“Το φιλί του θανάτου” του Τραμπ στην Ιερουσαλήμ

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Youmagazine Newsroom

 

• Η αψυχολόγητη ενέργεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

• Ένας νεκρός και 200 τραυματίες σε συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η απόφαση Τραμπ απελευθερώνει τις δυνάμεις του χάους. Παλαιστίνιος διαδηλωτής εκσφενδονίζει πέτρες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών στη Ραμάλα, 10 χλμ. βόρεια της Ιερουσαλήμ. Photo: AFP / Abbas Momani. Πηγή: Supplied
ν

ΟΠΩΣ αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και πλαστικές σφαίρες, στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, 11 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών και άλλοι 20 από πλαστικές. Ένας από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σήμερα Παρασκευή, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όταν δυνάμεις των Ισραηλινών  συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους διαδηλωτές, μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200. 

Η ταυτότητα του πρώτου νεκρού έγινε γνωστή από το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας. Λίγη ώρα αργότερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και δεύτερο νεκρό, δίχως να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, οι Παλαιστίνιοι ανακάλεσαν την ανακοίνωσή τους, λέγοντας πως ο δεύτερος άνδρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει καταλήξει.

ν

Οι καπνοί από την καύση ελαστικών καλύπτουν τους εξαγριωμένους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με τα ισραηλινά στρατεύματα στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, στις 7 Δεκεμβρίου 2017. Photo: AFP / Abbas Momani. Πηγή: Supplied
ν

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στις πόλεις της Δυτικής Όχθης –Ραμάλα, Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Ναμπλούς, Τζένιν– αλλά και στην Λωρίδα της Γάζας και την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι αποτέλεσμα της απόφασης Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας με πέτρες, βάζοντας φωτιές και καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες στην έναρξη των «τριών ημερών οργής» ως αντίδραση στην «ιστορική απόφαση» όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος Τραμπ, «φιλί του θανάτου» όπως την αποκάλεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς φοβούνται ότι θα πυροδοτήσει νέες τρομοκρατικές ενέργειες.
ν

Παλαιστίνιος διαδηλωτής φορώντας το προσωπείο του Γκάι Φωκς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τα ισραηλινά στρατεύματα στη Χεβρώνα. Photo: AFP / Hazem Bader. Πηγή: Supplied
ν

Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη. Photo: AFP / Jaafar Ashtiyeh. Πηγή: Supplied
ν

Στη Βηθλεέμ οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με κανόνια νερού και δακρυγόνα πριν τις επερχόμενες χριστουγεννιάτικες γιορτές. Τα καταστήματα και τα σχολεία σε όλη την περιοχή έκλεισαν, με τον ισραηλινό στρατό να έχει φέρει επιπλέον στρατεύματα για να ελέγξει την κατάσταση.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν κηρύξει γενική απεργία σήμερα Παρασκευή, όπου αναμένονται ογκώδεις διαδηλώσεις και γενικευμένη σύρραξη με τους Ισραηλινούς.
Παρά την καταδίκη της απόφασης Τραμπ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τον ισλαμικό κόσμο και παρά το γεγονός ότι η απόφαση των Αμερικανών αναμένεται να υλοποιηθεί το 2021, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι πια πρόεδρος, τίποτε δεν φαίνεται ικανό να αναχαιτίσει τις συγκρούσεις που θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και μπορεί να οδηγήσουν σε εκατόμβη νεκρών.
ν

Ισραηλινά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να ελέγξουν την κατάσταση. Photo: AFP / Abbas Momani. Πηγή: Supplied

ν


ν

 


Translate this post