Επιστήμονες αναζητούν και πάλι το τέρας του Λοχ Νες

Κατηγορία Κρυπτοζωολογία

ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία θα ερευνήσει τη λίμνη του Λοχ Νες στη Σκωτία, αναζητώντας στο νερό το DNA της θρυλικής Νέσι.

Η περίφημη φωτογραφία του 1934 που σηματοδότησε την έναρξη του θρύλου για το Τέρας του Λοχ Νες. Image: Supplied

ν

Η ΛΟΧ ΝΕΣ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, αλλά η πιο βαθιά, λίμνη γλυκού νερού στα Χάιλαντς της Σκωτίας η οποία βρίσκεται 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ινβερνές. Η επιφάνειά της είναι 15,8 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η λίμνη είναι διάσημη για τις εμφανίσεις του Τέρατος του Λοχ Νες.
Στο νότιο άκρο της η λίμνη σχηματίζει τον ποταμό Όιχ, ενώ στο βόρειο άκρο της υπάρχουν τα στενά της Μπόνα τα οποία καταλήγουν στο Λοχ Ντόχφορ, το οποίο τροφοδοτεί τον ποταμό Νες και τμήμα του καναλιού στο Ινβερνές. Είναι μια σειρά αλληλένδετων, σκοτεινών σωμάτων νερού στη Σκωτία. Η ορατότητα του νερού είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε τύρφη.
Στα νερά αυτά θα βουτήξει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Γκέμελ (Neil Gemmell) από το Πανεπιστήμιο Οτάγκο (Otago) της Νέας Ζηλανδίας.
Η ομάδα σχεδιάζει να σαρώσει τα παγωμένα νερά του Λοχ Νες σε διαφορετικά βάθη την επόμενη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικό DNA (eDNA) σε ένα πείραμα με στόχο να διαπιστωθεί αν τελικά το θρυλικό τέρας, η Νέσι, ζει πράγματι ή ζούσε κάποτε στα νερά της λίμνης.
Η χρήση δειγμάτων eDNA αποτελεί καθιερωμένο πλέον εργαλείο για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ζωής, όπως των φαλαινών και των καρχαριών. Ένας ζωντανός οργανισμός, όποτε μετακινείται στο περιβάλλον του αφήνει πίσω του δείγματα DNA από το δέρμα του, τα λέπια, τα φτερά, τη γούνα ή τα ούρα και τα περιττώματά του.
«Είναι δυνατόν να συλλέξουμε το DNA, να το αναλύσουμε και κατόπιν να το χρησιμοποιήσουμε για να ταυτοποιήσουμε οποιοδήποτε ζωικό είδος, εισάγοντάς το στη μεγάλη βάση των γνωστών γενετικών ακολουθιών που έχουμε από εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικούς οργανισμούς», είπε στους δημοσιογράφους ο καθηγητής Νιλ Γκέμελ.
Η πιο επικρατούσα θεωρία –αν και εξαιρετικά απίθανη– μεταξύ των επιστημόνων που δεν θεωρούν τις εμφανίσεις του τέρατος φάρσα ή λάθος, είναι ότι πρόκειται για έναν επιζώντα πλησιόσαυρο που επιβίωσε μετά την εξαφάνιση του υπόλοιπου είδους του πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.
Δείτε τις πέντε εμφανίσεις της Νέσι που καταγράφηκαν σε κάμερα.

ν

ν

 


Translate this post