Αστρονόμοι ανακάλυψαν την πρώτη εξωσελήνη (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι μπόρεσαν να εντοπίσουν το πρώτο εξωηλιακό φεγγάρι σε απόσταση 4.000 ετών φωτός από τη Γη.

Μια ομάδα αστρονόμων πιστεύει ότι εντόπισε το πρώτο φεγγάρι έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Image: Supplied
ν

ΜΕΤΑ την ανακάλυψη έως σήμερα 5.017 εξωπλανητών, δηλαδή ουρανίων σωμάτων σε άλλα μακρινά ηλιακά συστήματα, από τους οποίους έχουν επιβεβαιωθεί περίπου οι μισοί και 30 από αυτούς θεωρούνται κατοικήσιμοι, οι αστρονόμοι στρέφουν τώρα τα –διαστημικά–  τηλεσκόπιά τους στην αναζήτηση ουρανίων σωμάτων παρόμοιων με τη Σελήνη, τον δορυφόρο της Γης.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το να ψάχνεις για φεγγάρια σε τόσο μακρινούς κόσμους ισοδυναμεί με το να ψάχνεις να βρεις μια βελόνα στ’ άχυρα.
Φαίνεται όμως πως μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Kίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, υπήρξε τυχερή και εντόπισε ένα από αυτά τα φεγγάρια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Έχοντας έναν κατάλογο με 284 πιθανά εξωηλιακά συστήματα, οι ερευνητές άρχισαν να ψάχνουν μέσω του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble για εκείνη τη σκιά στο φως το οποίο έρχεται από τα μακρινά αυτά άστρα, που θα υποδήλωνε την διέλευση ενός πλανήτη.
Όταν εντόπισαν τον εξωπλανήτη, έκαναν ένα βήμα παραπέρα, ψάχνοντας για πιο αδύναμες βυθίσεις στο φως που συνέβησαν είτε πριν είτε μετά από την διέλευση του εξωπλανήτη.
Και στάθηκαν απίστευτα τυχεροί. Εντόπισαν το πρώτο εξωηλιακό φεγγάρι, στο οποίο έδωσαν το όνομα Kepler-1625b.
Το Kepler-1625b περιστρέφεται γύρω από το άστρο Kepler-1625, που απέχει από τη Γη περίπου 4.000 έτη φωτός, σύμφωνα με την έκθεση των αστρονόμων.
Ένα έτος φωτός, το οποίο μετρά την απόσταση στο διάστημα, ισούται με περίπου 9,461 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ως η απόσταση ορίζεται το χωρικό διάστημα που θα καλύψει ένα φωτόνιο, κινούμενο στο κενό, μακριά από μάζες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε ένα Ιουλιανό έτος, δηλαδή 365,25 ημέρες με 86.400 δευτερόλεπτα η καθεμιά.
Το BBC αναφέρει ότι η εξωσελήνη έχει το μέγεθος και τη μάζα του Ποσειδώνα και ότι περιστρέφεται γύρω από έναν πλανήτη με το μέγεθος του Δία, αλλά με 10 φορές πυκνότερη μάζα.
Η σχετική έκθεση των επιστημόνων δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Arvix.org.

ν

ν

 


Translate this post