Ιστορική συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ & Κιμ Γιονγκ Ουν

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σε κλίμα μεγάλης εγκαρδιότητας πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ζωντανή μετάδοση.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν αρχικά μόνοι τους, μόνο με τους μεταφραστές τους. Photo: AP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν σήμερα (Τρίτη 12/6) στη Σιγκαπούρη, στο νησί Σεντόσα, μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Η ιστορική χειραψία διάρκεσε 12 δευτερόλεπτα.
Το αυτοκίνητο του Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στην είσοδο του ξενοδοχείου Capella επτά λεπτά πριν από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κορέας, ο Κιμ έφτασε στη συνάντηση κορυφής 7 λεπτά νωρίτερα από τον Τραμπ για να δείξει σεβασμό, καθώς αποτελεί πολιτιστική παράδοση ο νεώτερος να υποδέχεται τον μεγαλύτερο.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η επιλογή του χρώματος της γραβάτας του Αμερικανού προέδρου στα χρώματα της σημαίας της Βόρειας Κορέας.
ν

ν
«Είναι μεγάλη μου χαρά που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.
ν


ν

Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση», προέβλεψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
ν


ν

Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο τις σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. 
Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας δίπλα στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση.
ν


ν

Η σύνοδος κορυφής, χωρίς προηγούμενο μεταξύ εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου και Βορειοκορεάτη ηγέτη, έχει σκοπό να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, με αντάλλαγμα την άρση μετά το πέρας της διαδικασίας των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος της Πιονγιάνγκ.
Αν ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρει κάτι τέτοιο, θα μείνει στην ιστορία μαζί τον βορειοκορεάτη ηγέτη, καθώς ο τομέας των πυρηνικών όπλων δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο συζήτησης.
ν

Από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής. Στ’ αριστερά του Τραμπ κάθεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα για να προετοιμάσει τη συνάντηση. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Η Ουάσιγκτον θέτει ως θεμελιώδη όρο για την όποια συμφωνία η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το επανέλαβε τη Δευτέρα: «Η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ», τόνισε.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ειδικοί αμφισβητούν εάν και κατά πόσον ο Κιμ θα φανεί πρόθυμος να συναινέσει στον τερματισμό των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων στο χρονοδιάγραμμα και στον βαθμό που απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.
ν

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε τη συνάντηση ως «εξαιρετικά επιτυχημένη», με το ζευγάρι να κάθεται μαζί για τα μέσα ενημέρωσης. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Από την πλευρά του ιδιαίτερα συγκινημένος από την ιστορική συνάντηση ήταν ο Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος έχει εργαστεί πάρα πολλά χρόνια επισκεπτόμενος τη Βόρεια Κορέα όταν δεν τολμούσε κανείς άλλος να το κάνει, καλλιεργώντας φιλικές σχέσεις με τον Κιμ, ώστε να τον πείσει για τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
ν


ν

Και οι δύο ηγέτες αφίχθησαν στην Σιγκαπούρη την Κυριακή. Έκτοτε οι Τραμπ και Κιμ είχαν χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λουνγκ, ενώ αξιωματούχοι των κυβερνήσεών τους είχαν εντατικές και συνεχείς συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Κιμ αποφάσισε να κάνει περίπατο το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σε μνημεία και αξιοθέατα της πόλης-κράτους.
ν

Ζωντανή μετάδοση:
Η συνάντηση, η υπογραφή της συμφωνίας, η συνέντευξη Τύπου
ν

ν

Η ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 41 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο τα άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον Κιμ για την επιτυχή διάσκεψη που είχαν.
«Είχαμε μια ιστορική συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να υπογράψουμε μία ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και συνέχισε:
«Ο κόσμος θα δει την αλλαγή σύντομα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι περήφανος με ό,τι συνέβη σήμερα και ξεκαθάρισε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την κορεατική χερσόνησο θα είναι τώρα πολύ διαφορετική.
ν


ν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο των 4 σημείων που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».
Το κείμενο που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε δεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τη Νότια Κορέα.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», σύμφωνα με το κοινό κείμενο το οποίο υπεγράφη σήμερα στην Σιγκαπούρη από τον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής.
Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μια παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ό,τι κι αν γίνει από ‘δω και πέρα, το βέβαιο είναι ότι η μέρα αυτή θα μείνει στην ιστορία.
ν

 


Translate this post