Δείτε πώς πετάει μια πεταλούδα για πρώτη φορά (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Η μεταμόρφωση ενός λεπιδόπτερου από τη γέννηση, σε μορφή κάμπιας, έως τη στιγμή που γίνεται χρυσαλίδα και τελικά ενήλικη πεταλούδα.

• Δείτε το εκπληκτικό βίντεο του National Geographic στο τέλος του άρθρου.

Η μεταμόρφωση μιας πεταλούδας από τη στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφη), είναι τεράστια. Πηγή: National Geographic
ν

ΑΠΟ ΤΗΝ κάμπια στη χρυσαλίδα, οι πεταλούδες είναι σύμβολο αναγέννησης, ευτυχίας και χαράς. Οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.
Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας.
Σύμφωνα με έναν όμορφο μύθο, ο δημιουργός ένιωσε θλίψη για τα παιδιά, όταν συνειδητοποίησε ότι το πεπρωμένο τους ήταν να γεράσουν και να γίνουν αδύναμα πλάσματα. Μάζεψε, λοιπόν, τα όμορφα χρώματα από διάφορες πηγές όπως το φως του ήλιου, τα φύλλα, τα λουλούδια, και ο ουρανός. Έβαλε τα χρώματα σε ένα μαγικό σακούλι και το παρουσίασε στα παιδιά. Όταν εκείνα το άνοιξαν, οι χρωματισμένες πεταλούδες πέταξαν έξω ελεύθερες, γοητεύοντας τα παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ τίποτα τόσο όμορφο. Οι πεταλούδες τραγούδησαν κι έκαναν τα παιδιά ακόμα πιο ευτυχισμένα. Όμως, τα πουλιά παραπονέθηκαν στο δημιουργό γιατί οι πεταλούδες ήταν τόσο όμορφες και μπορούσαν να τραγουδούν όπως τα πουλιά. Για αυτό ο δημιουργός απέσυρε από τις πεταλούδες τη δυνατότητα να τραγουδούν. Από τότε, αν και όμορφες, παραμένουν σιωπηλές.
Στο ντοκιμαντέρ του National Geographic που ακολουθεί, βλέπουμε μέσα σε ένα λεπτό τα στάδια της εκπληκτικής μεταμόρφωσης μιας κάμπιας σε πεταλούδα που φυσιολογικά διαρκεί 115 ημέρες. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από τον κινηματογραφιστή Filipe DeAndrade στην Κόστα Ρίκα. Το μπλε χρώμα των φτερών της πεταλούδας δεν είναι στην πραγματικότητα μπλε, αλλά αποτέλεσμα των παιχνιδιών του φωτός όπως αντανακλάται πάνω στα λέπια που καλύπτουν τα δύο ζεύγη φτερών.
ν

See a Brilliant Blue Butterfly Take Flight for the First Time

ν

ν

 


Translate this post