Καταλανικές εκλογές: η κρίση βαθαίνει περισσότερο

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, βαθαίνοντας έτσι την κρίση σε Ισπανία και Ευρώπη.

Οι επικεφαλής των τριών κομμάτων της καταλανικής ανεξαρτησίας Ραούλ Ρομέβα, Αρτούρ Μας και Οριόλ Τζουνκέρας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Χθες βγήκαν ενισχυμένοι, όμως ο δρόμος προς την ελευθερία είναι μακρύς. Photo: EPA / Alberto Estevez. Πηγή: Supplied
ν

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν χθες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που βασίζονται στο 99% των καταμετρημένων ψήφων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.
Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί ποσοστό 74,95%.
Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κερδίζουν 37 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, με το κόμμα του Πουτζδεμόν να έρχεται δεύτερο με 34 έδρες επί συνόλου 135. Συνολικά, τα τέσσερα κόμματα που πρεσβεύουν την αυτονομία της Καταλονίας συγκέντρωσαν 70 έδρες στο νέο κοινοβούλιο.
Παρά την επικράτησή τους, όμως, οι αυτονομιστές βγαίνουν αρκετά λαβωμένοι από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, αφού το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσαν είναι λίγο πάνω από το 50% και απέχει παρασάγγας από το 92% του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του περασμένου Οκτωβρίου.
Τα νικητήρια κόμματα θα προσπαθήσουν τώρα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, αν και δεν είναι σαφές πόσο εύκολο θα είναι ένα τέτοιο εγχείρημα.
Έχουν πάντως βαρύ έργο μπροστά τους: να ξαναστήσουν την διαλυμένη κρατική μηχανή, να μεριμνήσουν για την απελευθέρωση των φυλακισμένων ηγετών και να προωθήσουν το θέμα της ανεξαρτησίας σε ένα νέο επίπεδο.
ν

Λαμπαδηφορία στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα για την απελευθέρωση των Καταλανών πολιτικών που έχουν φυλακιστεί από την κυβέρνηση της Μαδρίτης με την κατηγορία της εξέγερσης. Photo: AP / Emilio Morenatti. Πηγή: Supplied
ν

Ο εξόριστος Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουζδεμόν χαιρέτισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες τη νίκη της αυτονομιστικής παράταξης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα αποτέλεσμα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».
Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που προκάλεσε τις εκλογές για να εκτονωθεί η κρίση, «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί ράπισμα για αυτόν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πουζδεμόν μπροστά σε εκπροσώπου της αυτονομιστικής δεξιάς της Καταλονίας, της οποίας ηγείται, καθώς και σε Φλαμανδούς εθνικιστές που του εκφράζουν την υποστήριξή τους, σε αίθουσα στο κέντρο των Βρυξελλών.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε πως «δεν θα αλλάξει» θέση για το ζήτημα της Καταλονίας μετά τον θρίαμβο των αυτονομιστών.
ν

Ο αυτοεξόριστος ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουζδεμόν, υποδέχτηκε στο Βέλγιο με εμφανή ικανοποίηση το αποτέλεσμα των εκλογών. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Το ευρώ άρχισε να υποχωρεί κατά τις πρώτες συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος όταν άνοιξαν στην Ασία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία και τη νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων, που σηματοδοτεί ένα βαρύ πλήγμα για τη Μαδρίτη.
Το ευρώ υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 0,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στην αναλογία 1:1,1817.
ν

Οι τρεις λόγοι της καταλανικής κρίσης

α) Εθνικός. Οι Καταλανοί θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικό έθνος από τους Ισπανούς και έχουν τη δική τους γλώσσα, την καταλανική. Αποτελούν κοινότητα με βαθιά ιστορία και παράδοση που ξεκινά ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κομητείες της βόρειας και κεντρικής Καταλονίας ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Φραγκικό Βασίλειο και, πρωτοστατούσης της Κομητείας της Βαρκελώνης, ξεκίνησαν μια πορεία που τους έκανε να εδραιωθούν ως σημαντική δύναμη της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου. Στις 27 Οκτωβρίου 2017, το κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία αλλά η κεντρική διοίκηση της Ισπανίας αναίρεσε το καθεστώς της αυτονομίας της.
β) Οικονομικός. Η Καταλονία είναι ένας από τους κινητήρες της ισπανικής οικονομίας, πρώτη εξαγωγική περιφέρεια, με βιομηχανία και έρευνα αιχμής και υψηλές επιδόσεις στον τουριστικό κλάδο. Είναι η πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας που αντιστοιχεί στο 19% του ισπανικού ΑΕΠ. Είναι πρώτη στις εξαγωγές, ενώ το 2015 προσέλκυσε το 14% περίπου των ξένων επενδύσεων στην Ισπανία, ερχόμενη δεύτερη μετά τη Μαδρίτη (64%), αλλά σε απόσταση από όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να φορολογείται άγρια από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.
γ) Απελευθερωτικός. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα έθνη και λαοί αφυπνίζονται και προσπαθούν να ξαναπάρουν το πηδάλιο της ζωής τους στα χέρια τους, αποτινάσσοντας από πάνω τους την ληθαργική κατάσταση του εκμαυλιστικού οράματος της δήθεν «Ενωμένης Ευρώπης». Οι λαοί αυτοί καθημερινά συνειδητοποιούν ότι η συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τίποτε άλλο από παράδοση και υποταγή στη Γερμανία, ότι οι «εθνικές» κυβερνήσεις τους είναι στην πραγματικότητα πράκτορες των Γερμανών και ότι μεγάλο μέρος του πλούτου που δημιουργούν με την εργασία τους καταλήγει στα γερμανικά ταμεία. Οι Βρετανοί το αντιλήφθηκαν πρώτοι και ανέκρουσαν πρύμναν.
ν

Τι θα γίνει τώρα;

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, θα αποδυναμωθεί πολιτικά, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, έχοντας χάσει το στοίχημα που έβαλε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Καταλανών θα συσπειρωθεί πίσω από το αίτημά του για ισπανική ενότητα εμποδίζοντας την αποσχιστική πρόκληση.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά την επίλυση της κρίσης», δήλωσε η Elisenda Malaret Garcia, καθηγήτρια διοικητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Αντίθετα ενισχύει τους εξτρεμιστές και από τις δύο πλευρές».

 


Translate this post