Ποιες τροφές μας κάνουν όμορφους ή άσχημους

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Υπάρχουν τροφές που μας κάνουν όμορφους και άλλες που μας ασχημαίνουν. Φαίνεται πως το είδος της τροφής επιδρά όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην εμφάνισή μας.

Το είδος του φαγητού που τρώμε επηρεάζει δραστικά την εμφάνισή μας. Image: Supplied
ν

ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011, ο καθηγητής της Ιατρικής Στέφανος Kαραγιαννόπουλος, με το βιβλίο του «Είμαστε ό,τι τρώμε», αποκάλυψε όλα τα μυστικά της σωστής διατροφής για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της φθοράς από το χρόνο. Τώρα μια νέα μελέτη λέει πως ό,τι βάζουμε στο σώμα μας, κυρίως στον γαστρεντερικό σωλήνα, έχει βαθιά επίδραση στην εμφάνισή μας.
Η Ρόμπιν Τσάτκαν (Robynne Chutkan), γαστρεντερολόγος, επίκουρος καθηγήτρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Τζορτζτάουν και ιδρύτρια του Digestive Center for Women στην Ουάσιγκτον, λέει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που τρώμε και στην εμφάνισή μας.
«Διαταραχές του δέρματος, όπως η ροδόχροη ακμή (κοινώς ροζακιά), την οποία πολλοί άνθρωποι συγχέουν με την ακμή, είναι ένα καλό παράδειγμα», λέει. «Η ροζακιά προκαλεί μικρές αγγειακές δυσμορφίες στο δέρμα του προσώπου, κυρίως των γυναικών, και πολλοί προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα – τοπική εφαρμογή μετρονιδαζόλης, κλινδαμυκίνης ή ερυθρομυκίνης και τετρακυκλίνες από του στόματος.
»Η ροζακιά είναι στην πραγματικότητα μια αυτοάνοση ασθένεια και, όπως τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι την προκαλεί. Υπάρχει όμως μια πολύ ισχυρή σύνδεση με αυτό που ονομάζεται δυσβίωση, μια βακτηριακή ανισορροπία που οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των λάθος βακτηρίων στο έντερο.
»Επεμβαίνοντας στη διατροφή ορισμένων ασθενών μου, παρατήρησα πως όταν απομακρύνθηκαν από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις αμυλώδεις, ζαχαρούχες και βιομηχανικά τροποποιημένες τροφές και επανήλθαν στον φυσικό τρόπο διατροφής, το δέρμα τους καθάριζε από τα κόκκινα στίγματα.
»Το δέρμα μας, επομένως, είναι ο καθρέφτης αυτών που τρώμε», καταλήγει η δρ. Τσάτκαν.
ν

Το φαγητό των όμορφων ανθρώπων. Image: Supplied
ν

Η ευδαιμονία του εντέρου

Στο βιβλίο της με τίτλο “Gutbliss: A 10-Day Plan to Ban Bloat, Flush Toxins, and Dump Your Digestive Baggage” η δρ. Τσάτκαν εξηγεί γιατί είμαστε ό,τι τρώμε.
«Υπάρχει ένα κεφάλαιο που επιγράφεται “Η Πεντάμορφη και το Τέρας”. Σε αυτό περιγράφεται το πώς ό,τι βάζετε στο σώμα σας, κυρίως στον γαστρεντερικό σωλήνα, επηρεάζει την εμφάνισή σας. Αναφέρομαι σε αυτό σαν την ‘’ευδαιμονία του εντέρου’’. Βέβαια, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα έντερα δεν είναι τόσο όμορφα, σχετίζονται όμως άμεσα με την κατάσταση της υγείας μας.
»Η ευεξία του πεπτικού συστήματος και το να έχετε έναν ευτυχισμένο γαστρεντερικό σωλήνα σχετίζεται με το τι τρώτε και με το πώς ζείτε, δεδομένου ότι οι περισσότερες ασθένειες δεν πέφτουν από τον ουρανό».
Το βιβλίο της δρος Τσάτκαν περιέχει συμβουλές παρόμοιες με αυτές που δίνει στους ασθενείς της.
«Δεν προτείνω κάποια τέλεια δίαιτα. Απλώς το να μειώσουμε την κατανάλωση των ζαχαρούχων τροφών, να μην τρώμε τροφές που περιέχουν γλουτένη, να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να κάνουμε κάποιες κοιλιακές ασκήσεις για να απαλλαγούμε από τα αέρια, είναι ότι συστήνω».
Όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες, η δρ. Τσάτκαν παρατηρεί ότι κατά 80 τοις εκατό είναι τοξικές και μόνο κατά 20 τοις εκατό φυσικές. Και προτείνει να σκεφτούμε την αντιστροφή των ποσοστών αυτών.
«Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτές τις υγιεινές συνήθειες περίπου στο 80 τοις εκατό του χρόνου σας, και στο υπόλοιπο 20 τοις εκατό μπορείτε να έχετε κάτι που δεν θα είναι μεν το καλύτερο, αλλά θα το απολαύσετε. Δεν πρέπει να γίνουμε άκαμπτοι και να προσέχουμε συνεχώς τι τρώμε. Απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τον περισσότερο καιρό».
ν

 


Translate this post