Ανείπωτη τραγωδία με 66 νεκρούς μέχρι στιγμής (vid)

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Απανθρακωμένα πτώματα, εκατοντάδες σπίτια καμένα, εγκλωβισμένοι που μάταια περίμεναν για να σωθούν, συνθέτουν την ανείπωτη τραγωδία που ζει από χθες η Ανατολική Αττική.
• Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τους εκατό.

Κατάσβεση των πυρκαγιών κατόπιν εορτής (ή μάλλον τραγωδίας) στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, υπό την… υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΣΑΝ να έβγαζε προεκλογικό λόγο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα». Και πρόσθεσε πως η εικόνα που αποκόμισε από τις πυρκαγιές «είναι εικόνα ασύμμετρου φαινομένου».
Μάλιστα απηύθυνε έκκληση –κατόπιν εορτής– στους καρβουνιασμένους πολίτες, σαν να απευθυνόταν σε μικρά παιδιά, λέγοντας ότι «αυτό που προέχει δεν είναι, τούτη την ώρα, όσο και αν για τον καθένα μας είναι ανεκτίμητο, η περιουσία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αυτό, που τούτη την ώρα έχει αξία, μεγαλύτερη από κάθε άλλο, είναι η ανθρώπινη ζωή. Συνεπώς όλοι θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι οι ανθρώπινες ζωές. Οι περιουσίες, όλα όσα έχουν υλική αξία ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές είναι αυτές που δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν».
Ο πρωθυπουργός είχε πάει στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για να πάρει το βραβείο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία την ώρα που καιγόταν ολόκληρη η Ανατολική Αττική. Αναγκάστηκε να γυρίσει άρον-άρον για να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες σε πυροσβεστική, λιμενικό, αστυνομία και στρατό. Αφού τις έδωσε, τους είπε να πάνε το βράδυ στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το έργο τους το πρωί! Και αναχώρησε και ο ίδιος με ήσυχη συνείδηση για το δικό του.
ν


ν

Εκατόμβη νεκρών

Δεν κάθισε να μάθει ότι η φρεγάτα “Έλλη” είχε ανασύρει τέσσερα άψυχα σώματα στην Αρτέμιδα, τρεις γυναίκες και ένα παιδί, που για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα έπεσαν στην θάλασσα και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα.
Δεν κάθισε να μάθει ότι στο Κόκκινο Λιμανάκι 26 άνθρωποι εντοπίσθηκαν νεκροί σφιχταγκαλιασμένοι κοντά σε ταβέρνα, μεγάλοι με μικρά παιδιά, όλοι μέλη οικογενειών, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σωθούν φτάνοντας στη θάλασσα που απείχε μόλις 30 μέτρα.
ν


ν

Δεν περίμενε να μάθει ότι 12 ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε πυλωτή πολυκατοικίας.
Ο απολογισμός βαρύς, απίστευτος: 66 μέχρι στιγμής οι νεκροί από την πυρκαγιά σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, 156 οι τραυματίες, από τους οποίους οι 11 διασωληνωμένοι και οι 16 παιδιά, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Πάνω από 1.000 σπίτια και εκατοντάδες οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός.
Ακόμη και ο bon viveur Προκόπης Παυλόπουλος, συνεργάτης της συμμορίας του ΣΥΡΙΖΑ που μας κυβερνά, αναγκάστηκε να αναβάλει με βαριά καρδιά την καθιερωμένη δεξίωση της 24ης Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο που με τόση φροντίδα είχε ετοιμάσει.
Όμως τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας και οι υπουργοί, ορκίζονται ότι θα προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών. Είδατε να τις προστατεύουν; Όμως, ενώ είναι φανερά επίορκοι, κανείς από αυτούς δεν έχει την εντιμότητα και την ανθρωπιά να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.
Όμως η οργή του λαού και οι κατάρες των αδικοχαμένων παιδιών και των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν, σύντομα θα πέσουν σαν πύρινη ρομφαία πάνω στα κεφάλια τους για τα αμαρτήματα και τα εγκλήματά τους.
Η αδιαφορία των «υπευθύνων» εγκληματική: σε ολόκληρη την περιοχή δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχε έστω ένα ασθενοφόρο, ένας αστυνομικός, πυροσβέστης ή στρατιώτης για να καθοδηγήσει τους παγιδευμένους.
ν

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια σαν οικισμός», λέει μια γυναίκα που έζησε εφιαλτικές στιγμές με την πυρκαγιά. Image: Supplied
ν

Εικόνες Αποκάλυψης

Νεκρά παιδιά στις αγκαλιές των γονιών στο Κόκκινο Λιμανάκι. Προσπάθησαν να σωθούν από τις φλόγες τρέχοντας προς τη θάλασσα. Αλλά εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε ένα χωράφι και βίωσαν έναν φρικτό θάνατο.
Αντιμέτωποι με εικόνες αποκάλυψης ήρθαν λίγο πριν από τις οκτώ το πρωί της Τρίτης οι διασώστες στην περιοχή της ταβέρνας “Αργυρή Ακτή”, στο Μάτι. Σε ένα χωράφι, κοντά στην ταβέρνα, εντόπισαν νεκρούς τουλάχιστον 26 ανθρώπους. Άλλοι τέσσερις πιο κάτω. 
Οικογένειες ολόκληρες, μανάδες νεκρές με τα νεκρά παιδιά στην αγκαλιά τους εντοπίσθηκαν στο χωράφι. Οι άνθρωποι αναζητούσαν σωτηρία προς τη  θάλασσα, αλλά ο πύρινος όλεθρος τους εγκλώβισε.
ν


ν

Την είδηση για τον εντοπισμό «πολλών νεκρών» μετέφερε στην τηλεόραση του Σκάι ο αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γιάννης Κοκόλης κάνοντας λόγο «για πάνω από είκοσι». Στη συνέχεια, ο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού, Βασίλης Ανδριόπουλος, έκανε λόγο για την πρώτη καταμέτρηση των θυμάτων, που κατά τη μαρτυρία του, ανέρχονται σε 26. Όμως, δυστυχώς, πληροφορίες που έρχονται λίγα λεπτά πριν από τις οκτώμισι το πρωί ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των νεκρών: μιλούν για 30.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του διασώστη, οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί σε ένα οικόπεδο. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και αρκετά παιδιά, που βρέθηκαν νεκρά στις αγκαλιές των γονιών τους.
ν


ν

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, o Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν 26 άνθρωποι νεκροί κοντά στην ταβέρνα Αργυρή Ακτή, στην περιοχή του Ματιού.
Όπως ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο, τα άτομα αυτά δεν βρέθηκαν μέσα στην ταβέρνα, αλλά σε παραπλήσιο οικόπεδο, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες.
Όπως επισήμανε, από τη συγκεκριμένη περιοχή διακομίστηκαν 700 άτομα με πλοιάρια, αφού κάθε πλοιάριο είχε δυνατότητα να περισυλλέξει μόνο 10-15 άτομα.
ν


ν

Το Μάτι δεν υπάρχει πια…

Η κ. Ισιδώρα, η οποία διασώθηκε και μεταφέρθηκε με σκάφος στο λιμάνι της Ραφήνας, ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά θύματα στο Μάτι, ενώ εκτιμά πως στην περιοχή έχουν μείνει 50-100 άτομα
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον Σκάι:
«Το Μάτι δεν υπάρχει πια σαν οικισμός. Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα , αισθάνομαι πολύ τυχερή που ζω. Ήταν δύσκολη ακόμη και η πρόσβαση στην παραλία. Ήταν κόλαση. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που ζω. Υπάρχει, βασικά υπήρχε γιατί έχει καεί κι αυτό, ένα εστιατόριο, ο Κάβος. Εκεί μπορούσες να μπεις στη θάλασσα και να κολυμπήσεις μέχρι το ξενοδοχείο Ραμάντα. Εκεί μας περιποιήθηκαν καλά, μας έφεραν βάρκες και μας μετέφεραν στη Ραφήνα. Τουλάχιστον πεντακόσια άτομα περιμέναμε στη θάλασσα» είπε και έκανε την εκτίμηση πως 50-100 άτομα έχουν μείνει πίσω στο Μάτι».
Σε πύρινη κόλαση με εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμένα έχει μετατραπεί το Μάτι, μέσα από το οποίο πέρασε το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.
ν


ν

 


Translate this post