Νέο φορολογικό τσουνάμι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οικονομικός χειμώνας με αύξηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση επιδομάτων, μείωση συντάξεων και νέες αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.


ν

ΝΕΟ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ οικονομικό σχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους, εν όψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2018.
Το γενικό πνεύμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για το υπόλοιπο του 2017 και για ολόκληρο το 2018 είναι λιτότητα με περικοπές δαπανών με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Δέκα νέα δημοσιονομικά μέτρα-σοκ, τα οποία θα προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, στην ακίνητη περιουσία και τις καθημερινές συναλλαγές εκατομμυρίων φορολογουμένων, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018, βάσει του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου 3.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα μέτρα αυτά προβλέπουν καταργήσεις φοροαπαλλαγών, επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, αυστηροποίηση των προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, περικοπές στο επίδομα θέρμανσης και σημαντική αύξηση στους φόρους εισοδήματος των δικαστικών λειτουργών.
ν

Το… πακέτο της κυβέρνησης αναλυτικά

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου 3, και θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2018 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα νέα φορολογικά μέτρα:
1) Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.
2) Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.
3) Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.
4) Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.
5) Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
6) Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από 1/1/2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
7) Κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία αποκτώνται από τα άλλα κράτη-μέλη της κοινότητας, αποστέλλονται από φορολογική αποθήκη της λοιπής Ελλάδος ή εισάγονται στην περιοχή αυτή από τρίτες χώρες.
8) Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη.
9) Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης.
10) Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των δικαστικών λειτουργών. Από το νέο έτος καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού των αποδοχών αυτών, μετά την κατάργηση της αντίστοιχης φοροαπαλλαγής των βουλευτών.
ν

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Στο τεχνικό μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουνίου από την Κομισιόν περιλαμβάνεται ρήτρα επανεξέτασης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ θα διευρυνθεί και οι φορολογικοί συντελεστές θα προσαρμοσθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εσόδων για τη διατήρηση του φορολογικά ουδέτερου χαρακτήρα της μεταρρύθμισης».
Ορίζεται επίσης ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασιστούν στο τέλος του 2017 για να εφαρμοσθούν το 2018 και ότι τα εκκαθαριστικά με τις νέες αντικειμενικές θα εκδοθούν έως το τέλος Αυγούστου του 2018.
ν

Νέες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Πονηρές αλλαγές που κρύβουν αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά και σε φόρους φέρνει η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας, η οποία προβλέπει ότι από το 2018 δεν θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνον οι δαπάνες. Έτσι, οι νέες εισφορές θα υπολογίζονται όχι στο εισόδημα προ φόρου, αλλά στο μικτό εισόδημα προ φόρου και εισφορών!
Αυτή η βάση υπολογισμού επιφέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν περισσότερα ακόμη και αν το εισόδημά τους παρέμεινε αμετάβλητο!
Συνολικά το 2018 το νέο «κοστούμι» από τα μέτρα της κυβέρνησης είναι 456 ευρώ, και μάλιστα χωρίς να αυξηθεί το εισόδημα του επαγγελματία, αλλά μόνο και μόνο επειδή πλέον οι εισφορές θα προστίθενται και δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα!
ν

Καμπανάκι για τα έσοδα

Ο λόγος που περνάει η νέα διάταξη είναι διότι στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)  από τις νέες εισφορές θα είναι κατώτερα των προσδοκιών, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των εισφορών και ο συμψηφισμός τους με το εισόδημα του 2016 αντί του 2015 όπως υπολογίστηκαν αρχικά.
Η τρόικα άλλωστε έχει ζητήσει η βάση υπολογισμού να περιλαμβάνει και τις εισφορές, δηλαδή τα ασφαλιστικά χαράτσια θα μπαίνουν στο μεγαλύτερο εισόδημα, παρά την συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού.
Μάλιστα, η έκπτωση αυτή θα ισχύσει για ένα έτος μόνο, δηλαδή για το 2018, και από το 2019 καταργείται, που σημαίνει ότι το χαράτσι του νόμου Κατρούγκαλου θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

 


Translate this post