Ποιος ήταν ο 64χρονος εκτελεστής του Λας Βέγκας

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ποιος ήταν ο Στήβεν Πάντοκ, ο 64χρονος εκτελεστής του Λας Βέγκας, που σκότωσε 59 άτομα και τραυμάτισε άλλα 527, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό της χειρότερης επίθεσης από οπλοφόρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Άνθρωποι τρέχουν να καλυφθούν, καθώς οι σφαίρες πέφτουν βροχή γύρω τους στο φεστιβάλ κάντρυ μουσικής Route 91 Harvest, από τα παράθυρα του 32ου ορόφου του ξενοδοχείου Mandalay Bay. Δράστης ο Στήβεν Πάντοκ, 64 ετών. Πηγή: News Media
ν

Τι γνωρίζουμε με βεβαιότητα έως τώρα

• Τουλάχιστον 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 527 τραυματίστηκαν στο περιστατικό με πυρά από αυτόματο όπλο στην κεντρική λεωφόρο του Λας Βέγκας αργά το βράδυ της Κυριακής.
• Αυτή είναι η πιο θανατηφόρα επίθεση οπλοφόρου στην ιστορία των ΗΠΑ.
• Ο οπλοφόρος άνοιξε πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, στοχεύοντας το πλήθος των 22.000 ατόμων που παρακολουθούσαν μια μεγάλη υπαίθρια συναυλία εκεί κοντά.
• Δράστης ήταν ο Στήβεν Πάντοκ (Stephen Paddock), 64 ετών, από το Mesquite της Νεβάδας. Ο οπλοφόρος βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του, στο οποίο διέμενε από τις 28 Σεπτεμβρίου, έχοντας πυροβολήσει τον εαυτό του.
• Στο διαμέρισμα του ξενοδοχείου όπου έμεινε ο δράστης (μια σουίτα δύο δωματίων) βρέθηκαν 23 αυτόματα όπλα ορισμένα με τηλεφακό, δύο τοποθετημένα πάνω σε τρίποδα μπροστά στα σπασμένα παράθυρα, και άλλα 18 στο σπίτι του στο Mesquite, διαμετρήματος 0.308 και 0.223 ιντσών, καθώς και πιστόλια.
• Στο σπίτι του Στήβεν Πάντοκ βρέθηκαν αρκετά κιλά Tannerite, ενός εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε στην πυρκαγιά που έκαψε 46.000 στρέμματα στην Αριζόνα τον Απρίλιο του 2017, ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκε νιτρικό αμμώνιο, ένα από τα συστατικά της βόμβας που είχε πυροδοτήσει ο Τίμοθι Μακβέι το 1995 στο Οκλαχόμα Σίτι, όπου σκοτώθηκαν 168 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 600.
• Η συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού αυτόματων όπλων και η μεταφορά τους στη σουίτα του 32ου ορόφου, δείχνουν ότι το χτύπημα είχε σχεδιαστεί πολύ καιρό πριν με μεθοδικότητα και ψυχραιμία.
• Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα.
• Αναμφίβολα ο δράστης ήταν ψυχοπαθής, όμως η ψυχοπάθεια διευκολύνει τέτοιου είδους μαζικά εγκλήματα, δεν είναι όμως η ίδια το κίνητρο για την εκτέλεσή τους.
ν

Η σουίτα του 32ου ορόφου, απ’ όπου ο Στήβεν Πάντοκ στόχευε και πυροβολούσε το συγκεντρωμένο πλήθος στον χώρο συναυλιών. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Η πρόσοψη του Mandalay Bay Resort & Casino με τα δύο σπασμένα παράθυρα στη σουίτα του 32ου ορόφου, απ’ όπου πυροβολούσε ο εκτελεστής, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός του. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

• Περίεργη και συγκεχυμένη είναι η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της Μάριλου Ντάνλεϊ, της φίλης και συγκατοίκου του Πάντοκ. Από τη μια πλευρά η αστυνομία λέει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, και ότι έλειπε από τη χώρα την ώρα του φονικού περιστατικού, από την άλλη προσπαθεί να διαπραγματευθεί μαζί της και να κλείσει μια συνάντηση μόλις επιστρέψει. Η Ντάνλεϊ είναι Αυστραλέζα ασιατικής καταγωγής.
ν

Ο Στήβεν Πάντοκ με την Μάριλου Ντάνλεϊ. Η 62χρονη Ασιάτισσα αποκλείεται να μην είχε αντιληφθεί κάτι από την πολύμηνη προετοιμασία του Πάντοκ για το μακελειό. Πηγή: Sunshine State News
ν

Αρκετοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν την Μάριλου Ντάνλεϊ μαζί με τον Πάντοκ στο Mandalay Bay πρόσφατα, αλλά δεν μπορούσαν να θυμηθούν το πότε ακριβώς. Πηγή: Heavy.com
v

Οι αδελφοί Πάντοκ. Ο Έρικ (αριστερά) και ο σφαγέας του Λας Βέγκας, Στήβεν (δεξιά) σε παλαιότερη φωτογραφία. Πηγή: NY Daily News
ν

• Ο ισχυρισμός του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ότι ο Πάντοκ ήταν στρατιώτης του Ισλάμ, απορρίφθηκε από τις αμερικανικές αρχές ως γελοία, καθώς είναι φανερή η προσπάθεια του ISIS όχι τόσο να ενσπείρει τον φόβο στις ΗΠΑ, όσο να δείξει στους οπαδούς του ότι παραμένει αξιόμαχος και ενεργός.
ν

Το σπίτι του Πάντοκ στο Mesquite της Νεβάδας, 130 χλμ. βορειοανατολικά του Λας Βέγκας, ύστερα από την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Πηγή: ABC News
ν

• Τα όσα είπε ο αδελφός του εκτελεστή, Έρικ Πάντοκ, δεν φώτισαν τα κίνητρα του δράστη, που παραμένουν σκοτεινά. Είπε ότι ο Στήβεν ήταν τζογαδόρος, ότι αγαπούσε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ότι υπεραγαπούσε τη μητέρα τους, που είναι 90 ετών και μένει στο Ορλάντο της Φλόριδας.
• Ο δράστης είχε παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές. Την πρώτη φορά έμεινε παντρεμένος δύο χρόνια (1977-1979) και την δεύτερη σχεδόν πέντε χρόνια (1985-1990). Δεν είχε αποκτήσει παιδιά.
• Ο πατέρας των δύο αδελφών, Μπέντζαμιν Χόσκινς Πάντοκ, ήταν ληστής τραπεζών. Το 1969 δραπέτευσε από τις φυλακές όπου κρατείτο και από τις 10 Ιουνίου 1969 έως τις 5 Μαΐου 1977 ήταν ένα από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα. Συνελήφθη το 1978 και πέθανε μερικά χρόνια αργότερα.
• Ο Έρικ Πάντοκ απορρίπτει την ιδέα ότι ο αδελφός του κληρονόμησε τις εγκληματικές τάσεις του πατέρα τους. Όταν όμως του ζητήθηκε να εξηγήσει το συμβάν, είπε ότι είναι ανεξήγητο.
ν

Μια συγκλονιστική μαρτυρία

Ο Τζέιμς και η Τζόντι Οσισάνια ήταν στη συναυλία όταν άκουσαν τους κρότους από τους πυροβολισμούς. Στην αρχή νόμισαν ότι ήταν πυροτεχνήματα.
«Είναι τελείως διαφορετικό να ζεις τέτοιες στιγμές από το να τις βλέπεις στην τηλεόραση» λέει ο Τζέιμς. «Όταν βλέπεις ανθρώπους χτυπημένους να αιμορραγούν γύρω σου, είναι πραγματικά τρομακτικό».
«Κάποια στιγμή είδαμε τις λάμψεις από το Mandalay Bay. Υπήρχε πανικός, φόβος, πεσμένα σώματα παντού».
Κάποιος τους είπε να τρέξουν να καλυφθούν στο ξενοδοχείο Tropicana, στη λεωφόρο του Λάς Βέγκας, αλλά μέσα στο χάος έχασαν τον αδελφό της Τζόντι.
«Τώρα είναι παράλυτος» προσθέτει ο Τζέιμς. «Το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν: “Δεν μπορώ να νιώσω τα πόδια μου”».
ν

Ο κόσμος προσπαθεί να φύγει από τον χώρο της συναυλίας, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα τι ακριβώς συμβαίνει. Image: Supplied
ν

Θεατές μεταφέρουν έναν τραυματία από τον συναυλιακό χώρο στον πρόχειρο σταθμό πρώτων βοηθειών που έχει στηθεί στη λεωφόρο Τροπικάνα. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post