Η σωστή διατροφή σύμφωνα με το ζώδιό σας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

ΖΩΔΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από την Έλλη Άμποτ

 

Δείτε ποιες τροφές σας ταιριάζουν στο στοιχείο σας και ποιες να αποφεύγετε, ώστε να έχετε διαρκή υγεία και ευζωία.

ν

Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ κατατάσσει τα δώδεκα ζώδια σε ομάδες με ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό το είδος ομαδοποίησης, που αφορά την ιδιοσυγκρασία τους, γίνεται με βάση τα τέσσερα στοιχεία – της Φωτιάς, της Γης, του Αέρα και του Νερού.
Ζώδια της Φωτιάς: Κριός, Λέων και Τοξότης. Θεωρείται ότι έχουν περισσότερη ενέργεια από τα άλλα ζώδια. Είναι φλογερά, μανιώδη, ενθουσιώδη και αυθόρμητα. Στην κατάχρησή τους είναι αρχηγικά, νευρικά και πολύ πιεστικά.
Ζώδια του Αέρα: Δίδυμοι, Ζυγός και Υδροχόος. Ακολουθούν αμέσως μετά, αν και το πιο ισχυρό χαρακτηριστικό τους είναι αυτό της άμεσης αντίδρασης στους εξωτερικούς παράγοντες. Έχουν άνεση στην επικοινωνία, τείνουν να είναι διανοούμενα και μπορούν να χειρίζονται την αφηρημένη λογική. Είναι αντικειμενικά, ιδεαλιστικά και χωρίς προκαταλήψεις. Στην κατάχρησή τους μπορεί να είναι ψυχρά και μη πρακτικά.
Ζώδια του Νερού: Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες. Είναι περισσότερο πλαστικά και διαισθητικά από τα υπόλοιπα. Είναι ευαίσθητα, δεκτικά και έχουν βάθος. Τείνουν να έχουν περιόδους κακοκεφιάς και επηρεάζονται εύκολα από το περιβάλλον. Αντιπροσωπεύουν το νερό στις τρεις μορφές του: ο Καρκίνος είναι η υγρή μορφή, ο Σκορπιός η παγωμένη και οι Ιχθύες η αέρια μορφή. Στην κατάχρησή τους παρασύρονται από τα πάθη τους, είναι μεμψίμοιρα και διστακτικά.
Ζώδια της Γης: Ταύρος, Παρθένος και Αιγόκερως. Έχουν μεγάλη αντοχή και σταθερότητα, αλλά τους λείπει η σπινθηροβόλα δύναμη των ζωδίων της Φωτιάς ή του Αέρα. Είναι πρακτικά, αξιόπιστα, συντηρητικά και αισθησιακά. Τους αρέσουν οι υλικές ανέσεις και έχουν καλές αναρρωτικές δυνάμεις. Στην κατάχρησή τους μπορεί να είναι βαρετά και πολύ υλιστικά.
Τα ίδια τα στοιχεία δεν είναι σταθερά, αλλά βρίσκονται σε διαρκή αλλαγή. Κατά συνέπεια, η διατήρηση της καλής υγείας είναι μια διαδικασία συνεχούς παρακολούθησης και προσαρμογής στις αλλαγές.
Όλοι περνάμε περιόδους κατά τις οποίες μπορεί να έχουμε πλεόνασμα ή έλλειψη του στοιχείου στο οποίο ανήκουμε και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας επίσης ότι μπορεί να έχουμε ένα από τα τέσσερα στοιχεία σε αφθονία στον γενέθλιο χάρτη μας, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα το στοιχείο του ζωδίου μας. Επίσης, μπορεί κάποιο στοιχείο να απουσιάζει.
Ας δούμε τις τέσσερις ομάδες αναλυτικά.

ν

Ζώδια της Φωτιάς: Κριός, Λέων, Τοξότης


ν

Η φωτιά κυβερνά τη λειτουργία της πέψης, το «κάψιμο» ή την απορρόφηση της τροφής. Η φωτιά, επίσης, καθαρίζει το σύστημα καίγοντας τις τοξίνες, τα μικρόβια, τα βακτηρίδια και τους μύκητες. Τα ζώδια της φωτιάς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες με επιτυχία. Ο οργανισμός τους έχει μια φυσική τάση προς τις υψηλές θερμοκρασίες.

Υψηλά επίπεδα Φωτιάς

Όταν τα ζώδια της Φωτιάς βρίσκονται εκτός ισορροπίας έχουν την τάση να εξαντλούνται μέχρι τελικής πτώσης. Το πλεόνασμα της φωτιάς εκφράζεται με ανυπομονησία και οργή ή μεταφράζεται σαν υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, έλκος ή φλεγμονές. Για να επανέλθει ξανά η ισορροπία προτιμούνται οι τροφές που είναι κρύες, υγρές και «βαριές» ή αυτές που απορροφούνται αργά από τον οργανισμό.
Προτιμήστε: Σιτηρά και λαχανικά με ρίζες.
Αποφύγετε: Καυτερά φαγητά και το κόκκινο κρέας.
Αγωγή: Βότανα όπως το χαμομήλι, το μελισσόχορτο, το skullcap (ιθαγενές βότανο της βόρειας Αμερικής, τονωτικό των νεύρων) και η βαλεριάνα.

Χαμηλά επίπεδα Φωτιάς

Όταν τα επίπεδα της Φωτιάς είναι χαμηλά, τότε ίσως υπάρξει δυσκολία στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Η χώνεψη και η απορρόφηση των τροφών δεν είναι επαρκής. Τρώτε τροφές που είναι καυτερές, ελαφριές, ξηρές και αρωματικές. Αποφύγετε το κρύο φαγητό.
Προτιμήστε: Λεμόνι, γιαούρτι, πικρά χόρτα και μουστάρδα.
Αποφύγετε: Γαλακτοκομικά και κρέας.
Αγωγή: Τροφές που διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, όπως το πιπέρι καγιέν, η μουστάρδα, το γαρύφαλλο, το σκόρδο και η πιπερόριζα.
ν

Ζώδια του Αέρα: Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος


ν

Ο αέρας κυβερνά το νευρικό σύστημα και το κυκλοφορικό, καθώς και τις λειτουργίες της κίνησης, της περίσταλσης (λειτουργία της πέψης), της ούρησης και της αναπνοής. Τα άτομα που ανήκουν σε ζώδια του αέρα διεγείρονται εύκολα από τους εξωτερικούς παράγοντες και διαθέτουν ένα γρήγορο και εξαιρετικά ευαίσθητο νοητικό σύστημα. Μπορούν να χάσουν εύκολα την ισορροπία τους και να φτάσουν στην υπερβολή.

Υψηλά επίπεδα Αέρα

Το υπερδραστήριο και ανήσυχο μυαλό, καθώς και η νευρική εξάντληση είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα για όσους έχουν υπερβολή του στοιχείου αυτού. Άλλα συμπτώματα είναι η ξηρότητα στο δέρμα, τα μαλλιά και τους βλεννογόνους, η αϋπνία και η απώλεια μνήμης εξαιτίας της υπερφόρτωσης του μυαλού. Τα άτομα αυτά ωφελούνται από τακτικά διαλείμματα ησυχίας, όπου δεν θα δέχονται σχεδόν κανένα ερέθισμα από το περιβάλλον, έτσι ώστε να επιτρέψουν στο νευρικό τους σύστημα να ανανεωθεί και να ανασυσταθεί.
Προτιμήστε: Λαχανικά στον ατμό, ξηρούς καρπούς και κρουτόνς.
Αποφύγετε: Ωμές τροφές, σιτηρά, ρίζες, τροφές με μαγιά και ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Αγωγή: Η λήψη ενζύμων θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τις τροφές.

Χαμηλά επίπεδα Αέρα

Όταν τα επίπεδα του Αέρα είναι χαμηλά, η ροή της ενέργειας στο σώμα δεν είναι ομαλή. Ένα αδύναμο νευρικό σύστημα ενισχύεται από συμπληρώματα διατροφής μετάλλων, όπως είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ωφελούν επίσης και τα ενισχυτικά του κυκλοφορικού συστήματος. Τρώτε άφθονες ωμές τροφές, χυμούς λαχανικών και φύτρα σπόρων, όπως άλφα-άλφα και φασολιών σόγιας. Η βρώμη σε οποιαδήποτε μορφή, πλιγούρι ή νιφάδες, είναι ιδιαίτερα τονωτική για τα νεύρα, χωρίς να έχει κατασταλτική δράση.
Προτιμήστε: Τζίνγκο μπιλόμπα (θεραπευτικό βότανο), πιπέρι καγιέν, σκόρδο, πιπερόριζα, γιαούρτι και κεφίρ (φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν).
Αγωγή: Ρίζα πικραλίδας (dandelion) ή αγγοστούρα (angostura, φαρμακευτικό φυτό).

ν

Ζώδια του Νερού: Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες


ν

Το στοιχείο του νερού ορίζει το αναπαραγωγικό και λεμφικό σύστημα, καθώς και τα υγρά του σώματος, όπως το αίμα, η βλέννα και η λέμφος. Το νερό λιπαίνει, «ξεπλένει» και ψύχει το σώμα. Οι εκπρόσωποι των ζωδίων του Νερού είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο περιβάλλον, ειδικά στους μύκητες, τα βακτήρια και τους ιούς. Τα προβλήματα υγείας στα άτομα αυτά συνήθως έχουν να κάνουν με τη συναισθηματική τους κατάσταση. Είναι πολύ εύκολο γι’ αυτούς να απορροφήσουν την αρνητική ενέργεια των άλλων. Έχουν την τάση να γίνονται «κατά φαντασία ασθενείς» και συνήθως μεγαλοποιούν τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Οι ενοχλήσεις τους επιστρέφουν κατά διαστήματα.

Υψηλά επίπεδα Νερού

Τα άτομα αυτά έχουν αργή πέψη, μικρή αφομοίωση της τροφής και αργό μεταβολισμό. Το πλεόνασμα του στοιχείου αυτού μπορεί να πάρει τη μορφή βλέννας, κύστης, όγκου ή πρηξίματος. Μπορεί επίσης να εκφραστεί σαν συστηματική μυκητίαση και συχνά προκαλεί προβλήματα βάρους. Οι αλλαγές στη δίαιτα από μόνες τους δεν βοηθούν ιδιαίτερα∙ χρειάζεται προσπάθεια για να βελτιώσουμε το μεταβολισμό, να μειώσουμε τη λήψη των υγρών και να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα. Όσο αφορά τη διατροφή, οι καλύτερες τροφές είναι αυτές που είναι καυτές, ξηρές και ελαφριές.
Προτιμήστε: Λαχανικά στον ατμό, φασόλια και φρούτα.
Αποφύγετε: Λιπαρές τροφές, γαλακτοκομικά, γλυκά, ζυμωμένα τρόφιμα, ψωμί και αλάτι.
Αγωγή: Φασκόμηλο, τσάι του βουνού, βασιλικός και θυμάρι. Διουρητικά, όπως ο μαϊντανός, ο αρκτοστάφυλος (uva ursi), το αγριοκυπάρισσο (juniper berries), το σκόρδο και τα φύλλα ελιάς.

Χαμηλά επίπεδα Νερού

Οι οργανισμοί αυτοί παρουσιάζουν προβλήματα στην απομάκρυνση τοξινών, καθώς και στην εσωτερική λίπανση του οργανισμού, κάτι που είναι απαραίτητο για τις αρθρώσεις και το υγιές δέρμα. Έχουν μια τάση προς την ακαμψία και την αφυδάτωση, ενώ έχουν προβλήματα με τον ύπνο. Υποφέρουν από συμπτώματα παρόμοια με αυτά του πλεονάσματος του Αέρα, δηλαδή με τη ξηρότητα του δέρματος και των μαλλιών και την φτωχή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Ίσως επειδή δυσκολεύονται να δεχτούν τη συναισθηματική φροντίδα των άλλων.
Ωφελούνται από τα μπάνια, από τη λήψη άφθονων υγρών και από τη ζωή κοντά στη θάλασσα. Τα πεπόνια, τα αγγούρια και άλλα ζουμερά και φρέσκα λαχανικά θα βοηθήσουν πολύ τον οργανισμό τους. Αντίθετα, δεν τους ωφελεί η αυστηρή δίαιτα και η υπερβολική έκθεση στη ζέστη και τον ήλιο. Το καλοκαίρι θα πρέπει να αναπληρώνουν το αλάτι που χάνουν με τον ιδρώτα.
Προτιμήστε: Σιτάρι, ρύζι, βρώμη, γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικά σάκχαρα.
Αποφύγετε: Φασόλια και φυσικά διουρητικά, όπως τα καρότα, το σέλινο, το λάχανο και τα σπαράγγια.
Αγωγή: Γλυκόριζα που την γλυκαίνετε με μέλι, χυμοί φρούτων.

ν

Ζώδια της Γης: Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως


ν

Η Γη κυβερνά το σκελετικό σύστημα και τις λειτουργίες αποβολής άχρηστων ουσιών από το σώμα. Το στοιχείο της γης είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη, αναπαραγωγή και επούλωση του ιστού. Τα ζώδια που ανήκουν στη Γη έχουν τάση προς την παχυσαρκία, την ανάπτυξη όγκων και τις αδενικές διαταραχές. Η μεγάλη κατανάλωση τροφής και τα παχυντικά φαγητά δημιουργούν πλεόνασμα του στοιχείου αυτού, κάτι που ενισχύεται από την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή. Οι εκπρόσωποι των ζωδίων αυτών έχουν συχνά πολύ ωραία δόντια, δυνατά αισθητήρια όργανα και πολύ καλή σχέση με όλες τις γεωργικές εργασίες. Διαθέτουν δύναμη, αντοχή και πείσμα. Είναι πιο ανθεκτικοί απέναντι σε κρυολογήματα από τα ζώδια της Φωτιάς ή του Αέρα.

Υψηλά επίπεδα Γης

Το πλεόνασμα στο στοιχείο της Γης προκαλεί μια βαριά αίσθηση και μια νωθρότητα στον οργανισμό. Τα άτομα αυτά συχνά πρέπει να κάνουν αγώνα για να νικήσουν την αδράνεια. Η πέψη και ο μεταβολισμός τους είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αντίθετα, αυξάνεται η μάζα του ιστού κι έτσι μπορεί να έχουν παχύ δέρμα, σκλήρωση κατά πλάκας, καταθέσεις ασβεστίου, όγκους και αυξημένη τριχοφυΐα στο δέρμα.
Προτιμήστε: Φρουτοσαλάτες, λάχανα, λαχανικά στον ατμό με καρυκεύματα, χυμούς, σούπες και τσάγια.
Αποφύγετε: Τις παχυντικές τροφές.
Αγωγή: Πικρά τονωτικά, όπως είναι η γεντιανή (αγριοπιπεριά) και το Swedish bitters, τα καυτερά μπαχαρικά όπως είναι η πιπερόριζα, το μαύρο πιπέρι και το καγιέν.

Χαμηλά επίπεδα Γης

Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα του στοιχείου της Γης χρειάζεται να αποκτήσουν μια αίσθηση «γείωσης». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν λίγο πιο υπεύθυνοι γιατί έχουν την τάση να αγνοούν το σώμα και τον οργανισμό τους. Μπορεί να μην έχουν αναπτύξει επαρκή συναίσθηση των αναγκών τους. Χρειάζονται μια ρουτίνα που θα τους σταθεροποιήσει και θα τους χαρίσει μια αίσθηση ασφάλειας. Χρειάζονται περισσότερο ύπνο από όλους τους άλλους τύπους και ωφελούνται από τη φυσική επαφή με το στοιχείο της γης.
Προτιμήστε: Κρέας, πατάτες, φυσικά δημητριακά, ρίζες, γαλακτοκομικά, λαχανικά στον ατμό, τυρί, βούτυρο, ζάχαρη και λάδι.
Αποφύγετε: Φρούτα και ωμές τροφές.
Αγωγή: Γλυκόριζα και ολισθηρή λεύκα (Λευκή η μέλαινα – Populus nigra), φύκια, τζίνσενγκ, αστράγαλος (βότανο με αντιοξειδωτική δράση) και ασβαγκάντα (ashwagandha, τονωτικό βότανο).
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post