Το αεροπλάνο που μοιάζει με χαμογελαστή φάλαινα (vid)

Κατηγορία Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το μεγαλύτερο αλλά και το πιο περίεργο αεροπλάνο στον κόσμο, το Airbus BelugaXL, κλείνει είκοσι χρόνια και το γιορτάζει με νέα εμφάνιση.

Η καλλιτεχνική επέμβαση το κάνει να μοιάζει ακριβώς με τις φάλαινες Μπελούγκα. Πηγή: Youtube

ν

H Μπελούγκα ή άσπρη φάλαινα (Delphinapterus leucas) είναι ένα Αρκτικό /υπο-Αρκτικό είδος κητοειδών. Είναι το ένα από τα δύο μέλη της οικογένειας των Monodontidae, μαζί με τη φάλαινα μονόκερο (Narwhal). Αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό αναφέρεται κοινώς ως “beluga” (μπελούγκα) ή καναρίνι της θάλασσας εξαιτίας της υψηλής συχνότητας ήχων που παράγει. Φτάνει σε μήκος μέχρι και τα πέντε μέτρα είναι κάτασπρη και φέρει μια διακριτική προεξοχή στο κεφάλι. Ανήκει στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.
Τη μορφολογία αυτού του κήτους φαίνεται πως έλαβαν υπόψη τους οι σχεδιαστές της Airbus όταν πριν από είκοσι και πλέον χρόνια θέλησαν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο μεταφορικό αεροσκάφος του κόσμου.
Αρχικά ονομάστηκε το A330-700L, η Airbus όμως άλλαξε το όνομα του αεροπλάνου σε BelugaXL καθώς για πολλά χρόνια γινόταν σύγκριση του αεροπλάνου με τη φάλαινα Μπελούγκα λόγω του περίεργου σχήματος.
Τώρα το γιγαντιαίο αεροσκάφος άλλαξε όψη προς το καλύτερο, σκορπώντας ενθουσιασμό σε τεχνικούς και κοινό.
Η Airbus ανέβασε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα μια φωτογραφία με τη νέα εμφάνιση του BelugaXL, που συγκέντρωσε χιλιάδες likes. Η φωτογραφία δείχνει το τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο με τον κώνο της μύτης ζωγραφισμένο έτσι ώστε να μοιάζει με φάλαινα. Δεξιά και αριστερά της ατράκτου υπάρχουν δύο λαμπερά μπλε μάτια και στο κόκπιτ ένα χαμογελαστό μαύρο στόμα.
ν


ν

Το σχέδιο δεν είναι τυχαίο. Επιλέχθηκε με ψηφοφορία από τις 20.000 εργαζομένων στην Airbus, ανάμεσα από έξι σχέδια. Και η επιλογή προσήλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η Airbus διαθέτει μέχρι τώρα 5 BelugaXL. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα κάνει την πρώτη του πτήση αργότερα μέσα στο έτος και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2019.
ν


ν


ν

Οι εργαζόμενοι στο τμήμα του BelugaXL ποζάρουν περήφανοι για το αισθητικό αποτέλεσμα του νέου αεροσκάφους. Photo: Airbus. Πηγή: Supplied
ν

Η φάλαινα Μπελούγκα που χρησίμευσε ως πρότυπο για τη διακόσμηση του μεταφορικού αεροσκάφους. Photo: US Navy. Πηγή: Supplied

ν

ν

 


Translate this post