Τα αυγά καταπολεμούν τον σακχαρώδη διαβήτη

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά, Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου αριθμού αυγών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η καθημερινή κατανάλωση αυγών συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Image: Supplied
ν

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αύξηση των επίπεδων της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν στην ινσουλίνη. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες διαβητικοί.
Τα συμπτώματα του διαβήτη κυμαίνονται από μούδιασμα και πόνους στα κάτω άκρα έως έντονη δίψα, συχνή ούρηση και θολή όραση. Όσοι διαγιγνώσκονται με αυτή την πάθηση πρέπει να ασκούνται τακτικά και να τρώνε υγιεινές τροφές, ενώ σύμφωνα με το διαιτολόγιο που προτείνει η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, η προσθήκη αυγών στη διατροφή τους βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου μισό γραμμάριο υδατανθράκων, οπότε πιστεύεται ότι η κατανάλωσή τους δεν πρόκειται να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Αυτό ισχύει όταν τρώμε τον κρόκο του αυγού και όχι το ασπράδι.
Πόσα αυγά όμως πρέπει να τρώει κάποιος τη μέρα;
ν

Έλεγχος της διατροφής

Όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, αλλά έχει αποδειχτεί ότι αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά το σώμα.
Ωστόσο, η παρακολούθηση της χοληστερόλης είναι σημαντική, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.
Η παρακολούθηση γένεται με την επιλεγμένη εισαγωγή χοληστερόλης στη διατροφή μας. Είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη να γνωρίζουν και να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων ελέγχοντας τη διατροφή τους.
Για παράδειγμα, είναι ωφέλιμο να τρώμε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά και τελείως διαφορετικό να καταναλώνουμε τα «κακά» λίπη που βρίσκονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στα έτοιμα γλυκίσματα, τις πίτσες, τα πεϊνιρλί, τα σουβλάκια και τις λουκανικόπητες.
ν

Τα έτοιμα γεύματα που μπαίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας. Image: Supplied
ν

Το ίδιο βλαβερά είναι τα έτοιμα και προμαγειρευμένα φαγητά που τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς και τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση έτοιμων φαγητών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, άνοιας και καρκίνου.
Εκτός λοιπόν από την άσκηση που πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας, θα πρέπει να ελέγχουμε και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά και τη συχνότητα των γευμάτων, ώστε να διατηρούμε πάντα το επιθυμητό βάρος.
Ένας καλός τρόπος για να μην είμαστε υπέρβαροι, είναι η υιοθέτηση της αγγλικής παροιμίας που λέει: «Το πρωινό να το τρως μόνος σου, το μεσημεριανό να το μοιράζεσαι και το βραδινό να το χαρίζεις».
Με άλλα λόγια, για την απώλεια βάρους χρειάζεται να τρώει κανείς ένα πλούσιο πρωινό, ένα λογικό γεύμα το μεσημέρι και ένα λιτό δείπνο νωρίς το βράδυ.
ν

Ένα πλούσιο, υγιεινό πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος δραστήρια τη μέρα του. Image: Supplied
ν

Τα θρεπτικά οφέλη των αυγών

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα αυγά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, η οποία υποστηρίζει την υγεία των νεύρων και των μυών. Το κάλιο συμβάλλει επίσης στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου στο σώμα, πράγμα που βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Τα αυγά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η λουτεΐνη και η χολίνη. Η λουτεΐνη προστατεύει από τις ασθένειες και η χολίνη βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν βιοτίνη (βιταμίνη Β7, βιταμίνη Η), η οποία είναι σημαντική για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια, καθώς και για την παραγωγή ινσουλίνης. Αυγά από κοτόπουλα που περιφέρονται σε βοσκότοπους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3, δηλαδή σε ωφέλιμα λίπη για άτομα με διαβήτη.
Σημαντικό είναι επίσης ότι τα αυγά δεν παχαίνουν. Ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες βραστό (150 τηγανητό) και 5 γραμμάρια λίπους, από τα οποία μόνο τα 1,6 γραμμάρια είναι κορεσμένα λίπη. Μαγειρεύονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και είναι ακόμη πιο υγιεινά αν σερβιριστούν μαζί με ντομάτες, αγγούρι, σπανάκι ή άλλα λαχανικά.
Εν ολίγοις, τα αυγά καταπολεμούν τις φλεγμονές, προσφέρουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
ν

Μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 5-10% είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη, κυρίως τύπου 2. Image: Supplied
ν

Μια μελέτη του NCBI (Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικής Πληροφόρησης) έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν δύο αυγά ημερησίως ως τμήμα μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες εμφάνισαν βελτιώσεις στη χοληστερόλη και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Συμπερασματικά, οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε 2 αυγά τη μέρα ολόκληρα, δηλαδή με το ασπράδι και τον κρόκο, ενώ όσοι είναι υγιείς και χωρίς χοληστερίνη δεν θα κινδυνεύσουν από διαβήτη αν τρώνε τέσσερα αυγά την εβδομάδα. Και φυσικά πρέπει να τα τρώνε σκέτα ή με λαχανικά και όχι μαζί με λουκάνικα ή μπέικον.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτού του είδους η διατροφή δεν υποκαθιστά τη λήψη ινσουλίνης για τον διαβήτη τύπου 1 ή των φαρμάκων που συνιστώνται για τον διαβήτη τύπου 2.
ν

Σημαντικό το αδυνάτισμα

Η ρύθμιση του σωματικού βάρους στα ιδανικά επίπεδα είναι πολύ σημαντική για κάθε τύπο διαβήτη. Οι ενεργειακές ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος και από τη φυσική του δραστηριότητα.
Ο σωστός υπολογισμός των ενεργειακών αναγκών των ατόμων με διαβήτη έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος 25-30 kg/m2 και πάνω από 30 kg/m2 αντίστοιχα).
Για τα άτομα με διαβήτη που έχουν ΔΜΣ πάνω από 25, συνιστάται η μείωση του σωματικού βάρους, ώστε ο ΔΜΣ να επανέλθει εντός των φυσιολογικών ορίων (18,5 έως 25) και να μειωθεί η πιθανότητα επανάκτησης του χαμένου βάρους. Η μείωση του σωματικού βάρους συνοδεύεται με σημαντική βελτίωση του μεταβολικού ελέγχου.
Μια μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 5-10% είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη, κυρίως τύπου 2. Μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει τη χοληστερόλη και να ρίξει την αρτηριακή πίεση.
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους του σώματος (σε μέτρα).

 


Translate this post