η ομάδα διαπίστωσε πως οι σκύλοι που έχουν σοκολατί χρώμα έχουν μικρή διάρκεια ζωής σε αντίθεση με τα σκυλιά από απαλό μπεζ έως σκούρο ξανθό, όπως τα κίτρινα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, ή μαύρο χρώμα που είναι μακρόβια.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανέλυσε 33.000 κτηνιατρικά αρχεία σκύλων από το Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνουν Λαμπραντόρ όλων των χρωμάτων, και βρήκε ότι τα σκυλιά με σοκολατί χρώμα παρουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό προβλήματα στα αυτιά και το δέρμα.
ν

Τα κίτρινα και μαύρα Λαμπραντόρ ζουν πολύ περισσότερο από τα σοκολατί χρώματος ξαδέλφια τους. Image: Supplied
ν

Η έρευνα έδειξε ότι τα σοκολατί σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες των οστών, των αυτιών και του δέρματος. Image: Supplied
ν

Σε γενικές γραμμές, τα σοκολατί ή καφετιά σκυλιά ζουν γύρω στα 10,7 χρόνια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που ζουν 12,1 χρόνια.
Ο καθηγητής Πολ Μακγκρίβι (Paul McGreevey), που ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι ο επιπολασμός (συχνότητα) της φλεγμονής των αυτιών ήταν διπλάσιος στα Λαμπραντόρ σοκολατί χρώματος, ενώ ήταν επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από κάποιο είδος δερματίτιδας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι σκύλοι σοκολατί χρώματος έχουν μειωμένη την ομάδα γονιδίων μακροζωίας και αντίθετα υψηλό ποσοστό γονιδίων που προκαλούν παθήσεις στα αυτιά και στο δέρμα.
Βεβαίως σε όλη τη ράτσα των Λαμπραντόρ εμφανίζονται προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι μολύνσεις των αυτιών και οι παθήσεις που σχετίζονται με τις αρθρώσεις.
Στα σκυλιά όμως σοκολατί χρώματος οι πιο κοινές αιτίες θανάτου βρέθηκε ότι ήταν οι μυοσκελετικές διαταραχές και οι καρκίνοι.
«Αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους κτηνιάτρους και τους ζωόφιλους να εστιάσουν στα προβλήματα των Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας», δήλωσε ο καθηγητής.
ν

Top 10 longest living dogs
ν


ν

 


Translate this post