Έρευνα: Το εφηβικό φιλί μπορεί να σκοτώσει

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα φιλί  μεταξύ δύο εφήβων μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, εάν κάποιο από τα παιδιά πάθει αναφυλακτικό σοκ.

Το φιλί που αντάλλαξε με την κοπέλα του, θα μπορούσε να του έχει στοιχίσει τη ζωή. Image: Supplied
ν
Ο STONE Cofini γλύτωσε ως εκ θαύματος. Το φιλί στα χείλη θα μπορούσε κυριολεκτικά να τον έχει στείλει στον άλλο κόσμο. Επέζησε όμως, αλλά η τρομοκρατημένη μητέρα του δεν θα του επιτρέψει να βγει ξανά ραντεβού, τουλάχιστον όχι μέχρι να γίνει 16 ετών τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Και αυτό γιατί η Dawn Cofini, κομμώτρια στο επάγγελμα από το Nanuet της πολιτείας της Νέας Υόρκης, φοβάται ότι το φιλί μιας έφηβης θα μπορούσε να σκοτώσει το γιο της.
Ο 15χρονος Stone είναι τόσο αλλεργικός στα φιστίκια που εισπνέοντας ακόμη και τη σκόνη ενός φιστικιού κινδυνεύει να πεθάνει από αναφυλακτικό σοκ.
Το αναφυλακτικό σοκ είναι η πιο ακραία και επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση του σώματος. Η εισβολή ενός αλλεργιογόνου στον οργανισμό (από τσίμπημα εντόμων, όπως η σφήκα και η μέλισσα, από κάποιο φάρμακο ή τροφή) δημιουργεί μια βίαιη και πολύπλοκη σειρά καταστάσεων και αντιδράσεων, όπως –λόγου χάριν– την απελευθέρωση ορισμένων ουσιών στο αίμα (π.χ., ισταμίνη) που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και συστέλλουν τις αεροφόρους οδούς. Το οξυγόνο μειώνεται, η αναπνοή γίνεται δύσκολη και μπορεί να εμφανιστούν βήχας, βραχνάδα στη φωνή, αλλά και πρήξιμο στο πρόσωπο (χείλη, βλέφαρα και μαλακά μόρια).
Εάν το πρήξιμο προχωρήσει στο λαιμό, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μέχρι και ασφυξία. Κύριο χαρακτηριστικό του αναφυλακτικού σοκ, είναι η μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης και το άτομο μπορεί να πεθάνει αν δεν διακομιστεί αμέσως σε νοσοκομείο.
«Όταν αποχαιρετάω το παιδί μου το πρωί αναρωτιέμαι αν είναι η τελευταία φορά που το βλέπω», δήλωσε η Dawn Cofini, 53 ετών.
v
Χιλιάδες έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά είναι αλλεργικοί στα αράπικα φιστίκια. Image: Supplied
ν
Όπως αναφέρει η New York Post, που δημοσιεύει τη σχετική είδηση, ο αριθμός των εφήβων που κινδυνεύουν να πεθάνουν από αναφυλακτικό σοκ εξαιτίας της αλλεργίας τους στα αράπικα φιστίκια, αυξήθηκε από 0,4% το 1997 σε 1,4% το 2010, σύμφωνα με μελέτη του νοσοκομείου Όρος Σινά της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 που δημοσιεύτηκε στην Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2.458 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2010 από αναφυλαξία.
Πριν από τέσσερα χρόνια, η 20χρονη Myriam Ducré-Lemay, στο Κεμπέκ του Καναδά, πέθανε όταν τη φίλησε στο στόμα ο φίλος της, ο οποίος προηγουμένως είχε φάει φιστίκια.
Τα περιστατικά αφθονούν. Οι νεώτερες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες, εξίσου όμως κινδυνεύουν και οι ενήλικες.
Εκτός από τις προφυλάξεις που μπορεί να πάρει κάποιος, στην περίπτωση της αναφυλαξίας συνιστάται η άμεση μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Όσον αφορά την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν τα φιστίκια συμπεριληφθούν στη διατροφή των μικρών παιδιών ηλικίας 4 έως 11 μηνών, αυτό μειώνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών όταν αυτά μεγαλώσουν, αναφέρουν οι New York Times.

 


Translate this post