Ανακαλύφθηκε μούμια σε ανέγγιχτο αιγυπτιακό τάφο

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μούμια 3.500 ετών ανακαλύφθηκε και ταυτοποιήθηκε σε τάφο που είχε μείνει ανέπαφος από ερευνητές και τυμβωρύχους στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Τεχνικοί της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου αποκαθιστούν την τυλιγμένη σε λινά υφάσματα μούμια που βρέθηκε στον νεοανακαλυφθέντα τάφο “Kampp 150” στην Ντράα Αμπούλ Νάγκα η νεκρόπολη του Λούξορ. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ανέπαφη μούμια σε τάφο που είχε μείνει ανεξερεύνητος στο Λούξορ της Άνω Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.
Δύο τάφοι είχαν ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1990 από τη Γερμανίδα αρχαιολόγο Φρεντερίκα Καμπ η οποία είχε φθάσει στην πύλη της εισόδου «ωστόσο δεν είχε ποτέ εισέλθει» διευκρίνισε το υπουργείο στο δελτίο τύπου.
Οι τάφοι ενδέχεται να χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου, που διήρκησε πολλούς αιώνες έως πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Μετά την ανακάλυψή τους οι τάφοι παρέμειναν «ανέγγιχτοι» έως τη στιγμή που μια νέα ομάδα αρχαιολόγων έδειξε ενδιαφέρον να ανασκάψει την περιοχή Ντράα Αμπούλ Νάγκα (Χώρα των Φιδιών), η οποία βρίσκεται κοντά στην περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου θάφτηκαν πολλοί φαραώ, συμπεριλαμβανομένου του Τουταγχαμών.
ν

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεν αλ-Ανάνι. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Στον πρώτο τάφο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, εκτός των ταφικών αντικειμένων, «μια μούμια τυλιγμένη σε λινό ύφασμα» η οποία, βάσει των ερευνών, ήταν «ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή μια προσωπικότητα με ισχύ» σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων.
Θα μπορούσε να πρόκειται για ένα πρόσωπο που ονομαζόταν Ντζεχούτι Μες, καθώς το όνομα αυτό είναι χαραγμένο σε έναν από τους τοίχους του νεκρικού θαλάμου.
Ωστόσο, ο τάφος θα μπορούσε επίσης να ανήκει στον αντιγραφέα Μαατί, το όνομα του οποίου όπως επίσης κι εκείνο της συζύγου του, Μέχι, αναγράφονται σε δεκάδες από τα ταφικά αντικείμενα που βρέθηκαν.
ν

Τεχνικοί αποκαθιστούν τη μούμια που ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη Ντράα Αμπούλ Νάγκα. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο τάφος περιέχει πολλά τεχνουργήματα, καθώς και μια απεικόνιση ενός προσώπου, ίσως του αδελφού του αποθανόντος, που εικονίζεται με επικήδειες προσφορές και λουλούδια προς τον αποθανόντα και τη σύζυγό του.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ-Ανάνι ανακοίνωσε τα νέα ευρήματα στο Λούξορ, στη νεκρόπολη Ντράα Αμπούλ Νάγκα.
ν

Πηγή: AFP

 


Translate this post