Σπηλαιογραφίες διά χειρός Νεάντερταλ στην Ισπανία

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Οι σπηλαιογραφίες που ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία, ηλικίας 65.000 ετών, ρίχνουν νέο φως στους προγόνους του Homo sapiens.

• Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Φαίνεται ότι η τέχνη στην Ευρώπη ξεκίνησε την εποχή του Νεάντερταλ! Πηγή: News Media
ν

ΟΙ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ ήταν και καλλιτέχνες και μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται τώρα, αυτοί ήταν κατά πάσα πιθανότητα οι δημιουργοί των αρχαιότερων βραχογραφιών που έχουν βρεθεί σε σπήλαιο της Ευρώπης και χρονολογούνται πριν από σχεδόν 65.000 χρόνια, τουλάχιστον 20.000 χρόνια νωρίτερα από την εμφάνιση των σύγχρονων ανθρώπων (Homo sapiens) στην «γηραιά» ήπειρο.
Στο παρελθόν υπήρχαν υποψίες ότι διάφορες παλαιολιθικές βραχογραφίες είχαν γίνει από χέρι Νεάντερταλ, αλλά η χρονολόγηση των έργων αυτών παρέμενε αμφίβολη.
Αυτή τη φορά, όμως, Ευρωπαίοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιρκ Χόφμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική ραδιενεργού χρονολόγησης ουρανίου-θορίου, ανέλυσαν 60 δείγματα ισοτόπων από τρία ισπανικά σπήλαια (Λα Πασιέγα, Μαλτραβιέσο και Αρδάλες), τα οποία περιέχουν ζωγραφισμένες ή χαραγμένες αναπαραστάσεις ζώων, αποτυπώματα ανθρώπινης παλάμης και διάφορα γεωμετρικά σύμβολα σε χρώμα κυρίως καφεκόκκινο αλλά και μαύρο.
ν

Τα γεωμετρικά σύμβολα σε χρώμα κυρίως καφεκόκκινο σε αυτόν τον τοίχο της σπηλιάς Αρδάλες στην Ισπανία έχουν ηλικία 64.800 ετών. Photo: P. Saura. Πηγή: Supplied
ν

Τα πρώιμα αυτά σύμβολα βρέθηκε ότι έχουν ηλικία τουλάχιστον 64.800 ετών. Την εποχή εκείνη στην Ευρώπη, με βάση τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί έως τώρα, ζούσαν μόνο τα «ξαδέρφια» μας οι Νεάντερταλ, συνεπώς αυτοί πρέπει να ήταν οι καλλιτέχνες.
Οι πρόγονοί μας Homo sapiens εκτιμάται ότι έφθασαν στην Ευρώπη από την Αφρική πολύ αργότερα, πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, δηλαδή 20.000 χρόνια μετά τον Νεάντερταλ σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία.
Μάλιστα στο σπήλαιο Αρδάλες οι βραχογραφίες καλύπτουν μια περίοδο 25.000 ετών. Συνεπώς δεν επρόκειτο για περιστασιακή τέχνη, αλλά για μια μακρά καλλιτεχνική παράδοση.
ν

Αυτή η εικόνα δείχνει τρία αποτυπώματα παλάμης στο σπήλαιο Μαλτραβιέσο της Ισπανίας. Η χρονολόγηση έδειξε ότι έγιναν πριν από 66.000 χρόνια. Photo: Collado Giraldo. Πηγή: Supplied
ν

Την πεποίθηση ότι οι Νεάντερταλ είχαν καλλιτεχνική «φλέβα», επιβεβαιώνει μια δεύτερη επιστημονική μελέτη από τους ίδιους ερευνητές, στο περιοδικό Science Advances. Οι επιστήμονες μελέτησαν ζωγραφισμένα με συμβολικό τρόπο θαλασσινά όστρακα, που βρέθηκαν σε άλλο ισπανικό σπήλαιο και τα οποία χρονολογήθηκαν και αυτά πολύ νωρίτερα από την άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη.
Μέχρι τώρα τα αρχαιότερα συμβολικά τεχνουργήματα είχαν ανακαλυφθεί στην Αφρική, έχουν ηλικία περίπου 92.000 ετών και έχουν αποδοθεί στον Homo sapiens. Όμως τα ζωγραφισμένα με κόκκινες και κίτρινες βαφές όστρακα στο ισπανικό σπήλαιο Κουέβα ντε λος Αβιόνες, που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση του σώματος, χρονολογήθηκαν πριν από 115.000 χρόνια. Είναι δηλαδή ακόμη παλαιότερα και προέρχονται από μια εποχή που στην Ευρώπη υπήρχαν μόνο Νεάντερταλ.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα νέα ευρήματα –τόσο οι βραχογραφίες όσο και τα διακοσμημένα όστρακα– δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι Νεάντερταλ μοιράζονταν τη συμβολική σκέψη με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους.
Ο Ζοάο Ζιλιάο (Joao Zilhao) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα σημαίνουν ότι η αναζήτηση για την προέλευση της ανθρώπινης γνώσης πρέπει να αναζητηθεί στον κοινό πρόγονο των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων πριν από περισσότερα από 500.000 χρόνια.

ν

ν

 


Translate this post