Η Ελλάδα θάβει τα παιδιά της και μαζί την ψυχή της

Κατηγορία Ελλάδα

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ελλάδα θάβει αυτό το Σαββατοκύριακο τα 88 θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ίσως λίγο πιο έτοιμη για την επόμενη καταστροφή.

26 Ιουλίου 2018. Όνειρα που έγιναν στάχτη, παιχνίδια που δεν θα τ’ αγγίξει ποτέ ξανά κάποιο παιδί.
Photo: AP/ Thanassis Stavrakis. Πηγή: Supplied

ν

ΕΚΤΟΣ από την κατάκτηση της 2ης θέσης παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι, που μέχρι τώρα ανέρχονται στους 88, η Ελλάδα κατέχει κι ένα άλλο μοναδικό ρεκόρ: είναι η μόνη χώρα στο κόσμο που έχει πνιγμένους σε δασική πυρκαγιά!
Τα «εύσημα» και για τα δύο ρεκόρ ανήκουν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που έστειλαν τους πανικόβλητους κατοίκους του Ματιού στη θάλασσα, δηλαδή ακριβώς εκεί όπου κατευθυνόταν η φωτιά.
Το αποτέλεσμα: εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών υπερήλικες και μικρά παιδιά, να αναγκαστούν να μπούνε στα βαθιά και να παρασυρθούν από τα ρεύματα, στην προσπάθειά τους ν’ αποφύγουν τους πνιγηρούς καπνούς και την αβάστακτη θερμότητα που έφερνε καταπάνω τους ο αέρας, που φυσούσε με κατεύθυνση τη θάλασσα.
Και όλα αυτά μέσα στο σκοτάδι, με μόνο το φως που έριχναν οι πύρινες γλώσσες που είχαν φτάσει μέχρι την ακτή, κυνηγώντας με μανία καθετί ζωντανό.
ν

24 Ιουλίου 2018. Άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν καταφύγει στη θάλασσα για να σωθούν, με τη φωτιά να τους κυνηγά μέχρι την ακτή. Image: Supplied
ν

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ: «Αν δεν ήμασταν εμείς, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα μόνο 100 θύματα, αλλά 500 ή 1.000. Είμαι υπερήφανος για το έργο που επιτέλεσε η ελληνική αστυνομία».
Καλπάζουσα ανεγκεφαλίτιδα…
Τις οδηγίες του προσπάθησε να ακολουθήσει και η ομάδα των 26 εκδρομέων που κάηκαν ζωντανοί στο οικόπεδο της Αποκάλυψης, γιατί στάθηκαν άτυχοι, καθώς, αναζητώντας διέξοδο προς τη θάλασσα, βρέθηκαν μπροστά σε γκρεμό. Οι οικογένειες αγκαλιάστηκαν και περίμεναν την κόλαση να ανοίξει το πύρινο στόμα της και να τους καταπιεί.
ν

Πυροσβέστες αντικρίζουν συγκλονισμένοι τα 26 απανθρακωμένα πτώματα στο οικόπεδο της Αποκάλυψης στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι. Photo: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Ζευγάρια με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, ανήμποροι, κατάκοιτοι, άλλοι μισοντυμένοι και άλλοι με λιγοστά υπάρχοντα που τα παράτησαν στην παραλία, έχουν καταφύγει στη θάλασσα της Αργυράς Ακτής για να σωθούν από τη φωτιά. Image: Supplied
ν

Εικόνα από έναν εφιάλτη. Όταν η φωτιά έφτασε στο Κόκκινο Λιμανάκι, άρχισαν να πέφτουν πάνω στους ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην παραλία στάχτες, αποκαΐδια και φθαρτά υλικά από τις οικοδομές που καίγονταν, με συνέπεια εκείνοι να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Image: Supplied
ν

Επί Τόσκα η Ελλάδα πρόσθεσε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ στον μακρύ κατάλογο των συμφορών που τη μαστίζουν, έχοντας πνιγμένους σε δασική πυρκαγιά.
ν

Το χρονικό της απίστευτης τραγωδίας

Η φωτιά που έμελλε να αφαιρέσει με πρωτοφανή σκληρότητα τόσες ζωές και τόσες αθώες παιδικές ψυχούλες, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 από την περιοχή Καλλιτεχνούπολη της Ραφήνας, σε περιοχή χαμηλής βλάστησης σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από τον οικισμό. Το πιθανότερο να προήλθε από καλώδια της ΔΕΗ που έπεσαν στο έδαφος.
Επειδή οι άνεμοι έπνεαν προς τα δυτικά, προς την περιοχή της Διώνης, και αντίθετα προς τον οικισμό, η φωτιά κρίθηκε ακίνδυνη! Έτσι, δεν πήγε κανείς να τη σβήσει.
Άλλωστε ολόκληρη σχεδόν η δύναμη της Πυροσβεστικής επιχειρούσε στην περιοχή της Κινέττας και των Αγίων Θεοδώρων, όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες και εξοχικά πλουσίων και ισχυρών προσώπων. Η υπόλοιπη δύναμη ήταν διεσπαρμένη στα διάφορα αεροδρόμια και σε σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. ο Μαραθώνας, όπου υπάρχουν κατοικίες και επαύλεις διαφόρων «παραγόντων» – δημοτικών αρχόντων, υπουργών, τραπεζιτών, εφοπλιστών κ.ά.
Αντίθετα, στις περιοχές Καλλιτεχνούπολη, Νέος Βουτζάς, Μάτι κτλ. κατοικούσαν πληβείοι που μπορούσαν να περιμένουν. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν θα άφηναν το γάμο για να πάνε για πουρνάρια. Όσο για εκείνους που επιχειρούσαν στην Κινέττα και στα Γεράνεια ήταν όλοι κατάκοποι από την πολύωρη μάχη στην περιοχή, όπου είχαν εκδηλωθεί 14 εστίες φωτιάς.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αντί να μείνει στη χώρα και να παρακολουθεί την κατάσταση, προτίμησε να πάει τη Δευτέρα –και μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στην Κινέττα στις 12:00– στη Βοσνία για να βραβευτεί για τον πολιτικό «γάμο» που είχε τελέσει στις Πρέσπες με τον Ζόραν Ζάεφ (γνωστό και ως Συμφωνία των Πρεσπών).
Αναγκάστηκε να γυρίσει εσπευσμένα στις 23:30 το βράδυ, καθώς η φωτιά που αρχικά είχε θεωρηθεί «ακίνδυνη» είχε ήδη κάψει το Νέο Βουτζά και το Μάτι με δεκάδες νεκρούς και με τις κρατικές υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες για την αντιμετώπιση κρίσεων ανίκανες να αντιδράσουν, εμφανίζοντας σημάδια προϊούσης αποσύνθεσης.
Το μισό υπουργικό συμβούλιο, η Ρένα Δούρου, οι αρχηγοί του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας και τα άλλα πρωτοπαλίκαρα της συμμορίας, περίμεναν τον Τσίπρα για να τους πει πώς θα καλύψουν το έγκλημα που μόλις είχε διαπραχθεί. (Ήδη υπήρχαν αναφορές για 20 νεκρούς). Εκείνος τους είπε ότι δεν τρέχει τίποτα, να έχουν θάρρος και να είναι ενωμένοι σε ένα αρραγές μέτωπο. Θα ξεπερνούσαν και αυτόν τον σκόπελο.
Κατόπιν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, έστησε ένα επικοινωνιακό σόου, μιλώντας για «ασύμμετρο φαινόμενο» (μια φράση χωρίς λογικό νόημα), λέγοντας ψέματα σαν μικρό παιδί, ότι στην περιοχή επιχειρούσαν 600 πυροσβέστες με 300 οχήματα, αποκρύπτοντας ότι υπήρχαν θύματα και κάνοντας έκκληση (στην αντιπολίτευση) «να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται». Κατόπιν, πήγε να κοιμηθεί, με τη συνείδησή του ήσυχη. Ες αύριον τα σπουδαία!
ν

Ο δεύτερος νεκρός από τη φωτιά στο Μάτι διακομίζεται στο Σισμανόγλειο στις 23 Ιουλίου, ώρα 23:55, την ώρα ακριβώς που ξεκινούσε το συντονιστικό στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Photo: Μαρία Κατσή. Πηγή: protothema.gr
ν

Ισχυρίζονται ότι μέχρι εκείνη την ώρα –περασμένα μεσάνυχτα– δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν θύματα, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύσει. Το πρώτο από τα θύματα, ένα βρέφος 6 μηνών, είχε διακομιστεί νεκρό από εγκαύματα στο Αγία Σοφία στις 22:10 το βράδυ της 23ης Ιουλίου, πολύ πριν επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Βοσνία. Ακολούθησε άλλο ένα παιδάκι νεκρό, ενώ άλλες καμένες σοροί είχαν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «από τις 18:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας έρχονταν παιδιά από το Μάτι με την πρώτη διακομιδή –ένα παιδί με εγκαύματα– να έχει γίνει στις 20:00».
Τα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν επομένως την ύπαρξη νεκρών γι’ αυτό και κάλεσαν επειγόντως τον πρωθυπουργό από τη Βοσνία.
ν
Παρατηρήστε πως στο tweet του πρωθυπουργού ο χάρτης (πάνω δεξιά) δείχνει μόνο την περιοχή της Κινέττας, στα ΒΔ της Σαλαμίνας. Καμία ένδειξη για τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη που επρόκειτο να αποβεί μοιραία, καίγοντας ζωντανούς τόσους ενήλικες και παιδιά.
ν


ν

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία –η μόνη που έκανε καλά τη δουλειά της– είχε στείλει από την προηγούμενη μέρα στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δελτίο με την πρόβλεψη του καιρού, επισημαίνοντας την ένταση των ανέμων που θα επικρατούσαν, την κατεύθυνσή τους και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το διαβάσει.
ν

Εγκληματική αμέλεια

Η εκατόμβη των νεκρών της 23ης Ιουλίου, ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας των υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και κάθε άλλου αρμόδιου στην αντιμετώπιση κρίσεων. Όπως ειπώθηκε, όταν έμαθαν για τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης, στα σύνορα με τη Διώνη, τη θεώρησαν «ακίνδυνη» και με τον άνεμο να πνέει από ανατολάς εκτίμησαν ότι θα κατευθυνόταν προς το δάσος. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα καιγόταν η Πεντέλη.
Έτσι, άφησαν τον δήμαρχο Ραφήνας, Ευάγγελο Μπουρνούς, να την αντιμετωπίσει μόνος του με τις υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου. Η προσοχή τους ήταν στραμμένη στο μεγάλο μέτωπο στην Κινέττα.
Σύντομα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση, έγινε δυτικός, θυελλώδης 8-9 Μποφόρ, η φωτιά απλώθηκε σε μέτωπο 5-6 χιλιομέτρων, και διαβαίνοντας τη χαράδρα άρχισε να καίει το Νέο Βουτζά.
Οι υπεύθυνοι πήραν τότε μια ακόμη λανθασμένη απόφαση, προϊόν εγκληματικής αδιαφορίας. Με όλες τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κινέττα, αποφάσισαν να αφήσουν να καεί ο Νέος Βουτζάς –δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά– βέβαιοι ότι η φωτιά θα σταματούσε εκεί και δεν θα περνούσε από την άλλη πλευρά της Λ. Μαραθώνος που εθεωρείτο «αντιπυρική ζώνη».
Απόδειξη πως όταν οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά τηλεφώνησαν στην Πυροσβεστική για να ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν που η φωτιά πλησιάζει, πήραν την απάντηση: «Κάντε ό,τι νομίζετε».
Κανείς δεν μπήκε στον κόπο, έστω την ύστατη ώρα, να πει στους κατοίκους στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι να φύγουν.
Στις 18:10 η φωτιά διασχίζει την «αντιπυρική» Λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος της συμβολής με την οδό Κυανής Ακτής και κατευθύνεται ορμητική προς το Μάτι. Δεν υπάρχει κανείς να τη σταματήσει. Οι τηλεοπτικές κάμερες καταγράφουν μόνο ένα όχημα της Πυροσβεστικής κι ένα ελικόπτερο που κι αυτό αποσύρθηκε μετά από λίγο. Οι άλλες δυνάμεις είχαν πάρει εντολή να κατευθυνθούν προς την Κινέττα και τον Μαραθώνα.
Η φωτιά, ενισχυμένη από τον άνεμο, εισβάλλει ορμητικά στο εσωτερικό του οικισμού, καταπίνοντας μέσα σε λίγα λεπτά σπίτια, πευκώνες και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με τους ανυποψίαστους ενοίκους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό τους.
Το βίντεο που ακολουθεί αποκαλύπτει την ανυπαρξία ικανών δυνάμεων πυρόσβεσης, με τους ανυπεράσπιστους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Από την εκδήλωση της φωτιάς και μετά, στην περιοχή υπήρχαν απλώς περιπολίες!
ν


ν

Ένα ακόμη εγκληματικό λάθος. Η Τροχαία κλείνει τη Λ. Μαραθώνος προς Νέα Μάκρη, αλλά αντί να εκτρέψει τους αυτοκινητιστές από Ραφήνα προς την Αθήνα, τους στέλνει στην Ποσειδώνος, έναν στενό δρόμο που περνάει μέσα από το Μάτι. Δημιουργείται μποτιλιάρισμα, εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιούνται, πολλοί οδηγοί καίγονται μέσα στα οχήματά τους.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι 26 άνθρωποι που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο «οικόπεδο της Αποκάλυψης». Βγήκαν από τα ακινητοποιημένα οχήματά τους για ν’ αποφύγουν τις φλόγες και μπήκαν στο έρημο οικόπεδο της Αργυράς Ακτής, αναζητώντας δρόμο για τη θάλασσα, όπου κάηκαν όλοι.
ν

ν

Εκ των υστέρων λένε ότι υπήρχε τοίχος που εμπόδισε την πρόσβασή τους στη θάλασσα και ότι επρόκειτο για αυθαίρετο κτίσμα. Ο τοίχος όμως υπήρχε για προστασία, γιατί από κάτω έχασκε γκρεμός. Όποιος πηδούσε θα σκοτωνόταν, όπως συνέβη και με την 13χρονη Εβίτα Φύτρου που πήδηξε στο κενό στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, όταν τα ρούχα της πήραν φωτιά, και σκοτώθηκε.
ν


ν

Όλο αυτό το διάστημα της ανείπωτης τραγωδίας, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, ο Στρατός και οι υπηρεσίες περίθαλψης κάθονταν αδρανείς, περιμένοντας άνωθεν εντολές. Ο Ερυθρός Σταυρός, τα λιγοστά σκάφη του Λιμενικού και ορισμένοι εθελοντές που κινήθηκαν προς το μέτωπο της φωτιάς για να βοηθήσουν, το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, επειδή έβλεπαν τον κόσμο να καίγεται, και αψηφώντας τους προϊσταμένους τους.
Όλες οι υπηρεσίες πήγαν στον τόπο της τραγωδίας την επόμενη μέρα, 24 Ιουλίου, με στολές καθαρές, φρεσκοσιδερωμένες, όταν πια η φωτιά είχε σβήσει προ πολλού, αφήνοντας πίσω της μια εκατόμβη νεκρών. Νέοι, μεσήλικες, γέροι και μικρά παιδιά να έχουν πεθάνει με τον πιο φριχτό τρόπο.
Σε ολόκληρη την περιοχή του Ματιού, τη μοιραία Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 δεν υπήρξε κανείς πυροσβέστης, κανένα πυροσβεστικό όχημα, κανένα αεροπλάνο, καμία υδροφόρα, κανένα περιπολικό, κανένα ασθενοφόρο, κανείς αστυνομικός ή δημοτικός υπάλληλος, δεν δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης. Δεν υπήρχε καν νερό!
ν

Ποιοι φέρουν ευθύνη

Όλοι οι επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών που είναι εκ του νόμου εντεταλμένοι στην αντιμετώπιση κρίσεων. Οι άνθρωποι αυτοί διορίστηκαν με βάση όχι τις ικανότητες και την εμπειρία τους, αλλά με κριτήριο την αφοσίωσή τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Δυστυχώς, πρόκειται για ανθρώπους που είναι μαθημένοι να δέχονται διαταγές και να υπακούουν και όχι για άτομα που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, που μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και να εκδώσουν διαταγές, να ηγηθούν και να διευθύνουν. Γι’ αυτό και είχαμε τόσα πολλά θύματα, τέτοια εγκληματική αμέλεια και μια κατάσταση χαοτική.
Συνυπεύθυνος είναι επομένως και ο πρωθυπουργός, διότι αυτός διόρισε ακατάλληλα άτομα σε θέσεις υψηλής ευθύνης.
ν

Πνιγμοί από… πυρκαγιά

Οι κάτοικοι του Ματιού (περίπου 3.000 άτομα μαζί με τους παραθεριστές) αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην παραλία, καθώς είχαν κλείσει όλες οι δίοδοι διαφυγής. Όσοι είχαν συγκεντρωθεί στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Αργυρά Ακτή προσπαθώντας να βρουν λίγο οξυγόνο για να αναπνεύσουν μέσα στους αποπνικτικούς καπνούς, ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα τραγωδία.
Η φωτιά είχε φτάσει μέχρι την απόκρημνη ακτή και ο αέρας άρχισε να ρίχνει πάνω τους στάχτες, αποκαΐδια και οικοδομικά υλικά από τα σπίτια και τις παραλιακές ταβέρνες που γκρεμίζονταν. Αλαφιασμένοι, όσοι κάθονταν στην παραλία, βούτηξαν στο νερό μέσα στο σκοτάδι και ξανοίχτηκαν στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν. Με λιγοστές δυνάμεις, εξαντλημένοι από την πολύωρη περιπέτεια και χωρίς οξυγόνο, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.
Αυτή ήταν και η τύχη του 13χρονου Δημήτρη Αλεξόπουλου, το άψυχο σώμα του οποίου ανέσυραν οι ψαράδες που είχαν προστρέξει σε βοήθεια.
ν
Όταν μια χώρα σκοτώνει τα παιδιά της, η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον.
ν

ν

Αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εκ των υστέρων…

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται a posteriori η εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, από την Καλλιτεχνούπολη προς Νέο Βουτζά και Μάτι, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Παρουσιάζεται επίσης, η εξέλιξη της διεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Το σύστημα, αν και υπήρχε, δεν χρησιμοποιήθηκε εγκαίρως για ανεξήγητους λόγους. Λένε ότι θα το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, αλλά όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Και ο λόγος είναι απλούστατος. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εκκένωσης μιας περιοχής με βάση μια πρόβλεψη; Εδώ η φωτιά είχε φτάσει έξω από το Μάτι και κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να πει στους κατοίκους να φύγουν.

ν

ν

Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, θα γλύψει τις πληγές της, ίσως λίγο πιο υποψιασμένη, ίσως λίγο πιο έτοιμη για την τραγωδία που θα ακολουθήσει.
Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά. Όμως δεν έγιναν κι ούτε πρόκειται να γίνουν. Η επόμενη καταστροφή θα βρει πάλι τον περισσότερο κόσμο απροετοίμαστο και τους υπεύθυνους για την προστασία του να δηλώνουν αναρμόδιοι.
Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν: «Το διοικείν προβλέπειν εστί και πράττειν». Πρόβλεψη όμως και πράξη απαιτούν δουλειά (και μυαλό). Είναι ευκολότερο να κάθεσαι αδρανής στην καρέκλα και να μην κάνεις τίποτα.
88 νεκροί μέχρι στιγμής, 3.500 σπίτια κατεστραμμένα, σοροί τόσο καρβουνιασμένες που είναι αδύνατο να ταυτοποιηθούν, αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων.
ν

ν

Δημοσιογράφος του Euronews που επισκέφθηκε κατοίκους της περιοχής τους ρώτησε πώς είδαν τη δήλωση Τσίπρα ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι.
«Τι σημαίνει πήρε την ευθύνη;» λέει η Δέσποινα Μπιμπίση, ιδιοκτήτρια εξοχικού στο Μάτι. «Δεν κάηκαν τα δικά του παιδιά. Είναι μια φράση κενή περιεχομένου».
Την ίδια άποψη έχει και ο Τζανής Ζουγανέλης, κάτοικος του Ματιού. «Η φράση δεν σημαίνει τίποτα. Πέθαναν τόσοι πολλοί άνθρωποι και ο Τσίπρας το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι τα σπίτια μας είναι εκτός σχεδίου πόλεως».

ν

ν

 


Translate this post