Μπαράζ σεισμών σε Μεξικό, Ιαπωνία και Ν. Ζηλανδία

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Λίγες μόνο μέρες μετά τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ, μπαράζ σεισμικών δονήσεων ταρακούνησαν ξανά το Μεξικό, αλλά και την Ιαπωνία και τη Ν. Ζηλανδία.

Η νέα σεισμική δόνηση ισχύος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε τους κατοίκους του Μεξικού να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους για ακόμη μια φορά. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

ΝΕΑ ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ χτύπησε πάλι το Μεξικό, τέσσερις μόλις μέρες από τον καταστροφικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή 295 ανθρώπων, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια των κατοικιών και για άλλους ανθρώπους που αγνοούνται.
Η νέα σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε σήμερα Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, στις 12:53 τοπική ώρα (15:53 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο την περιοχή της Οαχάκα και της Βερακρούζ. Ο κύριος σεισμός ακολουθείται από μετασεισμούς 4,2 – 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν υπάρχουν θύματα. Η κωμόπολη Ματίας Ρομέρο, που αριθμεί περισσότερους από 20.000 κατοίκους, βρίσκεται μόλις 19 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.
Ανταποκριτές του Associated Press δήλωσαν ότι είδαν κτίρια να κινούνται βίαια ακόμα και στην πρωτεύουσα, την Πόλη του Μεξικού, η οποία βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.
Το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου έρχεται τη στιγμή που η χώρα αγωνίζεται να συνέλθει από τον σεισμό 7,1 Ρίχτερ που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, και άφησε πίσω του τουλάχιστον 295 νεκρούς.

ν

ν

Η Γη σείεται

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις συνέβησαν επίσης σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Νέα Ζηλανδία, λες και ο Εγκέλαδος έχει αφηνιάσει.
Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό του Μεξικού, ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 20 Σεπτεμβρίου την Ιαπωνία. Ο σεισμός μεγέθους 6,1 χτύπησε περίπου 175 μίλια ανατολικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα περίπου στις 2:30 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το US Geological Survey. Το επίκεντρο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή, σε βάθος περίπου 6 μιλίων.
Η Ιαπωνία επηρεάζεται από την διολίσθηση αρκετών τεκτονικών πλακών της Γης, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας της Βορείου Αμερικής, της πλάκας του Ειρηνικού, της πλάκας των Φιλιππίνων και της πλάκας της Ευρασίας. Κάθε φορά που οι πλάκες αυτές συγκρούονται ή πέφτουν η μια πάνω στην άλλη, συμβαίνουν σεισμοί.

ν

ν

Την ίδια μέρα (20 Σεπτεμβρίου) ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε τη Νέα Ζηλανδία. Σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το νότιο τμήμα του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος, λίγες ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό του Μεξικού. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στο Νότιο Ωκεανό (Ανταρκτική), είχε βάθος 10 χλμ. δεν υπήρξε ωστόσο προειδοποίηση για τσουνάμι.
Τέλος σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, στις 21:18, νέα σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μιντανάο στις Φιλιππίνες.

ν

ν

 


Translate this post