Πώς να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας για πάντα

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με μια νέα διατροφική μελέτη, το αίσθημα της πείνας εξαρτάται όχι από την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, αλλά από το πόσο “νομίζουμε” ότι έχουμε φάει.

Το πόσο πεινασμένοι αισθάνεστε δεν εξαρτάται από το πόσο έχετε φάει, αλλά από το πόσο νομίζετε ότι έχετε φάει. Και αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Image: Supplied
ν

Η ΠΑΛΙΑ ρήση «είμαστε αυτό που τρώμε» πρέπει να διορθωθεί και να γίνει «είμαστε αυτό που νομίζουμε ότι τρώμε». Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία η πείνα δεν εξαρτάται από το πόσο έχουμε φάει, αλλά από το πόσο νομίζουμε ότι έχουμε φάει. Και οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το ξεγέλασμα του οργανισμού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
Με άλλα λόγια, το πόσο πεινασμένοι θα αισθανθείτε, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο νομίζετε ότι έχετε φάει, όχι από την πραγματική ποσότητα φαγητού που ήταν στο πιάτο σας.
Αυτό δηλαδή που παίζει σημαντικό ρόλο και καθορίζει το διαιτολόγιό μας είναι το μυαλό (δηλαδή η αντίληψη), αναφορικά με το πόσο συχνά πεινάτε και με το πόσο τρώτε συνολικά μέσα στη μέρα.
Για περισσότερες από δύο φορές, οι συμμετέχοντες στην έρευνα πίστευαν ότι έτρωγαν για πρωινό μια ομελέτα που περιείχε δύο ή τέσσερα αυγά, ενώ στην πραγματικότητα όλες οι ομελέτες ήταν φτιαγμένες από τρία αυγά.
Εκείνοι που νόμιζαν ότι η ομελέτα τους ήταν φτιαγμένη από δύο αυγά, πολύ σύντομα –ύστερα από δύο μόλις ώρες– πεινούσαν, πιστεύοντας ότι δεν είχαν λάβει ένα επαρκές πρωινό. Γι’ αυτό και στο γεύμα που ακολουθούσε έτρωγαν περισσότερο από όσο χρειάζονταν και το ίδιο συνέβαινε και την υπόλοιπη μέρα. Την αντίθετη συμπεριφορά εκδήλωσαν εκείνοι που νόμιζαν ότι η ομελέτας τους περιείχε τέσσερα αυγά.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Ότι αν θέλετε να αδυνατίσετε πρέπει να τρώτε λιγότερο, αλλά αυτό το καθορίζει η μνήμη σας και όχι το στομάχι σας. Με άλλα λόγια, είστε αυτό που νομίζετε ότι τρώτε.
ν

Όταν πιστεύετε ότι έχετε φάει ένα πλούσιο γεύμα, πεινάτε λιγότερο. Πηγή: Youtube
ν

Πώς μπορούν όλα αυτά να μεταφραστούν σε κάτι πρακτικό;
Πρώτον: σταματήστε το τσιμπολόγημα, όπως το να μασουλάτε κάποιο σνακ όταν βλέπετε τηλεόραση. Έρευνες έδειξαν ότι η «αποσπασματική κατανάλωση» τροφών καθιστά δυσκολότερη την ανάκληση στη μνήμη της ποσότητας των τροφίμων που έχουμε καταναλώσει, πράγμα που σημαίνει ότι θα φάμε περισσότερο από το κανονικό μέσα στη μέρα.
Δεύτερον: τα πάντα σε ένα πιάτο. Αποκτήστε τη συνήθεια να βάζετε τα πάντα –ακόμη και τα μικρά σνακ, τα φρούτα και το επιδόρπιο– σε ένα πιάτο πριν καθίσετε να τα απολαύσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε ακριβώς τι και πόσο φάγατε.
ν

Μην τρώτε ακατάστατες ώρες ή οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας, όπως η Μπρίτζετ Τζόουνς στη γνωστή ταινία. Image: Supplied
ν

Τρίτον: μικρά πιάτα, μικρά γεύματα. Χρησιμοποιώντας μικρά πιάτα είναι μια καλή λύση για να περιορίσετε την πολυφαγία και την κατανάλωση τροφών μέχρι σκασμού. Σταματήστε για μια στιγμή και σαρώστε με τα μάτια σας το φαγητό που έχετε βάλει στο πιάτο, αναγνωρίζοντας λόγου χάρη ότι «αυτή είναι μια μεγάλη φέτα», πράγμα που θα σας επιτρέπει αργότερα να θυμηθείτε πιο εύκολα τι έχετε φάει.
Τέταρτον: κόβετε το φαγητό σε μικρές μπουκιές. Το να κόβουμε το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια δεν το κάνουμε μόνο για τα παιδιά. Αντί να κόβετε κάθε φορά ένα κομμάτι από τη μπριζόλα, κόψτε την από την αρχή σε πολλά μικρά κομμάτια. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι καταναλώνετε περισσότερη τροφή, πράγμα που με τη σειρά του προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και χορτασμού.

 


Translate this post