Ένας παράξενος κόσμος με τρεις ήλιους (βίντεο)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύφθηκε ένας πολύ παράξενος πλανήτης που χαίρεται μια μοναδική σειρά από ανατολές και ηλιοβασιλέματα.

321DFS23143GF54HGJK35

Έχει τρεις ήλιους και αναμφίβολα αν κάποιος κατοικεί σε αυτόν θα βλέπει πολλές ανατολές και ηλιοβασιλέματα. Πηγή: Reuters
v

ΔΙΕΘΝΗΣ ομάδα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακοίνωσε την Πέμπτη την ανακάλυψη ενός παράξενου πλανήτη σε μακρινό ηλιακό σύστημα, το οποίο δεν περιέχει έναν ήλιο, αλλά τρεις.

Ο πλανήτης έχει ονομαστεί HD 131399Ab και βρίσκεται περίπου 340 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κενταύρου.

Το ουράνιο αυτό σώμα πιστεύεται ότι είναι σχετικά νέο σε ηλικία, περίπου 16 εκατομμυρίων ετών, που σημαίνει ότι είναι ένας από τους νεότερους πλανήτες απ’ όσους έχουν ανακαλυφθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα μέχρι σήμερα.

Η μάζα του πιστεύεται ότι είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του αέριου γίγαντα Δία, που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Ο εξωπλανήτης αυτός περιφέρεται γύρω από το μεγαλύτερο άστρο, διαγράφοντας μια αρκετά μακριά και περίπλοκη τροχιά.

Για το ήμισυ της τροχιάς του πλανήτη, η οποία διαρκεί συνολικά 550 γήινα χρόνια (!), είναι ορατοί και οι τρεις ήλιοι στον ουρανό, οι δύο από αυτούς, όμως, που βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, είναι πιο αμυδροί και για το υπόλοιπο της τροχιάς απομακρύνονται από τον ουρανό.

Το αποτέλεσμα αυτού του κοσμικού χορού είναι να υπάρχει μια διαρκής ημέρα, που πάει να νυχτώσει αλλά δεν νυχτώνει, με ένα μοναδικό τριπλό ηλιοβασίλεμα και μια τριπλή ανατολή του ηλίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η δύση του ενός άστρου συμπίπτει με την ανατολή των άλλων.

Έτσι, η ημέρα στον εξωπλανήτη αυτόν διαρκεί το ένα τέταρτο της τροχιάς του, δηλαδή περίπου 140 γήινα χρόνια!

Την ανακάλυψη του HD 131399Ab έκανε ο Κέβιν Βάγκνερ (Kevin Wagner), που βρίσκεται στο πρώτο έτος της διδακτορικής του εργασίας.
v

Planet Orbiting Three Stars
v

 


Κράτα το

Translate this post