Οι κρυμμένες φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Κατηγορία Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Στο Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, πίσω από μια κουρτίνα, υπάρχουν οι απαγορευμένες φωτογραφίες από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

• ΠΡΟΣΟΧΗ! Βίντεο και εικόνες που σοκάρουν.

Μια πύρινη κόλαση ξεσπά στον νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καθώς η πτήση 175 της United Airlines από τη Βοστώνη συντρίβεται στο κτίριο, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Πηγή: Youtube
ν

ΕΧΟΥΝ περάσει δεκαέξι χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, κατά τις οποίες 2.973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 24 παραμένουν αγνοούμενοι.
Το πρωί της 11η Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία. Δύο από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Το τρίτο έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις προσκρούσεις των αεροσκαφών, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες, εκτός των 19 αεροπειρατών.
Μέχρι σήμερα τα περιστατικά αυτά είναι δύσκολο να συνειδητοποιηθούν. Στη μνήμη των θυμάτων που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων, ανεγέρθηκε στο Μανχάταν το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου εκτίθενται τα είδη τους που περιμάζεψαν οι πυροσβέστες ψάχνοντας στα συντρίμμια.
Ανάμεσα στα κατεστραμμένα πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, θα δει κανείς αποδείξεις, δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, παπούτσια, σακίδια, τσάντες, φακούς – είδη που είχαν μαζί τους τα ανυποψίαστα θύματα που πήγαν εκείνο το πρωινό για να πιάσουν δουλειά, όταν συνέβη το αδιανόητο.
Δίπλα στα εκθέματα υπάρχει ένας κλειστός χώρος με μια επιγραφή που ρωτά τους επισκέπτες αν θέλουν να τον επισκεφθούν ή όχι, καθώς τα εκθέματα εκεί είναι συγκλονιστικά.
Πρόκειται για φωτογραφίες που απεικονίζουν τις φρικαλεότητες εκείνης της μέρας. Οι New York Times, που τόλμησαν να εμφανίσουν μερικές, δέχτηκαν μπαράζ καταγγελιών για τη δημοσίευσή τους. Ακόμη και σήμερα, οι εικόνες αυτές σπάνια εμφανίζονται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα όμως με το New York Magazine, οι φωτογραφίες «έχουν γίνει ταμπού, καθώς θεωρείται ότι δυσφημούν τους νεκρούς και προκαλούν αφόρητο ψυχολογικό πόνο στους ζωντανούς».
ν

Ένα άτομο πέφτει από τους Δίδυμους Πύργους, προτιμώντας να πεθάνει από την πτώση παρά να καεί ζωντανός, μετά τη φωτιά που ξέσπασε από την πρόσκρουση των αεροπλάνων που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές. Πηγή: Primera Hora / Jose Jimenez
ν

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να κάνουν την αδιανόητη επιλογή να πηδήξουν έξω από τα παράθυρα των δύο ουρανοξυστών, όταν τα αεροπλάνα έπεσαν πάνω τους, αποκλείοντας κάθε οδό διαφυγής.
ν

Τρεις ψυχές βουτούν στο θάνατο, πηδώντας από τα παράθυρα των πάνω ορόφων των Δίδυμων Πύργων. Πηγή: Supplied
ν

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια σκηνή», λέει ο Τζέιμς Γκίλλι, που μένει στο Μανχάταν και κατέγραφε με τηλεφακό τις τελευταίες απεγνωσμένες ενέργειες αυτών των φτωχών ψυχών. «Ήταν μια γυναίκα, με επαγγελματικό ταγιέρ και περιποιημένα μαλλιά. Στάθηκε ακίνητη για ένα λεπτό, που μου φάνηκε αιώνας, κι έπειτα προχώρησε προς το πρεβάζι του παραθύρου. Κράτησε με το χέρι της κάτω τη φούστα και κατόπιν πήδηξε.
»Σκέφτηκα πόσο ανθρώπινη, πόσο αξιοπρεπής ήταν κρατώντας κάτω τη φούστα της και να μην την σηκώσει ο αέρας. Δεν μπορούσαν να ξανακοιτάξω μετά από αυτό».
ν

Μια γυναίκα βουτά στο κενό από τον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, χτυπώντας τα σύμβολα της δύναμής του, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις.
Συγκεκριμένα, 19 αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα – δύο των American Airlines (πτήση 11 και πτήση 77) και δύο των United Airlines (πτήση 175 και πτήση 93).
Σε κάθε ομάδα αεροπειρατών υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση πολιτκών αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχει πείρα σε αληθινά αεροσκάφη. Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν στο πλήρωμα και τους επιβάτες, ενώ απείλησαν (τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις) πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα.
Όλοι τους είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό, πλην ενός που δεν του επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος από τους υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα.
ν

Άνθρωποι κρέμονται έξω από τα παράθυρα του βόρειου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προσπαθώντας να ανασάνουν, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να πηδήξουν στο κενό. Πηγή: Primera Hora / Jose Jimenez
ν

Η διάρκεια από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον βόρειο πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευσή του ήταν 102 λεπτά.
• Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99.
• Η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται επάνω στον νότιο πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.
• Η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο Πεντάγωνο της Αμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας).
• O νότιος πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).
• Η πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.
• Ο βόρειος πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας).
ν

«Ο πίπτων άνθρωπος». Η πιο διάσημη φωτογραφία ελήφθη από τον φωτογράφο Richard Drew του Associated Press κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Η ταυτότητα του άνδρα δεν έχει εξακριβωθεί. Photo: AAP / AP / Richard Drew. Πηγή: Supplied
ν

Ολόκληρη η φωτογραφία του «πίπτοντος ανθρώπου». Photo: AAP / AP / Richard Drew. Πηγή: Supplied
ν

Ειπώθηκε ότι το άτομο στην πιο πάνω φωτογραφία είναι ο Jonathan Briley, 43 ετών, ο οποίος εργαζόταν σε ένα εστιατόριο στον 106ο όροφο του βόρειου πύργου. Πρόκειται όμως για υπόθεση που δεν έχει επιβεβαιωθεί.
ν

Ένας ακόμη απελπισμένος άνθρωπος πηδά στο κενό μετά την πρόσκρουση του δεύτερου αεροσκάφους στο νότιο πύργο. Πηγή: Supplied
ν

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία. Ορισμένα από τα αποτελέσματα, ήταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να επισπεύσουν την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Επίσης εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.
Οι επιθέσεις κατά των Δίδυμων Πύργων είχαν πολύ καλό σχεδιασμό, συγχρονισμό, οργάνωση και γνώσεις, που σίγουρα δεν διέθεταν οι αντάρτικες ομάδες του Οσάμα Μπιν Λάντεν στα βουνά του Αφγανιστάν. Γι’ αυτό και αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν έντονα την επίσημη εκδοχή.
Η πλέον ενδιαφέρουσα είναι η υπόθεση που διατυπώνει ο βετεράνος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ John Lear, σύμφωνα με την οποία τα αεροσκάφη που φαίνεται να πέφτουν επάνω στους Δίδυμους Πύργους είναι ολογράμματα, που προστέθηκαν στα βίντεο εκ των υστέρων, κι ότι στην πραγματικότητα οι πύργοι κατέρρευσαν εξαιτίας αλλεπάλληλων εκρήξεων που σημειώθηκαν στο εσωτερικό τους.
Όπως και να ’χει, είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις τραγικές ώρες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα. Όσον αφορά τις πτώσεις, είναι αδύνατο επίσης να πει κάποιος πόσοι από αυτούς που έπεσαν στο κενό προτίμησαν να πηδήξουν επειδή το θέλησαν ή επειδή έπεσαν κατά λάθος από πανικό.
Πάντως κανείς από τους θανάτους της 11ης Σεπτεμβρίου –πλην από αυτούς των τρομοκρατών– δεν έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως αυτοκτονία.
Όπως δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, Louis Garcia, το 2004: «Εάν βάλεις ανθρώπους κοντά σε ένα παράθυρο και βάλεις στο δωμάτιο φωτιά, οι περισσότεροι ενστικτωδώς θα θελήσουν να βγουν έξω και να πηδήξουν».
Σίγουρα κάποιοι επέλεξαν να πηδήξουν, γιατί γνώριζαν πως από τόσο μεγάλο ύψος ο άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του και λιποθυμά, πολύ πριν φτάσει στο έδαφος.
Ή όπως το έθεσε η εφημερίδα USA Today, οι άνθρωποι αυτοί δεν επέλεξαν να πεθάνουν∙ επέλεξαν πώς να πεθάνουν.
ν


ν

 


Translate this post