Ζακ Κωστόπουλος: Η τραγική ιστορία ενός έκπτωτου αγγέλου (vid)

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Ο 73χρονος κοσμηματοπώλης αναμένεται να απολογηθεί σήμερα για την κτηνώδη και απάνθρωπη συμπεριφορά του, που προκάλεσε το θάνατο του άτυχου Ζακ Κωστόπουλου.

ν

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ιστορία του Ζαχαρία “Ζακ” Κωστόπουλου έχει συγκλονίσει την χώρα και έχει διαιρέσει την ελληνική κοινωνία, για ακόμη μια φορά, σε δύο στρατόπεδα: από τη μια πλευρά συλλογικότητες, κινήματα και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αιτημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ακτιβιστής της οποίας ήταν και ο 33χρονος∙ από την άλλη πλευρά όσοι υποστηρίζουν ότι ενήργησε δικαίως ο ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Γλάδστωνος 2, για να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του.
Το τι ακριβώς συνέβη λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, αν δηλαδή ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κατάστημα οπλισμένος με μαχαίρι για να το ληστέψει, θα το διαλευκάνει το εγκληματολογικό της αστυνομίας, οι ανακριτικές αρχές και οι εισαγγελείς. Επίσης το καθήκον τους πρέπει να κάνουν, χωρίς φόβο και πάθος, οι ιατροδικαστές και να προσδιορίσουν επακριβώς τα αίτια του θανάτου του άτυχου Κωστόπουλου. Τον τελευταίο λόγο, όπως συμβαίνει με όλες τις τραγικές ιστορίες, θα τον έχει η Δικαιοσύνη.
Από την πλευρά μας, θα κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις και θα εκφέρουμε κάποιες απόψεις, με βάση τον κοινό νου και τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχτηκαν έξω από το κοσμηματοπωλείο και οι οποίες αποτυπώθηκαν στο βίντεο που ακολουθεί.

ν

ν

Υποτίθεται ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κατάστημα για να το ληστέψει, ότι παγιδεύτηκε από το σύστημα ασφαλείας, και ότι ο κοσμηματοπώλης αντέδρασε βίαια για να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του.
Το πρώτο πράγμα, όμως, που βλέπουμε στο βίντεο είναι ότι ο Ζακ Κωστόπουλος βρίσκεται μόνος του μέσα στο κατάστημα, ενώ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (στο βίντεο ο άνδρας με το ροζ μπλουζάκι) βρίσκεται έξω από αυτό περιστοιχιζόμενος από φίλους και περίοικους. Επομένως δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι κινδύνευε η ζωή του από τον Ζακ Κωστόπουλο.
Στη συνέχεια βλέπουμε τον επίδοξο «ληστή», με ασταθή βήματα, ίσως από κάποιο πρόβλημα υγείας, ίσως επειδή ήταν υπό την επήρεια ουσιών, να προσπαθεί σαν αγρίμι που έχει αιχμαλωτιστεί να σπάσει με έναν πυροσβεστήρα την γυάλινη πόρτα του καταστήματος για να βγει έξω στην ελευθερία.
Δεν τα καταφέρνει και επιχειρεί να βγει έξω από ένα χαμηλό σταντ της βιτρίνας, ανάμεσα από σπασμένα τζάμια. Ωστόσο, απ’ έξω τον περιμένουν ο ιδιοκτήτης και ένας ακόμη άνδρας, οι οποίοι αρχίζουν να τον χτυπούν άγρια στο κεφάλι και να  κλωτσούν πάνω του γυαλιά. Όταν καταφέρνει να βγει από τη βιτρίνα πέφτει στο έδαφος αναίσθητος.
Τα υπόλοιπα έως την τραγική κατάληξη του Ζακ Κωστόπουλου υπάρχουν στο βίντεο.
ν

Αναπάντητα ερωτήματα

Τη Δευτέρα η αστυνομία προχώρησε και στην ταυτοποίηση του δεύτερου ατόμου, του άνδρα που έχει καταγραφεί στο βίντεο να κλωτσάει τον Κωστόπουλο σαν ήταν τρωκτικό ή κατσαρίδα. Πρόκειται για ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου στην περιοχή, ηλικίας 55 ετών, ο οποίος συνελήφθη.
Το καίριο ερώτημα –το οποίο πρέπει να απαντηθεί από τις ανακριτικές αρχές– είναι το εξής: πώς έγινε ο Κωστόπουλος να βρεθεί μόνος του μέσα στο κατάστημα, σαν παγιδευμένο ζώο, και ο ιδιοκτήτης, μαζί με όσους ενδεχομένως ήταν μαζί του, να βρίσκεται έξω από αυτό;
Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο Ζακ Κωστόπουλος και ο καταστηματάρχης γνωρίζονταν. Γιατί εάν γνωρίζονταν, τότε η υπόθεση μπαίνει σε άλλη βάση.
Όλοι γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να ληστευτεί ένα κατάστημα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα κοσμηματοπωλείο. Το πιθανότερο είναι ότι ο Ζακ Κωστόπουλος και ο καταστηματάρχης γνωρίζονταν, ότι ο Ζακ μπήκε στο κατάστημα για να ζητήσει χρήματα, λογόφερε με τον κοσμηματοπώλη, ο οποίος, με κάποιο τρόπο, εσκεμμένο ή μη, τον παγίδευσε μέσα στο κατάστημα, βγαίνοντας ο ίδιος έξω. Επομένως δεν διαφαίνεται κάποια απειλή κατά της ζωής του κοσμηματοπώλη, τέτοια που να δικαιολογεί την βίαιη αντίδρασή του.
Μετά από αυτό, ο Κωστόπουλος, όπως οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του, πρέπει να ένιωσε σαν παγιδευμένο ζώο. Η πρώτη αντίδρασή του ήταν να βγει έξω. Εκεί όμως τον περίμενε μια συμπεριφορά απάνθρωπη, κτηνώδης. Τα υπόλοιπα, έως την τραγική κατάληξή του, δεν φανερώνουν συμπεριφορά εγκληματία, αλλά ενός αγριμιού που προσπαθεί να προστατευτεί, με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού, από τα άλλα αγρίμια που ορμούν πάνω του.
ν


ν

Μια δυστυχισμένη ψυχή. Το ίδιο όμως δυστυχισμένη ψυχή είναι και ο 73χρονος κοσμηματοπώλης, που σίγουρα δεν ήθελε να αφαιρέσει κάποια ζωή.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρόκειται για έναν καρκινοπαθή σε προχωρημένο στάδιο. Πέρα από αυτό, όλοι γνωρίζουμε το άγχος και την αγωνία των καταστηματαρχών σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και πείνας όπως η σημερινή. Αν θα μπει μέσα πελάτης, αν θα έχουν να πληρώσουν το εμπόρευμα ή το νοίκι, αν θα μπορέσουν να θρέψουν την οικογένειά τους, αν θα βάλουν λουκέτο. Τα χρέη και οι υποχρεώσεις σε πιάνουν από το λαιμό και σε σφίγγουν σαν θηλιά.
Αν και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του σήμερα στον ανακριτή, κινδυνεύει να περάσει στη φυλακή το υπόλοιπο της ζωής του. Θύμα και θύτης σε βίους παράλληλους.
Σε κάθε περίπτωση, σε κανέναν άνθρωπο, ληστή ή μη, δεν αξίζει το τέλος που είχε ο Κωστόπουλος. Με κίνδυνο να θεωρηθούμε αφελείς, θα πούμε πως όταν ένας άνθρωπος μας ζητάει χρήματα, πρέπει να του δίνουμε, χωρίς να ρωτάμε ποιος είναι ή τι θα τα κάνει. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα πάρει κάτι φαγώσιμο ή τη «δόση» του. Δίνοντάς του χρήματα δεν κάνουμε μια «καλή πράξη» ή ελεημοσύνη, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό: του δίνουμε ελπίδα και τον κάνουμε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο είδος και στον εαυτό του.
Πόσοι από εμάς, σε αυτά τα δίσεκτα μνημονιακά χρόνια, δεν σκέφτηκαν την κλοπή ή την ληστεία; Πόσοι δεν ήρθαν σε απόγνωση; Πόσοι δεν σκέφτηκαν την αυτοκτονία; Πόσες κοπέλες δεν βγήκαν στο δρόμο να πουλήσουν το σώμα τους για πέντε και δέκα ευρώ; Και πόσοι άνδρες; Πόσοι δεν κατέφυγαν στη ζητιανιά; Πόσοι δεν μέτρησαν για πολλοστή φορά τις δεκάρες που έχουν στην τσέπη τους; Φτάνουν άραγε για να φάνε; Θα έχουν να φάνε αύριο; Στην κατεχόμενη Ελλάδα, ο πόνος και η αγωνία περισσεύουν…
Σε κανέναν άνθρωπο δεν ταιριάζει να πεθάνει σαν σκυλί. Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν κάποιος κακοποιός, τρομοκράτης ή εγκληματίας. Δεν επιβουλευόταν τη ζωή ή την περιουσία των άλλων. Ήταν και αυτός ένας ακόμη έκπτωτος άγγελος με σπασμένα φτερά. Όπως όλοι μας.
ν

ν

 


Translate this post