Πρακτικές συμβουλές για γερά μάτια το καλοκαίρι

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η καλοκαιρινή περίοδος προσφέρεται για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και οριστική απαλλαγή των γυαλιών οράσεως.

Πρακτικές συμβουλές για υγιή και γερά μάτια το καλοκαίρι.
v

4GJ34GG65LL47676635
v

Διόρθωση μυωπίας με λέιζερ
v

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους, η καλοκαιρινή περίοδος προσφέρεται για να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα οράσεως, και αυτό γιατί οι ασθενείς με την χρήση της άδειας τους έχουν περισσότερο χρόνο τόσο για να προγραμματίσουν την επέμβαση όσο και για αποθεραπεία.
Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Βασίλης Κοζομπόλης.

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Βασίλης Κοζομπόλης.

«Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι οι ασθενείς, κάνοντας χρήση της άδειας τους, έχουν περισσότερο χρόνο και έτσι, απαλλαγμένοι από το άγχος της άμεσης επιστροφής στη δουλειά, έχουν καλύτερη αποθεραπεία» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών, κ. Βασίλης Κοζομπόλης και προσθέτει:
«Ο περισσότερος χρόνος σε συνδυασμό με τη χρήση της διαθλαστικής χειρουργικής (τελευταίας γενιάς laser) η διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και του αστιγματισμού είναι πλέον επεμβάσεις ρουτίνας και έχουν δώσει λύσεις σε εκατομμύρια άτομα στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες».
Τα αποτελέσματα από την χρήση laser, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, είναι θεαματικά καθώς στην διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και του αστιγματισμού, έχουμε επιτυχία που ξεπερνά το 98%.
Η διόρθωση είναι μόνιμη και η απαλλαγή από τα γυαλιά οριστική.
Οι οδηγίες των γιατρών για επεμβάσεις διόρθωσης τους καλοκαιρινούς μήνες δεν διαφέρουν από τον υπόλοιπο χρόνο και οι ασθενείς μετά από λίγες ημέρες μπορούν να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας.
Διόρθωση με laser μπορούν να κάνουν:
 • Όσοι είναι άνω των 18 ετών
 • Οι βαθμοί των μυωπικών γυαλιών να παραμένουν σταθεροί τον τελευταίο ένα χρόνο
 • Να μην πάσχουν από χρόνιες παθήσεις των ματιών
 • Οι γυναίκες, να μην είναι έγκυοι και να μη θηλάζουν
Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες, ενώ δεν διαρκεί και για τα δύο μάτια περισσότερο από μισή ώρα. Η παραμονή των ασθενών στο κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής διαρκεί από μια μέχρι δύο ώρες.
Η βελτίωση της όρασης είναι εντυπωσιακή και άμεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις από την πρώτη κιόλας μέρα η όραση είναι πολύ ικανοποιητική, χωρίς γυαλιά φυσικά. Από την επόμενη μέρα μπορεί κάποιος να γυρίσει στην εργασία του, να δει καθαρά τηλεόραση ή να οδηγήσει.
Ωστόσο, η βαριά σωματική άσκηση και τα καλλυντικά στην περιοχή των ματιών καλό είναι να αποφευχθούν για δύο βδομάδες.
«Η πλήρης αποκατάσταση της όρασης έχει σχέση με την τεχνική που θα επιλέξουμε για την διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας. Η επιλογή της τεχνικής είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε οφθαλμού και είναι αυτή η σωστή επιλογή που θα αποτρέψει την εμφάνιση μελλοντικών προβλημάτων» τονίζει ο κ. Κοζομπόλης και καταλήγει.
«Συνεπώς ανάλογα με την επεμβατική τεχνική ο ασθενής μας θα αποκαταστήσει πλήρως την όραση του από την επόμενη ημέρα (τεχνική lasik) ή 1-2 εβδομάδες αργότερα (τεχνική prk) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με την τελευταία τεχνική ότι θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στις δραστηριότητες του.
Η ενστάλαξη κολλυρίων 3-4 φορές την ημέρα μετεγχειρητικά στην περίπτωση του lasik δεν ξεπερνάει την 1 εβδομάδα ενώ στην τεχνική prk λίγο περισσότερο και δεν είναι αυτή η θεραπεία αιτία που θα αποστερήσει τις χαρές των διακοπών και των όποιων καλοκαιρινών δραστηριοτήτων των ασθενών».
ν

Προστασία των ματιών το καλοκαίρι
v

6GJ34GG65LL47676250
v

Η υγεία των ματιών είναι πολύ σημαντική και κυρίως η πρόληψη από ασθένειες και ερεθισμούς. Κάποιες συμβουλές για υγιή και γερά μάτια δίνονται παρακάτω:
 • Καταρχήν πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου και καπέλο κατά την έκθεση μας στον ήλιο. Έτσι προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Τα γυαλιά που θα επιλέξουμε δεν θα πρέπει να είναι από καροτσάκι. Πρέπει να έχουν καλούς φακούς που να ανακόπτουν την UVA και UVB ακτινοβολία.
 • Αποφύγετε να κολυμπάτε σε πισίνα φορώντας φακούς επαφής. Το νερό της πισίνας περιέχει χημικά και άλλα στοιχεία τα οποία εισέρχονται μεταξύ βολβού και φακού δημιουργώντας λοιμώξεις.
 • Η σωματική άσκηση μας βοηθάει, τόσο στην καλή σωματική υγεία, όσο και στην ελάττωση της ενδοφθαλμίου πίεσης.
 • Η υψηλές τιμές χοληστερόλης και το σάκχαρο οδηγούν σε ασθένειες των ματιών γι αυτό είναι καλό να ελέγχουμε τις ουσίες αυτές με αιματολογική εξέταση.
 • Η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μας βοηθάει στην πρόληψη και στην έγκαιρη αντιμετώπιση των παθήσεων των ματιών. Τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο τους πριν πάνε στο σχολείο, ετησίως.
 • Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κουράζει τα μάτια μας γι αυτό πρέπει να κάνουμε διαλείμματα και να χρησιμοποιούμε τεχνητά δάκρυα εφόσον στεγνώνουν τα μάτια μας.
 • Η διατροφή προστατεύει τα μάτια μας από διάφορες παθήσεις και μας προσφέρει δυνατή όραση. Ας βάλουμε στις διατροφικές μας συνήθειες το ψάρι, το κοτόπουλο, τα λαχανικά και τα φρούτα.
 • Το σταφύλι είναι σύμμαχος για γερά μάτια!
Τέλος, το άγχος οδηγεί σε παθήσεις των ματιών, όπως είναι η κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια. Ας περιορίσουμε το άγχος λοιπόν και ας επισκεπτόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρο μας ώστε να έχουμε γερή όραση και υγιή μάτια.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.glaucoma-laser-eyecenter.gr ή στο τηλέφωνο 213-0325910.

 


Κράτα το

Κράτα το

Translate this post