Βακτήριο χολέρας στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου!

Κατηγορία Ιατρικά

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  |  Ενημ. 20/10/2017

Youmagazine Newsroom

 

Το βακτήριο της χολέρας ανιχνεύθηκε στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, το βακτήριο της χολέρας ανιχνεύθηκε στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου. Αυτό έδειξε η καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει στην αποθήκη τροφίμων εδώ και μήνες από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου.
«Στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων εδώ και έξι μήνες τρέχουν νερά. Διαμαρτύρεται συνεχώς το σωματείο και οι εργαζόμενοι. Η διοίκηση δεν αποκατέστησε τη βλάβη. Το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Τα νερά συνεχίζουν να τρέχουν», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η χολέρα είναι μια βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων. Η νόσος συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
«Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου. Για τα χαλασμένα κλιματιστικά που τρέχουν νερά. Για τους διαλυμένους τοίχους και τα μπάνια. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση-καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.
ν

Η απάντηση του Διοικητή του νοσοκομείου Έλενα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Βεζυράκης αναφέρει: «Στις 05/10/2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη  από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.
»Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική, η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).
»Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.
Άμεσα επίσης ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20/10/2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που  υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».
ν

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν τεκμηριώνεται η εμφάνιση χολέρας

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών μπαίνουν οι καταγγελίες για την εμφάνιση χολέρας στο νοσοκομείο-μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου.
Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος μετά από σχετικό έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο διευκρινίζεται ότι δεν τεκμηριώνεται η εμφάνιση χολέρας στο μαιευτήριο, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί αν τυχόν διαπράχθηκε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Στο έγγραφό του αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι «με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

 


Translate this post