Απογοητευμένοι οι Καταλανοί από την αναβολή

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Απογοητευμένοι είναι οι Καταλανοί από την δειλή στάση της κυβέρνησής τους, καθώς περιμένουν 300 χρόνια για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

Θλίψη και απογοήτευση κατέλαβε τους Καταλανούς που συγκεντρώθηκαν χθες, 10 Οκτωβρίου 2017, στη Βαρκελώνη για να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, όταν έμαθαν για το πάγωμα της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης. Πηγή: Youtube
ν

ΥΣΤΕΡΑ από τις έντονες πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών στον Κάρλες Πουτζδεμόν να μην προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, καθώς αυτή η πράξη θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απρόβλεπτες συνέπειες, ο ηγέτης της Καταλονίας έκανε πίσω, δηλώνοντας ότι αποφάσισε να περιμένει «μερικές εβδομάδες» ώστε να «μειωθεί η ένταση».
«Εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία πρέπει να είναι αυτόνομη», είπε στον λόγο του στην περιφερειακή Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι αν και έχει εντολή να κηρύξει την ανεξαρτησία, αποφάσισε να περιμένει «μερικές εβδομάδες» ώστε να ενθαρρύνει τον διάλογο. Έτσι, πρότεινε το κοινοβούλιο να αναστείλει την κήρυξη της ανεξαρτησίας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συζητήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η κρίση με την Ισπανία μπορεί να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ αξίζει να εξερευνηθεί μια διεθνής διαμεσολάβηση.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Πουτζδεμόν υπέγραψε το κείμενο που διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, καθώς και την προσωρινή αναστολή ισχύος της διακήρυξης.
«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζδεμόν από το κοινοβουλευτικό βήμα, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση». «Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Καταλανός ηγέτης καθυστέρησε την ομιλία του περίπου μια ώρα λόγω των πιέσεων που δέχτηκε ώστε να αναστείλει τα σχέδιά του περί μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας όπως είχε υποσχεθεί.
Οι Καταλανοί δέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα την αναβολή της ανεξαρτησίας και την ατολμία του ηγέτη τους να πράξει αυτό που είχε υποσχεθεί.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, απείλησε ότι θα αφαιρέσει την πολιτική αυτονομία από την Καταλονία, ζητώντας επίσημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας να επιβεβαιώσει εάν προκήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής ή όχι.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η απάντηση του Καταλανού προέδρου είναι αυτή που θα καθορίσει τα μελλοντικά γεγονότα τις επόμενες ημέρες» και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ενεργεί με «επιφυλακτικό και υπεύθυνο τρόπο». Έθεσε παράλληλα την απάντηση του Κάρλες Πουτζδεμόν ως προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, που επιτρέπει την αφαίρεση του δικαιώματος πολιτικής αυτονομίας σε μια περιοχή.

 


Translate this post