Μελβούρνη: Μέγα πάθος των Ελλήνων για τη Μακεδονία

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι Έλληνες της Μελβούρνης σε ογκώδες συλλαλητήριο ζήτησαν άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό.

Χιλιάδες Έλληνες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Μελβούρνη κατά της συμφωνίας που εκχωρεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Image: Supplied
ν

ΜΕΓΑ ΠΑΘΟΣ επικράτησε χθες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που οργανώθηκε έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη. Κύριο χαρακτηριστικό του συλλαλητηρίου, εκτός από το μέγα πάθος, ήταν η θάλασσα από τις γαλανόλευκες σημαίες, τα πολλά πανό με συνθήματα αλλά και ο αντικυβερνητικός τόνος ορισμένων.
Το κύριο σύνθημα ήταν «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία» και «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», αλλά δεν έλειψαν και άλλα όπως «Τσίπρα Προδότη», «Βούλγαροι» και «Σκοπιανέ, Σκοπιανέ δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ».
ν


ν

Όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, η επιλογή του χώρου από το Ελληνικό Προξενείο ήταν άστοχη, καθώς ήταν δύσκολη η πρόσβαση σε αυτόν. Από την μια πλευρά, τα έργα στο St. Kilda Road και από την άλλη το κλείσιμο πολλών δρόμων λόγω του Grand Prix δυσκόλεψαν πολλούς ομογενείς από το να φτάσουν εκεί.
Ένα από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν είναι να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας και να ψηφίσουν και οι Έλληνες της διασποράς.
«Να στηθούν κάλπες και στους χώρους όπου διαμένουν Έλληνες της διασποράς», είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Παναγιώτης Ιασωνίδης, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το ιστορικό του όλου θέματος, κάνοντας λόγο για «δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές» χθες.
ν


ν

Ο κ. Ιασωνίδης έκανε λόγο για «νέο Μακεδονικό αγώνα» και κάλεσε όλους τους ομογενείς, ακόμα και αυτούς που δεν συμφωνούν, να πουν «Όχι στο συμβιβασμό και στην ταπείνωση» και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε Έλληνες, γιατί είμαστε Μακεδόνες».
Ιδιαίτερα συναισθηματική ήταν η ομιλία του Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, που ξεκίνησε λέγοντας: «Σας αγαπώ όλους» και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αγωνιστούν για να μην «χαθεί η Μακεδονία». Απαντώντας στο σύνθημα των διαδηλωτών που φώναζαν «Βούλγαροι» είπε: «Γι’ αυτό ντρέπονται να το πουν».
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Επίσκοπος Δέρβης κάλεσε τους διαδηλωτές και όλοι μαζί έψαλαν το «Τη Υπερμάχω».
ν

ν

Η Μακεδονία είναι Ελληνική όσο και η Ακρόπολη

Την πολιτειακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ομογενής Εργατικός βουλευτής, Στιβ Δημόπουλος, που χρησιμοποίησε τα λόγια του πολιτειακού πρωθυπουργού, Ντάνιελ Άντριους, ο οποίος μιλώντας στο Lonsdale Street Greek Festival, υπενθύμισε τα λόγια του αείμνηστου πρωθυπουργού Γκοφ Ουΐτλαμ, ότι «η Μακεδονία είναι Ελληνική όσο και η Ακρόπολη».
«Η Μακεδονία ήταν και θα είναι ελληνική» ήταν το κύριο μήνυμα και του βουλευτή και εκπροσώπου του Φιλελεύθερου Κόμματος Μάρι Τόμπσον, όπως και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη.
«Αν χρειαστεί τα συλλαλητήρια θα συνεχιστούν και στο μέλλον», είπε ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, Δημήτρης Μηνάς.
ν


ν

Ο κ. Γιάννης Παγάνης έκανε λόγο για «εθνική μειοδοσία» για να πει πως «ό,τι γράφεται με αίμα δεν ξεγράφεται με ψέμα».
O κ. Παγάνης άσκησε οξύτατη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, στον κ. Κοτζιά και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αναφερόμενος περιπαικτικά σε «Τασίες και Κατίνες». Ο ίδιος διάβασε και το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν διά βοής οι διαδηλωτές και το οποίο θα επιδοθεί σήμερα στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας.
ν

ν

Το ψήφισμα των Ελλήνων της Αυστραλίας

Ουσιαστικά το ψήφισμα ζητά:
α) την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων 
β) την απαίτηση για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού σε όλα τα επίπεδα (Σύνταγμα, Παιδεία, Μουσεία κ.ά.) πριν την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση ονόματος (χώρας, εθνικότητας, γλώσσας) που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και 
γ) την άμεση καταγραφή, αναγνώριση και στήριξη της Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. 
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Χρήστος Μουτζίκης, ενώ λόγω χρόνου δεν μπόρεσαν να μιλήσουν όλοι οι ομιλητές.

ν

ν

 


Translate this post