Οκτώβριος 2017: Πότε έχουμε αλλαγή της ώρας

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Πλησιάζει ο καιρός που θα κληθούμε να αλλάξουμε την ώρα από θερινή σε χειμερινή για ακόμα μια φορά, χωρίς λόγο και και αιτία.

 

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ που θα κληθούμε να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω είναι τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου. Αυτό σηματοδοτεί το –προσωρινό– τέλος της λεγόμενης «θερινής ώρας», η οποία έχει επιβληθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς για λόγους καθαρά στρατιωτικούς.
Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας επιβλήθηκε για κάποιον άγνωστο λόγο και στην πολιτική ζωή κι έτσι κάθε χρόνο την  τελευταία Κυριακή του Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών μεταφέρονται μια ώρα μπροστά, ενώ την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών γυρίζουν μια ώρα πίσω.
Για την ακρίβεια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Οκτωβρίου, όταν θα περάσει τις 12:00 το βράδυ (άρα είναι Κυριακή), όταν φτάσουμε 04:00 ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μια ώρα πίσω ώστε οι δείκτες να δείχνουν 03:00.
Η χειμερινή ώρα θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 όπου και θα αλλάξει σε θερινή την Κυριακή στις 26 Μαρτίου. (2018 αλλαγή ώρας την Κυριακή στις 25 Μαρτίου).
Μπορεί τα ρολόγια να πηγαίνουν σωστά, οι αλλαγές όμως αυτές απορρυθμίζουν το βιολογικό μας ρολόι, με τον οργανισμό να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί κάθε φορά στη νέα αλλαγή.