Παίζουν μουσική στα αμπέλια για να κάνουν καλό κρασί

Κατηγορία Καινοτομίες, Φενγκ Σούι

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στους αμπελώνες της Χιλής ακούγεται μια υπνωτική μουσική για να μπορέσει το κρασί ωριμάζοντας να αποκτήσει καλύτερη γεύση και άρωμα.

Στην κοιλάδα Κολτσάγκουα της Χιλής τα σταφύλια μεγαλώνουν και το κρασί ωριμάζει υπό τους ήχους ιερής μουσικής. Image: Supplied

ν

ΦΩΛΙΑΣΜΕΝΟ στο βάθος των κυματιστών λόφων και των καταπράσινων αμπελώνων της κοιλάδας Κολτσάγκουα της Χιλής, βρίσκεται ένα οινοποιείο στο οποίο το κρασί ζυμώνεται υπό τον υπνωτικό ήχο γρηγοριανών μελών. Το γρηγοριανό μέλος –εκλεπτυσμένη θρησκευτική μουσική από την εποχή του μεσαίωνα– αποτελείται από μια μονογραμμική μελωδία, γι’ αυτό ονομάζεται και μονωδικό άσμα.
Γνωστή για τις πνευματικού χαρακτήρα τεχνικές οινοποίησης, το Montes Wines άνοιξε το 1987 και άρχισε να παίζει μουσική για να ωριμάσουν τα κρασιά του από το 2004.
Στο κελάρι, 800 γαλλικά δρύινα βαρέλια, με στεφάνια από βαθύ κόκκινο, ξεκουράζονται σε ημικύκλιο. Ο χώρος είναι ειδικά κατασκευασμένος για να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και μυστικισμού – περιβάλλον που θεωρείται ιδανικό για να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν τα κόκκινα κρασιά που έχουν κάνει την κοιλάδα Κολτσάγκουα διάσημη, καθώς φημίζονται για την έντονη γεύση και το άρωμά τους.
Για τα κρασιά Montes, η κοιλάδα είναι ένας τόπος ευνοούμενος από τους αγγέλους, η χάρη των οποίων αντανακλάται στο εύστοχα ονομασμένο και πολύτιμο Purple Angel Carmenére που παράγεται εκεί.

ν

ν

Πρόκειται για ένα εκλεκτό ερυθρό κρασί από την ποικιλία Carmenere (με προσθήκη πολύ μικρής ποσότητας Petit Verdot) με όμορφα χαρακτηριστικά όπως η ζωντάνια, η πληθωρικότητα και τα όμορφα τυπικά αρώματα που παραπέμπουν σε φρέσκο καφέ. Από τις ετικέτες που, λόγω στυλ, αισθητικής και ποιότητας, γίνονται στην κυριολεξία ανάρπαστες.
Έχοντας ως αποστολή να ξαναζωντανέψουν την παραγωγή ποιοτικών χιλιανών κρασιών, οι ιδρυτές του Montes, Αουρέλιο Μόντες (Aurelio Montes) και Ντάγκλας Μάρεϊ (Douglas Murray) ανακάλυψαν τη χρήση της μουσικής, ειδικά των μοναστηριακών ψαλμών, για να βελτιώσουν τη γεύση του προϊόντος τους.
Προλήψεις ή ευσεβείς πόθοι; Ούτε τα ένα ούτε το άλλο. «Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι απαλοί κραδασμοί, όπως αυτοί μιας μελωδίας, κάνουν το υγρό στοιχείο να έχει καλύτερη ωρίμανση, παρά αν βρίσκεται σε σιωπή ή σε περιβάλλον με έντονη μουσική», λέει ο Αουρέλιο Μόντες.
ν

Ο ειδικός χώρος όπου ωριμάζει το κρασί Purple Angel Carmenére του Αουρέλιο Μόντες. Image: Supplied
ν

Η μελέτη εκπονήθηκε το 2008 από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Εδιμβούργου ειδικά για το κρασί του Μόντες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γεύση του κόκκινου κρασιού άλλαζε κατά 40 τοις εκατό με δυνατή ή βαριά μουσική και κατά 25 τοις εκατό με μελωδική μουσική.
Διαπίστωσαν επίσης ότι το λευκό κρασί γινόταν πολύ πιο ωραίο στη γεύση, με πιο πικάντικη υφή, όταν στο περιβάλλον ακουγόταν μια ευχάριστη, συναρπαστική μουσική.
Οι διαπιστώσεις αυτές των επιστημόνων έπεισαν και άλλους οινοποιούς να ακολουθήσουν τα βήματα του Μόντες. Ένας από αυτούς είναι ο Χουάν Χοσέ Λεντέσμα (Juan Jose Ledesma) που παράγει την ετικέτα Terroir Sonoro.
Ο Λεντέσμα είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου οινοποιείου, όπου το κρασί ετοιμάζεται με παραδοσιακό τρόπο. Το ξεδιάλεγμα και το πλύσιμο των σταφυλιών γίνεται με τα χέρια, ενώ μετά ρίχνονται σε πατητήρι όπου πιέζονται από πατητές –συνήθως κοπέλες– με γυμνά πόδια.
Τη μουσική, παραδοσιακά κομμάτια της Χιλής που εκτελεί ο ίδιος στην κιθάρα του με άλλους φίλους του, τη βάζει κατευθείαν να την ακούει το κρασί όταν ωριμάζει, παίζοντας με την μπάντα του στο υπόγειο όπου βρίσκονται τα βαρέλια.
ν

Ο Χουάν Χοσέ Λεντέσμα (αριστερά) παίζει μουσική στο υπόγειο όπου βρίσκονται τα βαρέλια με το κρασί Terroir Sonoro. Image: Supplied
ν

Επιστρέφοντας στο Montes Wines, πέρα από την καινοτόμο χρήση των κραδασμών και των δονήσεων, ολόκληρο το οινοποιείο χτίστηκε με βάση τις αρχές του Φενγκ Σούι. Όλα τα βασικά στοιχεία (νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο και γη) ενσωματώνονται στο σχέδιο, με το νερό να ρέει άφθονο εν είδη ποταμού από μια κρήνη έξω από το οινοποιείο.
Και στο Montes Wines όλα είναι σχολαστικά μελετημένα.
Στην παράδοση του Φενγκ Σούι, το νερό θεωρείται το απόλυτο σύμβολο της αφθονίας, και η προσεκτική τοποθέτηση της κρήνης, που έχει σχήμα κρίνου, θεωρείται ότι συνδέει το κτίριο με την ευδαίμονα ενέργεια του σύμπαντος.
Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, ο άνθρωπος σχετίζεται με το περιβάλλον και αλληλεπιδρά με αυτό. Οτιδήποτε θετικό πηγάζει από την αρμονία με το περιβάλλον∙ οτιδήποτε αρνητικό από την δυσαρμονία. Για το λόγο αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα μεγέθη και οι αριθμοί, όπως αυτοί που είναι ενσωματωμένοι στις διαστάσεις του κτιρίου. Το ίδιο και η ακουστική. Όλα είναι ζήτημα «καλών δονήσεων».
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια επιτυχημένη εταιρεία που βρίσκεται στην κορυφή του εξαγωγικού εμπορίου της Χιλής και όλα αυτά χάρη στην ιερή μουσική και στην αρμονική ενέργεια – ότι το καλύτερο για τα σταφύλια του Montes Wines.
ν

Η είσοδος του οινοποιείου Montes Wines στην κοιλάδα Κολτσάγκουα της Χιλής. Image: Supplied
ν

 


Translate this post