Πώς θα κάνετε αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα του 2017

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 γίνεται μέσω του TAXISnet. Ποιοι και πώς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

ν

ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Οι δικαιούχοι εντός των επόμενων ημερών θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται στο TAXISnet, όπου έχει ήδη διαμορφωθεί ειδική φόρμα.
Για την αίτηση οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος θα πρέπει να μπουν στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κάνοντας “κλικ” ΕΔΩ, καθώς η εφαρμογή για την αίτηση θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται, ότι το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
ν

Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Προσοχή: το ποσό των 720 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί το Δεκέμβριο σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και όχι σε άτομα. Η συγκεκριμένη παροχή είναι διαφορετική από τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι λόγω της παράνομης παρακράτησης των εισφορών.
Το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα διανεμηθεί με τη μορφή μιας εφάπαξ έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε νοικοκυριά, δηλαδή άγαμους φορολογούμενους, έγγαμους χωρίς παιδιά και οικογένειες με παιδιά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 5.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, σύμφωνα με τα νέα διορθωμένα κριτήρια.
Αυτό σημαίνει υψηλότερα ποσά μερίσματος, τα οποία κυμαίνονται από 450 έως 1.350 ευρώ και προορίζονται για τα πλέον φτωχά νοικοκυριά, ώστε να είναι σε θέση να τα εισπράξουν πολλοί περισσότεροι δικαιούχοι.
Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
ν

Παραδείγματα
ν

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν ειδική αίτηση μέσω του συστήματος TAXISnet διαφορετικά δεν θα λάβουν το βοήθημα αυτό ακόμα και αν το δικαιούνται.
Εξαίρεση αποτελούν όσοι είναι άνω των 70 ετών και λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ. Αυτοί δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση. Εφόσον πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα τους καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αυτό αφορά όμως μόνο όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.
Η ειδικά διαμορφωμένη φόρμα, που ακόμα δεν είναι σε λειτουργία, θα ζητά την συμπλήρωση αρκετών φορολογικών στοιχείων όπως και στοιχείων κοινωνικής κατάστασης.
ν

 


Translate this post