Πάτος η Ελλάδα και στην Οικονομική Ελευθερία

Κατηγορία Οικονομία, Opinion

OPINION/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας: κατρακύλησε 27 θέσεις στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας και βρίσκεται μεταξύ Νιγηρίας και Μπαγκλαντές.

Η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ύψος και στην ποικιλία των φόρων. Πηγή: News Media
ν

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ πτώση της χώρας μας στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας σύμφωνα με έρευνα του CATO Institute. Το 2015 η Ελλάδα κατρακύλησε 27 θέσεις στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, κυρίως λόγω της επιβολής των capital controls. Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες.
Είναι ενδεικτικό, ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στην 114η θέση της Νιγηρίας και την 117η θέση του Μπαγκλαντές, καταλαμβάνοντας τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πλην Ουκρανίας.
Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, μαζί με τη Βενεζουέλα (τελευταία θέση), την Αργεντινή, το Τζιμπουτί και την Κολομβία – δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο, οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, δηλαδή Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία.
Τις έξι πρώτες θέσεις του καταλόγου καταλαμβάνουν οι: 1) Χονγκ Κονγκ, 2) Σιγκαπούρη, 3) Νέα Ζηλανδία, 4) Ελβετία, 5) Ιρλανδία και 6) Μ. Βρετανία.
Σε επί μέρους στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 159η θέση σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κράτους, την 47η θέση στο πεδίο του δικαστικού συστήματος και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, την 56η θέση σε ό,τι αφορά την ελευθερία πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών με το εξωτερικό και την 108η θέση στο κανονιστικό πλαίσιο των πιστωτικού συστήματος.
Τα αιτία της κατάρρευσης της Ελλάδας σύμφωνα με την έρευνα, είναι το κολοσσιαίο μέγεθος του κράτους, η διαφθορά των υπευθύνων, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η υψηλή φορολογία, το σκληρό νόμισμα και τα εργασιακά.
ν

Η Ελλάδα της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Πηγή: Greek Reporter
ν

Τα αίτια της μόνιμης υστέρησης

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ελλάδα εγκαθιδρύθηκε ένα μονοπρόσωπο κράτος με ένα υπερτροφικό δημόσιο που στραγγαλίζει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Ανεξαρτήτως ιδεολογίας, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις –δεξιές, κεντρώες, αριστερές– εφαρμόζουν με μικρές παραλλαγές την ίδια πολιτική:
α) καθυστερημένη παιδεία, ώστε να μην υπάρχουν άτομα ικανά να κρίνουν ορθολογικά και να σκέπτονται ελεύθερα, αλλά να περιορίζονται σε συναισθηματικές και θυμώδεις μόνο αντιδράσεις,
β) ένα δημόσιο-βρόγχος που αντιστρατεύεται και στραγγαλίζει κάθε αναπτυξιακή και καινοτόμο προσπάθεια, με εξαίρεση τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οικογένειες που νέμονται τον εγχώριο πλούτο, και
γ) υψηλή φορολογία ώστε ο πολίτης να βρίσκεται σε συνεχή παραζάλη από το μέγεθος των υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί.
Στην Ελλάδα έχει εγκαθιδρυθεί ένα ιδιότυπο κομμουνιστικό σύστημα με καπιταλιστικό προσωπείο, χωρίς όμως να έχει ούτε τα κοινωνικά οφέλη του κομμουνισμού ούτε τις ελευθερίες του καπιταλισμού. Στο κράτος αυτό για όλα –από το σε ποιο σχολείο θα γράψεις το παιδί σου έως τι είδους φαγητό θα φας το μεσημέρι ή αν θα φας, από το αν θα βρεις κρεβάτι στο νοσοκομείο ή αν πρέπει να πάει η Πυροσβεστική να σβήσει μια φωτιά– αποφασίζει ένα και μόνο άτομο: ο πρωθυπουργός.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα είναι μια ολοκληρωτική χώρα, με επίφαση δημοκρατίας, ως προς δε τη διεθνή θέση της έχει αναγνωριστεί ότι αποτελεί τον σκουπιδοτενεκέ ή τα ουρητήρια της Ευρώπης. Είτε επιλέξουμε το ένα είτε το άλλο, και τα δύο μυρίζουν άσχημα.

 


Translate this post