Το εορταστικό τραπέζι σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Κατηγορία Σπίτι, Φενγκ Σούι

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ

Posted by Youmagazine Staff

 

H ονειρική ατμόσφαιρα των εορτών, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με τη βοήθεια του Φενγκ Σούι και να μας χαρίσει υπέροχες στιγμές θαλπωρής και ομορφιάς.

Σχεδόν σε όλες τις παραδόσεις, ένα τραπέζι γεμάτο με πλούσια εδέσματα συμβολίζει τον πλούτο και την ευημερία της οικογένειας. Image: Supplied
ν

ΜΕ ΤΗΝ καθοδήγηση του Φενγκ Σούι μπορούμε να στρώσουμε το εορταστικό τραπέζι μας, είτε πρόκειται για τις μεγάλες γιορτές είτε για τις οικογενειακές, έτσι ώστε να εκπληρώσει όλους αυτούς τους σκοπούς και να εξασφαλίσει υπέροχες στιγμές σε όλα τα μέλη της οικογένειας και τους καλεσμένους μας. Με οδηγό το Φενγκ Σούι, σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας εξασφαλίσουν ένα αρμονικό και πανέμορφο εορταστικό γεύμα ή δείπνο.
ν

Τα χρώματα της τραπεζαρίας

Θα πρέπει να είναι ζωηρά και φωτεινά, ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα για τη λήψη και τη χώνεψη της τροφής. Τα μουντά χρώματα καταθλίβουν και χαλάνε την όρεξη των ανθρώπων.
Ο φωτισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία μιας χαρούμενης ατμόσφαιρας. Αποφύγετε το φωτισμό που δημιουργεί έντονες φωτοσκιάσεις και προτιμήστε το απαλό, άπλετο φως που διαχέεται ευχάριστα στο χώρο. Φροντίστε ώστε τα κεριά που θα τοποθετήσετε στο τραπέζι να μην ενοχλούν στο σερβίρισμα και να μην αποτελούν εμπόδιο στις κινήσεις των παρακαθήμενων.
Αν υπάρχει καθρέφτης στο χώρο, φροντίστε ώστε να καθρεφτίζει το πλουσιοπάροχο τραπέζι, χωρίς όμως να φέρνει σε δύσκολη θέση όσους κάθονται σε αυτό.
Οι καρέκλες με ψηλή ράχη, και κατά προτίμηση με μπράτσα, προσφέρουν στήριξη και προστασία, καθώς αναπαριστούν το σχηματισμό της Χελώνας, της Τίγρης και του Δράκοντα.
ν

ν

Η θέση στην οποία κάθεται κανείς έχει μεγάλη σημασία για το Φενγκ Σούι. H κεντρική θέση του χώρου θα πρέπει να έχει πίσω της έναν τοίχο χωρίς παράθυρα και να βλέπει προς την πόρτα του δωματίου. H πιο ευάλωτη θέση είναι αυτή που έχει πίσω της την πόρτα, ενώ αμέσως μετά έρχονται οι θέσεις που έχουν πίσω τους παράθυρα. Σιγουρευτείτε ότι κανένας από τους προσκεκλημένους σας δεν έχει πίσω του κάποιο μυτερό αντικείμενο που να τον σημαδεύει – κάτι τέτοιο θα τον δυσκόλευε πολύ να χαλαρώσει.
Η κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζουν οι καλεσμένοι, επηρεάζει τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, κάποιος που αντικρίζει το Νότο, δέχεται τη φλογερή, καλοκαιρινή ενέργεια που σχετίζεται με την κατεύθυνση αυτή, η οποία θα τον βοηθήσει να γίνει πιο κοινωνικός και εξωστρεφής.
ν


ν

Το σχήμα του τραπεζιού είναι επίσης σημαντικό γιατί έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του γεύματος που πρόκειται να σερβιριστεί. Τα στρογγυλά και οβάλ τραπέζια τείνουν να κάνουν τους επισκέπτες να φεύγουν νωρίς, καθώς το τσι (ενέργεια), κινείται γρήγορα γύρω τους. Τα τετράγωνα τραπέζια είναι επιτρεπτά, γιατί δημιουργούν μια αίσθηση σταθερότητας. Τα ορθογώνια τραπέζια δεν είναι τόσο κατάλληλα, καθώς αυτοί που κάθονται στις κορυφές τους, τείνουν να απομονώνονται από τους υπόλοιπους.
Τα ιδανικά τραπέζια, όσο κι αν μας κάνει εντύπωση, είναι τα οκταγωνικά, τα οποία επιτρέπουν σε όλους τους καλεσμένους να συμμετέχουν στη συζήτηση και επιπλέον αντιπροσωπεύουν τον κόσμο, όπως αυτός συμβολίζεται με το μπαγκούα.
ν

Αρμονικά γεύματα

Τοποθετήστε μια πυξίδα στο κέντρο του τραπεζιού. Αν υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα στο τραπέζι, κρατήστε την στον αέρα, πάνω από αυτό. Σημειώστε τις τέσσερις κατευθύνσεις σε ένα κομμάτι χαρτί και τοποθετήστε το στην ανάλογη θέση.
Αν προτιμάτε τη νότια κατεύθυνση, θα πρέπει να καθίσετε έτσι ώστε να βλέπετε νότια, ακριβώς όπως δείχνει και η βελόνα της πυξίδας. Μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες από το σχεδιάγραμμα που σας δίνουμε ώστε να τοποθετήσετε τους προσκεκλημένους σας στην ιδανική γι’ αυτούς κατεύθυνση:
Νότος: διασκέδαση, πάρτυ
Νοτιοδυτικά: φιλίες, οικογενειακή αρμονία
Δύση: χαρά, παιχνιδιάρικη διάθεση
Βορειοδυτικά: πειθαρχία, αυτοέλεγχος
Βορράς: χαλάρωση, ηρεμία
Βορειοανατολικά: διαύγεια, αίσθηση σκοπού
Ανατολικά: θετική σκέψη, αυτοπεποίθηση
Νοτιοανατολικά: ευχάριστη συζήτηση, νέες ιδέες
ν

ν

Νότια κατεύθυνση
Κάποιος που κάθεται νότια, θα αισθάνεται κοινωνικός και ικανός να εκφραστεί ελεύθερα. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Αυτή η θέση λοιπόν, προσφέρεται για όσους έχουν την τάση να κλείνονται στον εαυτό τους, αλλά αντενδείκνυται για άτομα νευρικά και αγχώδη.
Νοτιοδυτική κατεύθυνση
Αυτή είναι η ιδανική κατεύθυνση για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους. Βοηθάει το άτομο να είναι πρακτικό και προσγειωμένο κατά τη διάρκεια του γεύματος και θεωρείται η ιδανική θέση για τη μητέρα του σπιτιού.
Δυτική κατεύθυνση
Η ενέργεια που πηγάζει από τη Δύση, βοηθά στη δημιουργία μιας χαρούμενης και παιχνιδιάρικης διάθεσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη λοιπόν σε όσους είναι πολύ σοβαροί και επιβλητικοί στη διάρκεια του γεύματος. Η θέση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερα αρμονικές συνθήκες για τα παιδιά.
Βορειοδυτική κατεύθυνση
Η ενέργεια αυτή χαρίζει οργανωτικό πνεύμα και αξιοπρεπή συμπεριφορά. Καθιστά το άτομο που τη δέχεται επιβλητικό και θεωρείται η ιδανική θέση για τον πατέρα του σπιτιού. Δεν προσφέρεται για άτομα που έχουν την τάση να ελέγχουν τους άλλους και να τους καθοδηγούν.
Βόρεια κατεύθυνση
Η θέση αυτή προωθεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας κατά τη διάρκεια του γεύματος. Είναι ιδανική για τα άτομα που έχουν την τάση να τρώνε βιαστικά, να μιλάνε πολύ ή παρουσιάζουν μια ευέξαπτη συμπεριφορά.
Βορειοανατολική κατεύθυνση
Η βορειοανατολική ενέργεια προωθεί την κοινωνικότητα και την εξωστρέφεια. Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα ευνοϊκή για άτομα που είναι ντροπαλά ή που δυσκολεύονται να πάρουν μέρος σε μια συζήτηση. Η θέση αυτή είναι εντελώς ακατάλληλη για παιδιά που έχουν την τάση να ξεσπάνε και είναι κακότροπα.
Ανατολική κατεύθυνση
Η θέση αυτή χαρίζει ενθουσιασμό και ενέργεια, κάνοντάς την ιδανική για όσους έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και δεν χαρακτηρίζονται για την αισιόδοξη στάση τους. Θεωρείται ιδανική θέση για παιδιά, φτάνει να μην έχουν την τάση να γίνονται πολύ θορυβώδη.
Νοτιοανατολική κατεύθυνση
Η θέση αυτή ενδείκνυται για όσους θέλουν να αποκτήσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν επικοινωνία με τους άλλους. Η ενέργεια της κατεύθυνσης αυτής διευκολύνει την επαφή και την επικοινωνία, ενώ συγχρόνως μειώνει τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις.
ν

Το οικογενειακό τραπέζι

Ένας γενικός κανόνας για το πώς πρέπει να κάθονται τα διάφορα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι είναι ο εξής: οι γονείς μπορούν να κάθονται αντικρίζοντας τη βορειοδυτική και νοτιοδυτική κατεύθυνση, ενώ τα παιδιά μπορούν να καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις.
ν

ν

Η γεύση και τα 5 στοιχεία του Φενγκ Σούι

Το ισορροπημένο φαγητό είναι επίσης σημαντικό για το εορταστικό τραπέζι μας. Τα γεύματα θα πρέπει να ετοιμάζονται έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ γιν και γιανγκ ενεργειών, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τα πέντε στοιχεία του Φενγκ Σούι. Ορισμένες τροφές θεωρούνται γιν, ενώ άλλες θεωρούνται γιανγκ. Παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένες γεύσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα πέντε στοιχεία.
Για το χριστουγεννιάτικο δείπνο μας, μπορούμε να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει μια αρμονική σύνθεση γιν και γιανγκ τροφών. Και εμείς οι ίδιοι μπορεί να αποκτήσουμε γιν διάθεση, όταν νιώθουμε κουρασμένοι και καταπονημένοι ή αντίστοιχα γιανγκ, όταν μας είναι δύσκολο να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Φροντίζουμε, λοιπόν, να έχουμε στο τραπέζι μας γιν τροφές, όπως είναι το αλκοόλ, οι σοκολάτες, τα χόρτα, τα φρούτα, οι πατάτες, οι τομάτες, το βούτυρο, το λάδι, το μέλι, ο καφές και η ζάχαρη, αλλά και γιανγκ, όπως είναι το τυρί, τα αυγά, το κρέας, το ψάρι, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το αλάτι.
ν

Οι γεύσεις και τα πέντε στοιχεία

Ισορροπία πρέπει να υπάρχει και στις γεύσεις, ιδιαίτερα στις σάλτσες που συνοδεύουν τα φαγητά και τις σαλάτες. Σύμφωνα με τα πέντε στοιχεία του Φενγκ Σούι:
Ξύλο (Αιθέρας) = ξινό = γιν
Φωτιά = πικρό = γιανγκ
Γη = γλυκό = γιν
Μέταλλο (Αέρας) = πικάντικο = γιν
Nερό = αλμυρό = γιανγκ
ν

Χαμηλά κεριά, σαν κι αυτά της φωτογραφίας, είναι προτιμότερα και πιο ασφαλή από τα ψηλά κεριά που μπορεί να μπαίνουν εμπόδιο στις συζητήσεις και στο σερβίρισμα των συνδαιτυμόνων. Image: Supplied
ν

Το απαλό φως των κεριών είναι ιδανικό για μια γλυκιά και ρομαντική ατμόσφαιρα ιδίως το βράδυ των Χριστουγέννων. Την ίδια ατμόσφαιρα μπορούμε να δημιουργήσουμε με μια λάμπα που να ρίχνει το φως προς τα πάνω, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται στο ταβάνι. Αστραφτερά μαχαιροπίρουνα, κόκκινες χαρτοπετσέτες και κρυστάλλινα ποτήρια, θα προσθέσουν λάμψη και γιανγκ ενέργεια, δημιουργώντας έτσι μια συναρπαστική ατμόσφαιρα.

 


Translate this post