Τραυματισμένη βγαίνει η Ισπανία από το δημοψήφισμα

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

844 τραυματίες, από τους οποίους δύο σε σοβαρή κατάσταση, από τις βάρβαρες επιθέσεις των Ισπανών αστυνομικών εναντίον των Καταλανών ψηφοφόρων.
ν

ν

ΣΤΗΝ πολιτισμένη Ευρώπη, στην κοπτόμενη για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ισπανία του φλαμένγκο και των καλλιτεχνών, οι χθεσινές βίαιες επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον όσων πήγαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Καταλονία, επιβεβαιώνει αυτό που έχει λεχθεί από παλιά, ότι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης και εχθρός του λαού είναι το Κράτος με βοηθό και συμπαραστάτη του τη Βία.
Οι Καταλανοί αγωνίζονται από την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο για την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. Όμως η χθεσινή κρίση είναι η μεγαλύτερη που γνώρισε η Ισπανία εδώ και δεκαετίες. Και σίγουρα θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε όλη τη χώρα.
ν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ν

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, πάντως δήλωσε πως η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 761 πολιτών, ενώ στη μοναδική επίσημη αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών μέχρι στιγμής, ο Γκι Φερχόφσταντ υπογράμμισε πως παρότι δεν θέλει να αναμειχθεί σε εσωτερικά ζητήματα της Ισπανίας, καταδικάζει απόλυτα όσα έγιναν σήμερα στην Καταλωνία. 
ν


ν

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης χαρακτήρισε τον Ραχόι «δειλό»

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.
«Ξεπέρασε όλα τα όρια, είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του. Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία σημειωτέον αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, εκτός των εκατοντάδων πολιτών, έχουν τραυματιστεί και 12 Ισπανοί αστυνομικοί, ενώ οι αρχές έβαλαν «λουκέτο» σε πάνω από 300 εκλογικά κέντρα.
ν

Αστυνομικοί παραβιάζουν την είσοδο εκλογικού τμήματος κοντά στη Χιρόνα.
ν

O πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος «ενός κράτους βίας» χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».
Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση και την αστυνομία, για την άσκηση βίας κατά των πολιτών της Καταλωνίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος, αποκηρύσσει το σημερινό έγκλημα κατά της δημοκρατίας. Αναφερόμενος στην αστυνομική βία κατά των πολιτών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα γίνονται σε βάρος της δημοκρατίας. «Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.
ν

Μια ψηφοφόρος εξέρχεται θριαμβικά από ένα εκλογικό κέντρο έχοντας καταφέρει να ψηφίσει.
ν

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ δήλωσε νωρίτερα το πρωί ότι το 73% των εκλογικών τμημάτων κατάφεραν να ανοίξουν. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για υπομονή καθώς, όπως είπε, το δίκτυο υπολογιστών που διαχειρίζεται τα αποτελέσματα δέχεται διαρκώς «επιθέσεις».

 


Translate this post