Τραγωδία στο Λονδίνο: όταν η κόλαση κατέβηκε στη γη

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

30 επιβεβαιωμένοι νεκροί και 58 αγνοούμενοι είναι ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον πύργο Γκρένφελ στο Κένσιγκτον του δυτικού Λονδίνου.

Την ώρα της φωτιάς πιστεύεται ότι στον πύργο των 24 ορόφων υπήρχαν γύρω στα 600 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους πρόλαβαν να βγουν έξω. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 65 άτομα.

Οι τραυματίες είναι 74, εκ των οποίων οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση. 

Μια ένοικος του πύργου περιμένει να την απεγκλωβίσουν, με την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν
Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ Αστυνομία αρχίζει δειλά να κάνει λόγο για περισσότερους νεκρούς, τη στιγμή που δεκάδες από τους ενοίκους του φλεγόμενου ακόμη πύργου, που διασώθηκαν, έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν απελπισμένα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας τους αγαπημένους τους.
Το BBC αναφέρει ότι ένας «σημαντικός» αριθμός ανθρώπων δεν έχει καταγραφεί από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η φοβερή πυρκαγιά ξέσπασε στις 00:54 μετά τα μεσάνυχτα, με τους περισσότερους ενοίκους να βρίσκονται στα διαμερίσματά τους. Ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι φλόγες φάνηκαν ταυτόχρονα και σε άλλους ορόφους, πριν εξαπλωθεί η πυρκαγιά.
Τότε άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές: «Βοήθεια, έχω μέσα τα παιδιά μου», κραύγασε μια γυναίκα.
Φωνές και ουρλιαχτά από παντού. Κάποιοι ένοικοι του δέκατου ορόφου άρχισαν να δένουν μεταξύ τους σεντόνια και κουβέρτες για να κατέβουν από τα παράθυρα. Όμως τα αυτοσχέδια αυτά σχοινιά δεν έφταναν μέχρι το έδαφος.
Μια γυναίκα πέταξε το παιδί της από τον ένατο όροφο κάτω. Κάποιος που στεκόταν από κάτω έτρεξε να το πιάσει. Η γυναίκα ξαναμπήκε μέσα και την κατάπιαν οι φλόγες.
«Είναι τρομακτικό να ακούς ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα», είπε η Eliane Lara που ζει στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου απέναντι από τον πύργο της κόλασης.
Οι κραυγές συνέχισαν να ακούγονται την ώρα που εκατοντάδες πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη προσπαθώντας πυρετωδώς να περιορίσουν τη φωτιά. Όμως οι τεράστιες φλόγες συνέχισαν να ανεβαίνουν έως τον ουρανό.
Μέχρι αυτή την ώρα, πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το κτίριο, ενώ στο εσωτερικό ορισμένων διαμερισμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν φλόγες.
Οι πυροσβέστες δίνουν αυτή την άνιση μάχη από μακριά, καθώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ο πύργος των 27 ορόφων να καταρρεύσει.
ν


ν


ν

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται καθώς αρχίζει να χαράζει. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν
Μια ηλικιωμένη γυναίκα καλεί σε βοήθεια, με την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν
Η συγκλονιστική εικόνα που αντίκρισαν οι Λονδρέζοι ξυπνώντας το πρωί. Η κόλαση είχε κατέβει στη γη. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

v

Me and @jaypidgeon are watching this from home. #casapidgeonsky is okay but literally holy smokes! 200 firefighters are trying to put out the #londontowerblockfire

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sarah Polonsky (@sarahpolonsky) στις

ν


ν
ν

ν

 


Translate this post