Ολιγωρία στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ηλεία

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σε δύο μέτωπα η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία. Ολιγωρία καταγγέλλουν οι τοπικές αρχές, καθώς τα εναέρια μέσα άρχισαν να επιχειρούν με μεγάλη καθυστέρηση.

ν

ΜΑΧΗ με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία, καθώς έπειτα από το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Δαφνιώτισσα, εμφανίστηκε και νέο, μεταξύ των περιοχών Γεράκι και Ανάληψη.
«Πουθενά δεν έχει γίνει εκκένωση οικισμού. Δεν έδωσα εντολή γιατί δεν χρειάστηκε», υπογράμμισε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στην περιοχή της Δαφνιώτισσας επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ τις προσπάθειες συνδράμει από αέρος και ένα ελικόπτερο.
Ας σημειωθεί ότι στο μέτωπο αυτό την τελευταία ώρα έχει σημειωθεί έντονη αναζωπύρωση, είδηση την οποία επιβεβαιώνει ο κ. Χριστοδουλόπουλος.
«Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, έχει ανοίξει πολύ», ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Δαφνιώτισσας, Διονύσης Ζαχαρόπουλος. Παράλληλα, επισήμανε και ο ίδιος πως δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού, ενώ υπογραμμίζει πως, αυτή την ώρα, κινδυνεύει μόνο το εκτροφείο που βρίσκεται στην περιοχή που μαίνονται οι φλόγες.
Στο δεύτερο πύρινο μέτωπο, που ξέσπασε αργότερα το μεσημέρι, μεταξύ των περιοχών Γεράκι και Ανάληψη, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα αλλά και τρία ελικόπτερα από αέρος, ενώ παραμένει κλειστός και ο δρόμος προς το χωριό Ανάληψη.
Ας σημειωθεί, πως το ιστορικό μοναστήρι της Αναλήψεως δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, προς ώρας, εκτός αν η φορά που έχει ο άνεμος αλλάξει τη νύχτα κατεύθυνση.

ν

ν

Καθυστέρηση των εναέριων μέσων

Την οργή τους καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς, καθώς όπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή», δεν μπορεί να είναι τυχαίο ακριβώς ένα χρόνο μετά να ξεσπά πυρκαγιά στο ίδιο σημείο.
Εκείνο, ωστόσο, που γεννά περισσότερα ερωτηματικά είναι το γεγονός πως το νέο μέτωπο που ξέσπασε ήταν σε πολύ κοντινή περιοχή, επομένως θέτουν σενάρια εμπρησμού. «Είναι διάχυτη εντύπωση πως υπήρξε εμπρησμός.
Είναι πολύ ύποπτος ο τρόπος. Δεν γίνεται να υπάρχουν ταυτόχρονα μέτωπα» σημειώνει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, Ανδρέας Νικολακόπουλος ενώ τονίζει επιπροσθέτως: «Οι κάτοικοι φώναζαν στην αστυνομία να έχει τεταμένη την προσοχή της στο δάσος. Αναζητούν κάποιον με μηχανάκι που την ώρα εκείνη βρέθηκε εκεί. Πρέπει να υπάρχει εμπρησμός»
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, η συνδρομή των εναερίων μέσω ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. «Η συνδρομή τους ήρθε δύο ώρες μετά. Υπήρξε καθυστέρηση στο να επέμβουν», υποστηρίζει.
ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post