Σε ποιες τροφές λέμε «Ναι» και σε ποιες «Όχι»

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν έχετε αμφιβολίες για το αν πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, δείτε τι έχει να σας πει η διατροφολόγος Έλενα Τρουλλίδου.

24251j5jk16jk16u167
v

44251j5jk16jk16u180Η ΕΛΕΝΑ Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, εξειδικευμένη σε θέματα παχυσαρκίας και παιδικής διατροφής, αθλητικής διατροφής, αδυνατίσματος κτλ., είναι ιδρυτής του διαιτολογικού κέντρου mydietspot Health Center, που έχει ως σκοπό την προαγωγή της Δημόσιας Υγεία. H εμπειρία της Έλενας, έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία νέων καινοτόμων ιδεών. Οι Διαδραστικές Εφαρμογές που έχουν ενταχθεί στην ιστοσελίδα του Κέντρου είναι μόνο μερικές από αυτές. Το κέντρο διαθέτει επίσης επιστημονικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές γνώσεις και εργασιακή εμπειρία της Έλενας μπορεί να εγγυηθεί μοναδικά αποτελέσματα για τον κάθε πελάτη.
Επίσης αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη των Peace Players International όπου εκπαιδεύει παιδιά ηλικίας 8-18 ετών σε θέματα υγείας και σωστής διατροφής σε διακοινοτικά προγράμματα καλαθοσφαίρισης. Διδάσκει Διαιτολογία και Διατροφή στο Susini College από το 2007.
– Το ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι συνώνυμο της καλής υγείας είναι πλέον αυτονόητο. Σε τι συνίσταται, όμως, η σωστή και υγιεινή διατροφή;
– Συνιστάται η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με πολλά όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Χρησιμοποιείται με μέτρο ελαιόλαδο (2-4 κουταλιές ημερησίως) σε καθημερινή βάση. Περιορισμός υπερβολικών μερίδων. Μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων για να κάνουμε έξυπνες επιλογές γρήγορα και εύκολα. Αναγνωρίζουμε τα διάφορα είδη λίπους κατά την επιλογή των τροφίμων. Με την επιλογή πολυακόρεστων (π.χ. σολομός, καρύδια) ή μονοακόρεστων (ελαιόλαδο, αβοκάντο, σησάμι) λιπιδίων, μπορείτε να κρατήσετε τα κορεσμένα (ζωικά) και την χοληστερόλη χαμηλά στην διατροφή. 
– Πότε είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής; 
– Υπάρχουν μερικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού αλλά δεν μπορεί το σώμα μας να τα συνθέσει κι επομένως χρειάζεται εξωγενής πρόσληψη. Όσον αφορά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού του λίπους συχνά συνιστώνται διατροφικά συμπληρώματα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία της όρασης και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες συστήνονται τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη).
– Πρέπει να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε;
– Σε μερικά άτομα το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο, ιδιαίτερα αν δεν αθλούνται ή ακόμα τους χειμερινούς μήνες όπου δεν υπάρχει εφίδρωση. Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Μας ενυδατώνει, βοηθά σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, ξηροδερμίας και είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Επομένως κρίνεται απαραίτητο να «εκπαιδεύσουμε» τον οργανισμό μας να καταναλώνει όσο το δυνατό περισσότερο νερό. Η πρόσληψη είναι ανάλογη της πρόσληψης θερμίδων (περίπου 1 ml νερού ανά 1 kcal θερμιδικής πρόσληψης). Συνήθως στις γυναίκες κυμαίνεται στο 1,5 L και στους άνδρες στα 2 L.
– Πόσο σημαντική είναι στην υγεία μας η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους;
– Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους για το ύψος και την ηλικία μας είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών (καρδιαγγειακών, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης), την ομαλή ορμονική λειτουργία και την διατήρηση αποθεμάτων σημαντικών συστατικών του οργανισμού (σίδηρος). Ο πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε αν είμαστε στα όρια του φυσιολογικού, υγιούς βάρους είναι ο Δείκτης Μάζας (ΔΜΣ). Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά διά του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα, με συνιστώμενες τιμές μεταξύ 18,5-24,9 [ΔΜΣ = Βάρος (kg) / Ύψος² (m²)].
– Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πρακτικές συμβουλές διατροφής για την προστασία της καρδιάς;
–Υπάρχουν ορισμένες τροφές στις οποίες λέμε απερίφραστα Ναι. Ναι, λοιπόν, θα πούμε στα ακόλουθα:
  • Στα άφθονα φρούτα και λαχανικά.
  • Στα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες.
  • Στα γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά.
  • Σε υγιεινές πρωτεϊνικές επιλογές από πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, έως αυγά και ξηρούς καρπούς.
  • Στα τρόφιμα που περιέχουν καλά λιπαρά, όπως ο λιναρόσπορος, τα ψάρια, τα καρύδια, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.
  • Στις φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Στη μέτρια κατανάλωση κρασιού (ιδιαίτερα κόκκινου).
  • Στη διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους
  • Στην ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα.
– Και σε ποιες λέμε όχι;
–Αναμφίβολα λέμε «Όχι» σε μια σειρά τροφών και συμπεριφορών που επιβαρύνουν την υγεία, όπως:
  • Στην καθημερινή και συχνή κατανάλωση ζάχαρης και απλών υδατανθράκων που υπάρχουν στα γλυκά και στο λευκό ψωμί.
  • Στα τρανς λιπαρά οξέα των επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων.
  • Στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη όπως είναι το κόκκινο κρέας και τα αυγά.
  • Στην υπερκατανάλωση αλκοόλ.
  • Στα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν κρυφό αλάτι.
  • Στη μεγάλη κατανάλωση αλατιού.
  • Στη συχνή κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων.
  • Στο κάπνισμα.
Έλενα Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc, MSc). http://www.mydietspot.com/

 


Translate this post