Μαγικοί κήποι – Μονοπάτια γαλήνης και ευημερίας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σπίτι

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Αναστασία Νάνου

 

Ανεξάρτητα από το εάν ασχολείστε ή όχι με την κηπουρική, μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας μαγικό κήπο, με οδηγό τη διαίσθησή σας.

Τα δέντρα, οι θάμνοι, τα λουλούδια και τα φυτά γύρω μας ασκούν μεγάλη επιρροή. Μπορούν να ηρεμήσουν το νου και την ψυχή, να βελτιώσουν την αυτοσυγκέντρωσή μας και να αυξήσουν τις ψυχικές μας δυνάμεις.

Από τους ωραιότερους στον κόσμο είναι οι Κήποι Keukenhof στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Καταλαμβάνουν έκταση πάνω από 315 στρέμματα και την Άνοιξη τους επισκέπτονται 800.000 άνθρωποι. Image: Supplied
ν
ΕΙΤΕ ασχολείστε με την κηπουρική είτε απλώς επισκέπτεστε πάρκα και κήπους, μπορείτε να εκτιμήσετε τον τρόπο με τον οποίο το τοπίο επικοινωνεί με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και το πνεύμα σας. Οι πληροφορίες που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε ή να δημιουργήσετε το τέλειο μέρος για να διαλογίζεστε ή απλώς για να αποσύρεστε και να επαναφορτίζετε τις πνευματικές σας μπαταρίες. Οι προτάσεις που ακολουθούν στηρίζονται στο γνωστό σύστημα χωροθεσίας Φενγκ Σούι.
H αρχαία τέχνη του Φενγκ Σούι μελετά την αρχιτεκτονική και την τοποθέτηση αντικειμένων για την ενίσχυση των δυνάμεων της φύσης. Όπως ακριβώς υπάρχουν κανόνες για τη θέση ενός σπιτιού, ενός τοίχου, μιας πόρτας, μιας σκάλας ή ενός επίπλου, υπάρχουν και κανόνες για το σχεδιασμό ενός κήπου.
Ένας κανόνας είναι ότι τα ελικοειδή μονοπάτια και οι καμπύλες γραμμές προτιμώνται από τις ευθείες. Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, οι ευθείες γραμμές μπορούν να φέρουν καταστροφή, επειδή έλκουν κακές επιρροές, ενώ οι ελικοειδείς γραμμές ακολουθούν το μονοπάτι της φύσης και προσελκύουν την καλοτυχία. Το ίδιο ισχύει και για φράκτες, συστάδες δέντρων ή θάμνων, ακόμη και για μικρές γέφυρες πάνω από νερό.
Σε δημόσια πάρκα ή σε ανοικτές εκτάσεις αναζητήστε τις φυσικές καμπύλες γραμμές σε ποτάμια, ρυάκια, δέντρα, φυτά, λουλούδια, φράκτες, τείχη, μονοπάτια, δρόμους και πεζοδρόμια. Θα διαπιστώσετε ότι αυτά τα περιβάλλοντα στοιχεία συμβάλλουν στον ουσιαστικό διαλογισμό και στις ευχάριστες εμπειρίες.
Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τους ίδιους κανόνες και στον κήπο του σπιτιού σας. Αντί για συμφωνία σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα και για ίσιες γραμμές, δημιουργήστε μια απαλή, στρογγυλή, ελεύθερη διάταξη. Διακόψτε ένα ίσιο μονοπάτι με έναν κήπο από βότανα, με έναν knot garden, με λουλούδια σε γλάστρες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών ή με ένα λουτρό για πουλιά.
ν
Οι knot gardens ήταν πολύ δημοφιλείς κατά τον 17ο αιώνα σε Αγγλία και Γαλλία. Συνήθως ήταν μικροί με τετράγωνο σχήμα και ακολουθούσαν τα κεντήματα της εποχής. Συνδύαζαν τα λουλούδια με μια ποικιλία αρωματικών φυτών και μαγειρικών βοτάνων (όπως π.χ. δυόσμος, μαντζουράνα, θυμάρι, φασκόμηλο, ύσωπος, μολόχα, χαμομήλι, δεντρολίβανο, καλέντουλα κτλ.), είχαν μονοπάτια από χρωματισμένο χαλίκι, μικρά σιντριβάνια και μικρά αγάλματα ή λουτρά πουλιών. Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν
Κάντε το ίδιο και στους εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας αληθινά φυτά ή μπουκέτα λουλουδιών με κατάλληλους συνδυασμούς. Στη θέση ενός εσωτερικού σιντριβανιού σκεφθείτε να βάλετε ένα ενυδρείο ή μια γυάλα με ψάρια κοντά στα φυτά.
Είναι σημαντικό να βγάζετε τα λουλούδια που μαράθηκαν ή που μαραίνονται, μόλις τα φύλλα τους αρχίσουν να πέφτουν. Πετάξτε τα κομμένα λουλούδια μόλις το μπουκέτο αρχίσει να μαραίνεται και απομακρύνετε κάθε φυτό σε γλάστρα που δείχνει άρρωστο. Στον κήπο, αφαιρέστε τα μαραμένα άνθη, ξεριζώστε τα φυτά που είναι άρρωστα ή που πεθαίνουν και πετάξτε τα ξεθωριασμένα μαγιάτικα στεφάνια.
Στους κινέζικους κήπους, η λέξη-κλειδί είναι η ισορροπία. Ένας κήπος θεωρείται όμορφος όταν η αγριάδα που προσφέρουν οι βράχοι, τα χαλίκια, τα βότσαλα, ο δασύτριχος φλοιός των δέντρων και άλλες αδρές επιφάνειες έρχεται σε αντίθεση με κοντινές λείες επιφάνειες· όταν οι επίπεδες περιοχές έρχονται σε αντίθεση με τους λόφους και όταν σταθερά αντικείμενα, όπως οι βράχοι, έρχονται σε αντίθεση με κινούμενα πράγματα, όπως τα ρυάκια και τα σιντριβάνια. H ιδανική τοποθεσία για έναν κήπο είναι στα όρια μιας λίμνης ή μιας τεχνητής λιμνούλας με θέα στα βουνά, που αντανακλώνται στην επιφάνεια του νερού.
ν
Στους ιαπωνικούς κήπους, η λέξη-κλειδί είναι η ισορροπία. Το τραχύ συνοδεύει το λείο, το ευθύ το καμπύλο, το κόκκινο χρώμα συμπληρώνει το πράσινο. Πηγή: Youtube
ν
Τα λουτρά για τα πουλιά και οι μικρές λιμνούλες φέρνουν τη χαλαρωτική μαγεία του νερού σε πολλές αυλές σπιτιών, ενώ διάφοροι κατάλογοι με προϊόντα κήπου πωλούν ηλεκτρικές αντλίες για μικρά σιντριβάνια και καταρράκτες.
Πέρα από το ότι δημιουργείτε έτσι ένα οικοσύστημα, το νερό που κυλά είναι τόσο χαλαρωτικό, ώστε τα σιντριβάνια εσωτερικού χώρου συνιστώνται ως συσκευές μείωσης του άγχους. Στους μεγάλους κινέζικους κήπους τα ρυάκια, που συμβολίζουν τον πλούτο, φτιάχνονται συνήθως στο ανατολικό άκρο, ενώ οι τεχνητές λίμνες θεωρούνται ιδανικές για το νότιο άκρο. H βόρεια πλευρά του κήπου προστατεύεται από σωρούς βράχων, κατά προτίμηση με καταρράκτες, ενώ ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν σε περίπτερα στη δυτική πλευρά.
Στους πολύ μεγάλους κήπους, στη βορειοανατολική ή στην νοτιοδυτική πλευρά τοποθετούνται παγόδες για να απωθούν τις κακές επιρροές. Στους μικρούς κήπους, σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες, τοποθετούνται μικροσκοπικές παγόδες και δημιουργούνται μικροσκοπικά βουνά για προστασία.
Τον ίδιο ρόλο παίζουν τα δέντρα, τα λουλούδια και άλλα φυτά. Το πεύκο, η ιτιά και το κυπαρίσσι αντιπροσωπεύουν τη μακροζωία και συχνά χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το λόγο. Το χρυσάνθεμο, η ορχιδέα, η δαμασκηνιά και το τζίνγκο μπιλόμπα συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή ανθεκτικά φυτά που χρησιμοποιούνται στους κήπους των σπιτιών.
ν
Ο Κήπος των Νυμφών (Garden of Ninfa) στην πόλη Cisterna di Latina στην Κεντρική Ιταλία, με έκταση 105 στρεμμάτων, αποτελεί παγκόσμιο φυσικό μνημείο. Το πάρκο είναι ανοικτό στο κοινό σε καθορισμένες ώρες από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο. Ο Κήπος των Νυμφών έχει περιγραφεί ως «ο πιο ρομαντικός κήπος στον κόσμο». Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν

Τα φυτά στη δυτική κουλτούρα

Όπως στους πολιτισμούς της Ανατολής, έτσι και στους δυτικούς πολιτισμούς τα φυτά έχουν συμβολική σημασία. O κρίνος, για παράδειγμα, ήταν το ιερό φυτό των αρχαίων Ελλήνων, καθώς πίστευαν ότι φύτρωσε από το γάλα της Ήρας, της βασίλισσα των θεών, όταν αυτή θήλαζε τον Ηρακλή. Είναι επίσης χριστιανικό σύμβολο καθαρότητας, αγνότητας, αθωότητας και ανάστασης. Αλλά και πολύ πριν από τη χριστιανική εποχή οι κρίνοι ήταν έμβλημα των αρχαίων γυναικείων θεοτήτων.
Τα δάση κέδρου στο Λίβανο λατρεύονταν από τους Ισραηλίτες, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Οι συκιές αποτελούσαν αρχαίο εβραϊκό σύμβολο ειρήνης και αφθονίας και οι μουσουλμάνοι αποκαλούσαν τη συκιά «Δέντρο των Ουρανών», θεωρώντας την το εξυπνότερο δέντρο. O εξερευνητής του 16ου αιώνα Φρανσίσκο Πιθάρρο ανακάλυψε στο Περού τεράστια ηλιοτρόπια, που οι Ίνκας λάτρευαν ως ενσαρκώσεις του θεού Ήλιου.
ν
Κήπος σε αυλή σπιτιού στην κοινότητα Mar Vista του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, κατ’ απομίμηση των κήπων της Μεσογείου. Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν
Πολλά βιβλία δίνουν λεπτομερείς οδηγίες για τις μαγικές τελετουργίες που πρέπει να γίνονται στους κήπους, χρησιμοποιώντας το φως του φεγγαριού και διάφορα φυτά. Ένα φυλακτό του παλιού καιρού είναι το βελανίδι, που μπορεί να μπει στην τσέπη για να προστατεύσει αυτόν που το φέρει από καταιγίδες, από το να χαθεί στην ερημιά και από τις κακές προθέσεις.
Ορισμένα βιβλία με «ξόρκια του κήπου» δίνουν οδηγίες για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελανίδια για να ανακαλύψετε αν θα παντρευτείτε το αγαπημένο σας πρόσωπο. Πάρτε δυο βελανίδια και όταν έχει πανσέληνο δώστε στο ένα το όνομά σας και στο άλλο το όνομα του αγαπημένου σας προσώπου∙ ρίξτε τα σε ένα κρυστάλλινο μπολ με νερό από πηγάδι και παρακολουθείστε τι θα συμβεί. Αν πλησιάσουν το ένα το άλλο, σαν να ενώνονται από μια αόρατη δύναμη, σίγουρα θα παντρευτείτε. Αν όμως απομακρυνθούν, θα τραβήξετε διαφορετικούς δρόμους.
ν
Ο ιαπωνικός βραχόκηπος, που λέγεται και κήπος “ξηρού τοπίου” ή κήπος Ζεν, είναι ένα μικροσκοπικό στυλιζαρισμένο τοπίο από χαλίκι ή άμμο με κυματισμούς, που το συνθέτουν βράχια, υδάτινα χαρακτηριστικά, βρύα, κλαδιά δέντρων και θάμνοι. Σκοπός αυτών των ατομικών κήπων είναι να μιμηθούν την ουσία της φύσης, όχι την πραγματική εμφάνισή της, και να χρησιμεύσουν ως βοήθημα στο στοχασμό για το αληθινό νόημα της ζωής. Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν

Τα φυτά και οι ιδιότητές τους

Παρά το γεγονός ότι η δακτυλίτιδα η ερυθρή είναι τοξικό φυτό με δηλητηριώδη φύλλα, είναι πηγή της δακτυλίτιδας, ενός σημαντικού φαρμάκου για την καρδιά. Ορισμένοι την αποκαλούν νεραϊδοφυτό και ισχυρίζονται ότι έχουν δει νεράιδες να περιφέρονται μέσα στα άνθη του. O θρύλος λέει πως αν φυτέψεις αυτό το ψηλό διετές φυτό στον κήπο σου, ευχαριστείς τις νεράιδες του κήπου.
Οι βιολέτες έχουν πολλές μαγικές χρήσεις. Ένα κολιέ από βιολέτες προστατεύει από τις απάτες και το μεθύσι∙ η βιολέτα στο τσάι και σε άλλα ροφήματα βοτάνων δυναμώνει τα μάγια της αγάπης και βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας έπειτα από μακροχρόνιες ασθένειες∙ και αν ονειρευτείτε βιολέτες, σίγουρα θα έχετε καλή τύχη.
Το δεντρολίβανο έχει μεγάλη φήμη ως ιερό και θεραπευτικό φυτό. Εκτός από το ότι είναι ένα σπουδαίο μαγειρικό βότανο, το δεντρολίβανο είναι κατάλληλο για τη μνήμη∙ σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι το δεντρολίβανο βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στη μνήμη και στην αυτοσυγκέντρωση. Σε μια παλιά γαμήλια παράδοση, η νύφη και ο γαμπρός βουτούσαν δεντρολίβανο στο κρασί τους πριν κάνουν πρόποση. Το δεντρολίβανο συμβολίζει την πίστη, τη μνήμη και την αγάπη που διαρκεί. Αυτό το φυτό ταιριάζει σε όλες τις τελετές και τις ιεροτελεστίες, από γεννήσεις μέχρι γάμους και κηδείες.
Λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με ξόρκια του κήπου σε βιβλία για τη μαγεία ή με τις παραδόσεις Wicca. Μπορείτε όμως να δημιουργήσετε και τα δικά σας ξόρκια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πιο αποτελεσματικές ιεροτελεστίες με βότανα είναι αυτές που έρχονται αυθόρμητα ή μέσω διαλογισμού, που ίσως κατευθύνονται από τα πνεύματα του κήπου, από τον φύλακα άγγελό σας ή παρόμοιες οντότητες.
Αν κάνετε διαλογισμό, απλώς μεταφέρετε αυτή την καθημερινή τελετουργία σε ένα μέρος που θα νιώθετε ότι είναι το σωστό, είτε στον κήπο σας είτε σ’ ένα πάρκο ή σε κάποιο δωμάτιο που φιλοξενεί τα αγαπημένα σας φυτά. Αν διαλογίζεστε με τα μάτια ανοιχτά, χρησιμοποιήστε ένα άνθος ή ένα φύλλο για να εστιάσετε σ’ αυτό. Ή απλώς κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ένα φυτό, ένα λουλούδι ή κάποιο σημείο ενός όμορφου κήπου.
ν
Monte Palace Tropical Garden. Ο βοτανικός κήπος Φουντσάλ στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας. Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν

Πώς να φτιάξετε τον δικό σας κήπο

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί. Απλώς να έχετε όρεξη και φυσικά έναν διαθέσιμο χώρο. Αρχικά θα έχετε την εύλογη ανησυχία για το πώς να τοποθετήσετε τα φυτά σας με τον καλύτερο τρόπο, πώς να φυτέψετε τον κήπο σας ή πώς να διαλέξετε τα φυτά ή τα βότανα που θα φυτέψετε σε γλάστρες. Αν κάποιο φυτό σάς τραβήξει την προσοχή, χρησιμοποιήστε το. Στην αντίθετη περίπτωση, μην το επιχειρήσετε. Μάθετε να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας για τα φυτά που θα επιλέξετε.
Καθώς σχεδιάζετε τον κήπο σας, σκεφθείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλετε τα φυτά στο έδαφος ή σε γλάστρες∙ εμπλουτίστε με παγκάκια, λιμνούλες ή λουτρά για τα πουλιά, τρεχούμενο νερό και όποια άλλα στοιχεία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.
Ελπίζετε να τραβήξετε πουλιά και πεταλούδες; Θέλετε να τονίσετε κάποιο συγκεκριμένο χρώμα; Θέλετε να φτιάξετε έναν knot garden με θεραπευτικά βότανα; Μήπως σας είναι πιο εύκολο να φτιάξετε έναν κήπο με λαχανικά; Αν πάτε στο τμήμα κηπουρικής οποιασδήποτε βιβλιοθήκης ή μεγάλου βιβλιοπωλείου, θα βρείτε βοήθεια και συμβουλές για τα φυτά κάθε είδους κήπου.
Όταν αποφασίσετε ποια φυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε, «μιλήστε» τους. Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ρωτήστε τα φυτά σας (ή τα πνεύματά τους) πού θα ήταν πιο ευτυχισμένα, πού θα ευδοκιμούσαν. Μπορείτε να μιλήσετε κατευθείαν στα φυτά όταν βρίσκονται μπροστά σας ή στη φαντασία σας.
ν
Από τους παλαιότερους στον κόσμο είναι οι Χαμένοι Κήποι του Χέλιγκαν (Lost Gardens of Heligan) στην Κορνουάλη της Αγγλίας. Στους κήπους θα συναντήσει κανείς γλυπτά με πνεύματα της φύσης, παράξενα αιωνόβια δέντρα, ποτάμια και κρεμαστές γέφυρες που κόβουν την ανάσα. Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν
Η αγροτική κοινότητα του Φάιντχορν (Findhorn) στη Σκωτία ιδρύθηκε το 1972 κατόπιν οδηγιών του θεού Πάνα! Η Findhorn Ecovillage έχει βραβευθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (HABITAT) και διοργανώνει τακτικά σεμινάρια μέσω του CIFAL Findhorn, ενός Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNITAR) για τη Βόρεια Ευρώπη. Πηγή: Findhorn Foundation. Image: Supplied
ν
Ορισμένοι κηπουροί σχεδιάζουν έναν χάρτη με το διαθέσιμο χώρο και αναφέρονται σε εικόνες από καταλόγους ή περιοδικά φυτωρίων για να ενισχύσουν αυτές τις «συνομιλίες». Οι απαντήσεις μπορεί να σας έλθουν με μορφή προαισθημάτων, αισθημάτων, σκέψεων ή αισθήσεων.
Μπορείτε επίσης να ρίξετε τους ρούνους, το Ι-Τσινγκ, να χρησιμοποιήσετε εκκρεμές ή ακόμη και να ρίξετε ένα νόμισμα για καθοδήγηση. Μάθετε να εμπιστεύεστε τα προαισθήματα και τα συναισθήματά σας, ακόμη και όταν σας φαίνονται παράλογα. Μην φοβάστε να κάνετε λάθη και να μάθετε από αυτά. Με τον καιρό, η ακρίβεια και η εμπιστοσύνη σας θα βελτιωθούν, όχι μόνο όσον αφορά τα φυτά και τους κήπους, αλλά όλους τους τομείς της ζωής σας.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ο κήπος σας θα είναι πιο άνετος, προστατευμένος, χαλαρωτικός, ασφαλής και ενδιαφέρων με μια ποικιλία χρωμάτων, επιφανειών, επιπέδων και αρωμάτων. Όταν ικανοποιηθούν αυτά τα κριτήρια, ο κήπος μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από ένα απλό μέρος για να χαλαρώνετε. Μπορεί να γίνει ναός για τις πιο προσωπικές σας τελετές, για την ψυχική μελέτη, το διαλογισμό και την προσευχή. Εδώ θα λάβετε την καθοδήγηση που χρειάζεστε για τις καλύτερες αποφάσεις και τις σωστές πράξεις.
O κόσμος είναι γεμάτος μυστικιστικούς και ψυχικούς κήπους, από τους βραχώδεις κήπους Ζεν μέχρι τους κήπους των μοναστηριών, από κήπους με βότανα έως λαβυρινθώδεις κήπους με άγρια φυτά. Να τους επισκέπτεστε όποτε μπορείτε ή να μελετάτε τις φωτογραφίες ή τις περιγραφές τους και να δανείζεστε ιδέες που μπορεί να σας αρέσουν.
ν
Ένα εκπληκτικός κήπος που χρονολογείται από το 1997 είναι ο Λαβύρινθος του Κρόνου στο Ludale Parc στο Pouligney της Γαλλίας. Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν

Μήνες και λουλούδια

Κάθε μήνας έχει το δικό του λουλούδι του ίσως θα θέλατε να σας περιβάλλουν άνθη που έχουν σχέση με την ημερομηνία γέννησής σας. Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει παραδοσιακές και σύγχρονες σχέσεις:
Ιανουάριος – Γαρύφαλλο ή Γάλανθος
Φεβρουάριος – Βιολέτα ή Ηράνθεμο (νυχτολούλουδο)
Μάρτιος – Νάρκισσος ή Ασφόδελος
Απρίλιος – Μοσχομπίζελο ή Μαργαρίτα
Μάιος – Αγριόκρινο ή Λευκάγκαθα (Hawthorn)
Ιούνιος – Τριαντάφυλλο ή Αγιόκλημα
Ιούλιος – Δελφίνιο ή Νούφαρο
Αύγουστος – Παπαρούνα ή Γλαδιόλα
Σεπτέμβριος ― Αστράκι ή Περικοκλάδα
Οκτώβριος – Καλέντουλα ή Κόσμος
Νοέμβριος – Χρυσάνθεμο
Δεκέμβριος – Νάρκισσος ή Λιόπρινο (Ίληξ)
ν
Καταλαμβάνοντας έκταση 20 στρεμμάτων και με διαδρόμους μήκους 8 χιλιομέτρων, ο Λαβύρινθος του Reignac-sur-Indre στη Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου και τον επισκέπτονται ετησίως 85.000 άνθρωποι. Δημιουργήθηκε το 1996. Photo credit: Flickr CC BY-NC-SA 2.0
ν

Συμβολικές σημασίες των φυτών

Εκτός από το θρησκευτικό του συσχετισμό, κάθε λουλούδι έχει και μια συμβολική σημασία. Όλα τα φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για το διαλογισμό ή απλώς για να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για τη χαλάρωσή μας.
Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα φυτά, δέντρα και λουλούδια με θετική ή τυχερή συνεκδοχή συγκαταλέγονται τα εξής: αγιόκλημα (αφοσίωση, γενναιοδωρία, δεσμός αγάπης), αγράμπελη (επινοητικότητα, καλή τύχη για τις γυναίκες), αγριόκρινο (πίστη, σοφία, γενναιότητα), κάκτος (θάρρος, αντοχή), ανθοί της μηλιάς (συνεργασία, καλή τύχη), αστράκι (κομψότητα, αγάπη), βιολέτα (μετριοφροσύνη, απλότητα), γαρδένια (μυστική αγάπη, καλή τύχη για τους άνδρες), κόκκινο γαρύφαλλο (θαυμασμός, εκλέπτυνση), λευκό γαρύφαλλο (αγνότητα, θερμή αγάπη), δάφνη (δόξα, επιτυχία, καλή τύχη), δεντρολίβανο (αφοσίωση, πίστη, ισχυρή αγάπη), ζίννια (σκέψεις για απόντες φίλους), ηλιοτρόπιο (φόρος τιμής, αφοσίωση), θυμάρι (κουράγιο, δραστηριότητα), καμέλια (υπεροχή, σταθερότητα), κέδρος (αυτοπεποίθηση, προστασία, πρωτοβουλία), κερασιά (πλούτος, ευημερία, καλή μόρφωση), κισσός (δέσιμο, εσωτερική φιλία), κρίνος (αγνότητα, ταπεινοφροσύνη, ανανεωμένη χαρά), κρόκος / ζαφορά (χαρά, αισιοδοξία, δέσιμο), λεβάντα (πίστη, γλυκύτητα, αθάνατη αγάπη), λεμονιά (πάθος, σύνεση, τύχη), μαντζουράνα (άνεση, παρηγοριά, καλοσύνη), μανόλια (εξαίσια ομορφιά, γλυκύτητα), μαργαρίτα (ευγένεια, αθωότητα), μελισσόχορτο (συμπόνια, αγάπη), μη με λησμόνει (πιστή αγάπη, μνήμη που δεν πεθαίνει), μολόχα (εύθραυστη ομορφιά, τρυφερότητα), νούφαρο (ευχέρεια λόγου, πειστικότητα), οξιά (ευημερία, ευχάριστες αναμνήσεις), ορχιδέα (αγάπη που διαρκεί, ομορφιά), παιώνια (ίαση, ευτυχισμένος γάμος, ευημερία), πανσές (περισυλλογή), παπαρούνα (φαντασία, ονειροπόληση), πασχαλιά (νιάτα, αποδοχή, καλή τύχη για τις γυναίκες), πεύκο (γενναιότητα, αφοσίωση), πουράντζα (κουράγιο), σημύδα (φως, γονιμότητα), τουλίπα (τέλεια αγάπη, φαντασία), κόκκινο τριαντάφυλλο (αγάπη, επιθυμία, καλή τύχη για τις γυναίκες), λευκό τριαντάφυλλο (χάρη, αθωότητα, καλή τύχη για τις γυναίκες), φασκομηλιά (σοφία, εκτίμηση, υγεία, μακροζωία), φούξια (μας κάνει αξιαγάπητους), χρυσάνθεμο (μακροζωία, ευτυχία).
ν

 


Translate this post